stiri Braila – debraila.ro

VIDEO | Ucraina din inima Brailei | Durerea unor mame si bucuria unor copii: „Toata puterea o avem de la cei mici. Nu ne-am asteptat ca romanii sa ne primeasca asa bine. Copiii, oricum speriati, au fost intampinati cu jucarii la granita”

Au lasat totul in urma lor si au fugit din calea razboiului. Trei femei, fiecare avand cate doua fetite, si-au pus viata intr-o valiza si au luat calea pribegiei, trecand Dunarea pe la Isaccea. In noaptea de duminca spre luni, dupa ce si-au petrecut ore intregi la granita, au ajuns in Braila.

Cele trei familii au fost cazate la Hotelul Sport din Centrul Vechi, primind atat cazare, cat si mancare in mod gratuit, cu ajutorul autoritatilor locale si a unor restaurante. Mai mult decat atat, au fost intampinate de un psiholog si un traducator.

Au plecat pe graba, lasandu-si in urma rudele si tara. Nu stiau cat de grele le vor fi zilele, insa nimic nu se putea compara cu teroarea bombardamentelor. Vin din Odesa, oras pe care l-au parasit inainte de a fi atacat de reusi.

„Toata puterea o avem de la cei mici! Ei sunt esenta vietii noastre si ne dau toata forta de care avem nevoie. Parintii mei nu au vrut sa ne lase sa plecam si, pana la urma, ne-au lasat cu mare greutate. Au inteles si parintii mei ca trebuie sa facem acest pas”, ne-a spus una dintre mamici.

Tot femeia a vorbit si despre surpriza pe care au avut-o atunci cand au iesit din vama romaneasca. Pornisera spre necunoscut, insa in fata ochilor au vazut solidaritate si omenie, o mare de oameni care ii asteptau pe refugiati cu bratele si sufletele deschise, oferindu-le tot ce nu puteau obtine altfel.

„Nu ne-am asteptat sa fim asa de bine primiti de catre romani. Si copiii nostri, oricum speriati, au fost impresionati cand au ajuns la granita si au primit jucarii. Inca nu intelegem tot ce ni se intampla. Ne gandim doar sa le fie bine copiilor. Sotul si parintii au ramas acolo, la Odesa. A fost o frica foarte mare si am luat decizia sa nu asteptam bombardamentele”, a aratat ucraineanca.

Braila este doar un punct in lungul drum spre noua casa. Vor sa ajunga in Polonia, la rude, unde vor locui pana atunci cand in Ucraina va fi iarasi pace.

„Speram sa ne intoarcem acasa, insa nu cred ca lucrurile in tara mea se vor rezolva atat de repede. Nu am cuvinte atunci cand ma gandesc la Putin! Dumnezeu o sa decida ce, cum si, mai ales, cine are dreptate”, a concluzionat mama care si-a parasit sotul si parintii pentru a-si salva cele doua fetite.

Pentru ca cele sase fetite nu aveau haine calduroase si nici jucarii sau dulciuri, mamicile si copiii au fost dusi cu masinile Primariei la unul dintre cele doua centre unde s-au colectat donatii de la braileni. Acolo, cu lacrimi in ochi, si-au ales tot ce si-au dorit, ramanand fara glas in fata solidaritatii care le-a urmarit inca de la granita.

Primaria a deschis doua centre unde brailenii pot dona alimente neperisabile, produse de igiena personala si imbracaminte (program 10:00-18:00):

Comentarii