stiri Braila – debraila.ro

2 ani la Primarie | Dragomir, RAPORTUL pentru braileni: „Cine are ochi si poate privi detasat de rautati si razboiul politic, observa realitatea. Am facut lucruri care se vad”

In urma cu doi ani, pe 5 iunie, brailenii si-au ales primarul, dar si consilierii municipali. Atunci, cu putin peste 26.000 de voturi (44,68%), Marian Dragomir, candidatul PSD, a devenit edilul muncipiului. Cu o majoritate covarsitoare in Consiliul Local Municipiului, formata din alesii PSD, ALDE si PND, Dragomir a preluat un mandat de patru ani, la sfarsitul caruia spunea ca este convins ca ii va avea alaturi si pe cei pentru care PSD nu a reprezentat niciodata o optiune.

Acum, la mijlocul mandatului, DEBRAILA.ro i-a cerut lui Dragomir sa faca o analiza succinta a realizarilor sale. Ce a dus indeplinire din ce a promis?

„Cu siguranta, mi-as fi dorit sa pot duce la bun sfarsit mult mai multe proiecte. Trebuie sa fii nebun sa fi putut sa o faci si sa fi stat cu mainile in san. Nu e cazul! Din pacate, hatisul legislativ din zona achiztiilor publice a blocat multe proiecte, in special pe cele legate de reparatiile stradale. Am avut contestatii dupa contestatii. Ai mainile legate in fata unor astfel de situatii. Oricat ti-ai dori sa fi fost altfel, n-ai ce face. Mai e finantarea sportului, cand Curtea de Conturi ne-a blocat – cei de la Braila, ca apoi cei de la Bucuresti sa ne dea dreptate, dupa un timp mort. Stai si te uiti cum lucrurile s-au impotmolit si, credeti-ma, nu ai ce face. Orice persoana de buna credinta intelege ca esti condamnat sa te uiti cum stai pe loc. A mai fost Calea Galati, cand o firma, practic, si-a batut joc de noi. Au castigat licitatia, pentru ca legea nu ne-a permis sa o descalificam, si apoi au dat bir cu fugitii. Le-am cerut despagubiri enorme. Dincolo de toate aceste situatii, am facut lucruri care se vad si, va dau cuvantul de onoare, am dat tot ce e mai bun. Bineinteles, sunt si carcotasi, politicieni incarcati de vorbe goale, care vin si spun ca n-am facut nimic. Asta e! Cine are ochi si poate privi detasat de rautati si razboiul politic, observa realitatea”, si-a inceput edilul raportul.

Dragomir spune ca unul dintre cele mai grele momente din ultimii doi ani a fost atunci cand a luat decizia eutanasierii maidanezilor bolnavi si agresivi.

TRANSPORTUL PUBLIC DE CALATORI

„Au fost livrate pana in prezent 32 de autobuze noi, de mica si medie capacitate, la „Braicar”. In urmatoarele doua luni de zile, urmeaza sa ajunga alte cinci autobuze de capacitate medie. Am introdus, pentru prima oara la Braila, abonamentele gratuite pentru elevii de liceu si studenti. Au fost achizitionate si 47 de automate de bilete. Mi-am asumat scoaterea maxi-taxi, ca urmare a faptului ca cele mai multe dintre societatile de maxi-taxi nu au facut investitii in mijloacele de transport. Totodata, nu putem uita ca inca ne judecam pentru sume exorbitante cu unii dintre ei, cu cei care au uitat sa-si plateasca datoriile. Pentru unii era o afacere profitabila, <<la negru>>. Va fi lansata licitatia pentru 18 statii de autobuz moderne si dorim sa mai achizitionam inca 10 autobuze diesel de capacitate medie. Pe finantare europeana, vom depune proiecte pentru achizitionarea a 6 tramvaie si 10 autobuze electrice.”

ADMINISTRATIA PIETELOR SI TARGURILOR

„A fost modenizata Piata Microhala si au inceput lucrarile la Piata Concordia, unde este finalizata inchiderea pietei si schimbarea acoperisului. Au fost cumparate tarabe noi, al Concordia, la Piata Mare si la Microhala. La Piata de Pasari, cei care vindeau animalele pe strada, au acum o locatie amenajata in care sa-si desfasoare activitatea in fiecare duminica. Oraselul Copiilor a fost luat de la Administratia Pietelor si intrarea este gratis. Urmeaza ca Oraselul sa fie modernizat. Am scos la licitatie si realizarea parcului de skate. Vom lansa procedurile pentru inchiderea cu geam termopan a Pietei Microhala si modernizarea completa la Piata Saraca si Piata Mare – zona de producatori.”

LOCURI DE JOACA

„S-au realizat parculete de joaca, asa cum imi doresc sa arate toate din Braila, in Gradina Mare, la ANL Brailita si in Parcul Monument. Vorbim de o investitie cu o valoare totala de aproximativ un sfert de milion de lei noi, de parculete cu aparate de fitness, instalatii de joaca noi si suprafata de cauciuc. Urmeaza sa lansam in licitatie modernizarea de la „0” a opt parculete de joaca. In afara de cele opt, in alte cinci parculete vor fi montate instalatii noi. A fost alocata suma de 1,1 milioane lei pentru modernizarea Oraselului Copiilor si 400.000 de euro pentru parcul de skate, care va fi facut tot in Oraselul Copiilor.”

CAINII FARA STAPAN

„E un subiect foarte delicat. Aveam foarte multi caini fara stapan in municipiu si era nevoie de o decizie radicala, pe care cineva sa si-o asume. Nu a fost usor, dar am ales un oras pentru oameni, in detrimentul unui oras al cainilor. Bineinteles ca au existat foarte multe momente delicate, cu plangeri penale – care s-au finalizat in favoarea noastra, amenintari, poze trucate. Am pus pe primul plan omul. In anul 2017, au fost 1.309 caini capturati in municipiu, iar in primele 5 luni ale lui 2018 au fost capturati 872 de caini. Se constata o crestere semnificativa. A crescut, totodata, si numarul adoptiilor.”

INVATAMANT

„Doar in anul 2017 au fost investiti 1,2 milioane euro in scoli, respectiv modernizari ale salilor de curs si investitiile privind securitatea la incendiu, care sunt foarte importante cand apar anumite evenimente nedorite. Am continuat premierea elevilor cu rezultate deosebite.”

SPORT

„La inceputul mandatului, am trecut printr-o perioada foarte grea in ceea ce priveste finantarea sportului, dupa controale ale Curtii de Conturi. Am luptat foarte mult pentru a putea finanta in continuare sportul. Am castigat si vreau sa le multumesc tuturor celor care au inteles perioada extrem de dificila. In 2016, 2017 si 2018, am dat peste 4 milioane de lei pentru finantarea ramurilor sportive, de la handbal, fotbal, pana la baschet si volei. Noi ne-am propus modernizarea Stadionului „Progresul”, am scos la licitatie si, in sfarsit, avem un ofertant pentru proiectare.”

ILUMINAT PUBLIC

„Am inceput montarea corpurilor de iluminat pe LED. Au fost montate deja peste 10.000 de corpuri de iluminat pe LED din cele 12.800 existente in municipiu. URmeaza ca anul acesta sa se finalizeze si sistemul de dimming si telemanagement. Avem cel mai modern iluminat public la nivel national. Se vede deja o economie substantiala la factura lunara pentru iluminat. Platim cu 45%-50% mai putin. Municipiul Braila a primit Trofeul de Excelenta in iluminat public, oferit de Asociatia Municipiilor din Romania, la un eveniment organizat sub patronajul Presedintiei.”

PARCARI

„Aproape 230 de parcari sunt finalizate. Mai avem in lucru, lotul de parcari din fata Bazinului Olimpic, respectiv 33 de parcari. Foarte multe dintre zonele abandonate dintre blocuri au fost transformate in parcari moderne. Nu putem sa uitam maidanul din fata policlinicii din Hipodrom, „jungla” de la Nada Florilor sau din spatele strazii Radu-Negru. Am transformat in niste zone in care iti era frica sa umbli noaptea, in zone luminate, cu asfalt si parcari. Suntem in procedura de licitatie pentru loturile 3,4 si 5 de parcari, adica pana la finalul anului 2018 vom avea aproape 1.000 de locuri de parcari in municipiu. Au fost lansate in licitatie si loturile 6 si 7, adica alte 600 de locuri de parcare.”

CULTURA

„Am continuat toate festivalurile nationale si internationale care se desfasurau la Braila, dar am crescut foarte mult standardul. Am adus artisti renumiti la nivel national si am implementat teatrul in strada, am avut spectacole de lasere si am implicat foarte multi copii. Am fost deschisi la toate parteneriatele si pot spune ca la penultimul eveniment din Parcul Monument, un festival al berii, costurile Primariei au fost 0. Am facut, pentru prima oara la Braila, Targ de Craciun, cu parada colindatorilor, eveniment pe care brailenii l-au primit cu mare bucurie. Trebuie sa avem un oras viu si din acest punct de vedere.

SALUBRIZARE

„Cea mai mare multumire, pana in prezent, este ca am alocat bani societatii de salubrizare a Primariei, respectiv 2 milioane de euro, pentru investitii in 600 de containere noi, masini noi pentru colectarea gunoiului, automaturatoare, masini de aspirat frunze. Suntem in procedura de licitatie, cu termen de limita de depunere a ofertelor in cateva zile. De asemenea, suntem in licitatie pentru 100 de puncte gospodaresti pentru colectarea selectiva, cu termen de depunere a ofertelor la inceputul lunii viitoare. Nu a functionat seriozitatea societatilor de salubrizare din punctul meu de vedere. Sunt foarte multe lucruri care nu m-au nemultumit. Am amendat societatile, le-am monitorizat permanent, dar lipsa dotarii si a personalului a afectat puternic activitatea firmelor. Am avut nenumarate discutii cu cei din conducerea firmelor, dar nu s-a schimbat nimic.”

INVESTITII

„Cea mai mare investitie atrasa in municipiu este reprezentata de fabrica chinezilor de la „Glorious Lighting”, unde au inceput deja primele angajari. Au trimis absolventi de Inginerie in China – la specializare, au finalizat in proportie de 70% recompartimentarile in interiorul fabricii si urmeaza ca in septembrie-octombrie sa avem o fabrica functionala. Anul acesta vor fi 200-250 de angajati si, in urmatorii trei ani, vor ajunge la 600. Am fost deschisi la toate celelalte investitii, inclusiv la investitia celor de la „Comdata”. Cei de la McDonald’s sunt asteptati ca pana la sfarsitul lunii sa isi ridice autorizatia de construire. Pentru „Yazaki”, am realizat, la cererea lor, extinderea sistemului de iluminat pana la poarta fabricii. Mai urmeaza investitii, pe care le vom anunta in curand.”

STRAZI

„Se plombeaza in continuare, iar toate lucrarile prost facute au fost si vor fi refacute pe cheltuiala societatilor respective. Pana in prezent s-au facut lucrari de aproximativ 700.000 de euro. Acum se lucreaza pe Stefan cel Mare, pe Calea Calarasilor, la plombari. Am schimbat optica in ceea ce priveste plombarile. In trecut, inclusiv in primul an de mandat al meu, se decupa doar groapa si se turna asfalt, iar peste cateva luni apareau gauri in vecinatate, intrucat asfaltul era faiantat. Acum, o sa vedeti ca se frezeaza toata zona de faiantare, nu doar groapa, astfel incat sa nu mai sara asfaltul peste cateva luni. Se lucreaza pe Soseaua Focsani – un contract de 1,1 milioane de euro, pentru modernizarea celor patru benzi existente pe un tronson si extinderea la patru benzi pe alt tronson. In Chercea, se lucreaza pentru asfaltarea celor 11 km de strazi, un contract de aproximativ 3,5 milioane de euro. In paralel, suntem in procedura de licitatie pentru strazi din Lacu-Dulce, Brailita, Pisc si Vidin. Saptaman aceasta vom lansa si licitatia pentru Radu-Negru, Viziru si Buzaului, pentru strazile ramase neasfaltate. Dupa ce instanta ne-a permis rezilierea contractului pentru Calea Galati, unde o firma si-a batut joc de contractul castigat, dar si de noi, brailenii, lasand santierul de izbeliste, am demarat procedura pentru o noua licitatie. Nu vom lasa lucrurile asa, intrucat am cerut firmei respective despagubiri foarte mari, de 4 ori valoarea contractului.”

DIVIZIA DE REPARATII STRADALE A PRIMARIEI

„Avem livrate toate utilajele necesare. A fost angajat inginerul-sef si urmeaza ca in perioada urmatoare sa angajam personal pentru asfaltari, sa aprobam tarifele si sa fie organizata licitatia pentru mixtura asflatica. In cateva luni, divizia va fi functionala si va putea interveni in regim de urgenta, sa nu mai stam luni de zile pe licitatii, cand sunt probleme grave.”

Comentarii