stiri Braila – debraila.ro

VIDEO | Micii infractori si marile institutii din Braila. Un FILM cu mini-cutitari: Ce spun Politia, Politia Locala, Protectia Copilului, Prefectura si mama copiilor!

Pe 7 februarie, in jurul orei 14:00, la doi pasi de Colegiul „Murgoci”, un elev care doar ce terminase orele este amenintat cu un cutit de catre un copil de 12 ani, care il lasa fara 2 lei. Tot acolo, in urma cu trei saptamani, alti patru elevi au fost talhariti, unul chiar fiind injunghiat in picior. Agresorul din ianuarie este fratele mai mic al celui de 12 ani, avand doar 10 ani.

Intre incidentul de luna trecuta si cel de acum cateva zile, mai toate institutiile, de la Prefectura, Primarie si pana la Inspectoratul Scolar, au defilat in spatiul public. S-au intensificat actiunile de patrulare ale Politiei, Jandarmeriei si Politiei Locale in apropierea unitatile de invatamant si s-a promis implementarea unor masuri drastice, care sa previna producerea unor astfel de evenimente violente.

Totusi, un alt elev a fost victima micilor infractori, ziua-n amiaza mare, in zona pe care oamenii legii parea ca au transformat-o in fortareata.

Inspectoratul de Politie Judetean

Politia a ales sa ignore presa si a fost „batuta” la capitolul „imagine” de Politia Locala. Desi era un subiect de mare actualitate, IPJ nu a comunicat faptul ca a reusit sa il prinda pe baiatul de 12 ani, chiar daca a facut-o la mai bine de 30 de ore de la producerea incidentului.

Mai mult decat atat, din ziua cand a fost injunghiat un elev si pana azi, seful Politiei, comisarul-sef Dorin Condruz, nu a avut nicio pozitie publica cu privire la sirul de talharii, desi exista inca multe intrebari care asteapta un raspuns.

Abia dupa ce Politia Locala a facut public, in dimineata zilei de 10 februarie, faptul ca i-a prins pe micii infractori, purtatorul de cuvant al Politiei a declarat, in fata jurnalistilor, ca, in realitate, politistii sunt cei care le-au dat de urma, inca de pe 8 ferbuarie. I-au cautat mai bine de o zi, i-au gasit intr-un sfarsit si l-au amendat pe tatal acestora cu 500 de lei.

Sute de internauti au criticat modul in care IPJ a gestionat cazurile de talharie de la „Murgoci”.

Politia Locala

Cu primarul Marian Dragomir in frunte, flancat de cei doi viceprimari, Politia Locala a anuntat en-fanfare, luni dimineata, in cadrul unei conferinte de presa, ca minorii se afla in custodia institutiei, in contextul in care in spatiul public nu exista informatia (n.r. care ar fi trebuit sa vina de la IPJ) potrivit careia acestia au fost gasiti de politisti dupa incident. Micutii infractori au fost adusi in fata jurnalistilor pentru a fi fotografiati.

Totodata, edilul a publicat pe o retea de socializare informatia si pozele celor doi frati, postarea adunand sute de aprecieri, distriburi si comentarii.

„In urma unor intalniri private pe care le-am avut, mai multi tineri in Braila mi-au comunicat semnalmentele acestora si, la un moment dat, cineva mi-a trimis si o fotografie, cum arata doi dintre infractorii de maine. Ca urmare a faptului ca lucrurile sunt deosebit de grave si nu putem tolera in municipiul Braila astfel de activitati, l-am contactat pe domnul Tanase (n.r. directorul Politiei Locale) si i-am oferit imaginile respective. Atat cei de la Politia Locala, dar si eu, prin niste cunoscuti de-ai mei, am efectuat operatiuni diverse, inclusiv de filaj, am identificat locatiile in care acestia merg si locuiesc. Au fost identificati si prinsi, adusi la sediul Politiei Locale si vor fi predati Politiei Nationale”, a declarat Dragomir in conferinta de presa de la Politia Locala.

Dragomir a mai adus in discutie si implicarea de care ar trebui sa dea dovada Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, tinand cont ca cei mici au sub 14 ani si nu pot fi pusi sub puterea unei masuri preventive, cum ar fi arestul preventiv sau arestul la domiciliu.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

DGASPC s-a autosesizat inca de luna trecuta, de la producerea talhariei soldate cu ranirea unui elev, cei doi minori beneficiind de masura supravegherii specializate. Mai exact, acestia au ramas in familie, dar au fost inclusi in programe de consiliere psihologica, fiindu-le interzis sa ia legatura „cu persoane care i-ar putea influenta in mod negativ”. Totusi, chiar sub masura supravegherii specializate, copiii au recidivat.

Trebuie insa amintit si faptul ca mama celor doi baieti sustine ca a sesizat DGASPC inca de acum doi ani, cel putin in cazul unuia dintre minori.

Simona Cimpoae, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, spune ca minorii nu pot fi dusi in centre de plasament, acolo existand copii neglijati, abuzati sau exploatati. Cei care au incalcat Codul Penal, dar au sub 14 ani, trebuie sa ajunga intr-un serviciu specializat de tip rezidential destinat copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal, numai ca in judetul Braila, ca in multe altele, nu exista asa ceva!

„Ne regasim in situatia cand masura supravegherii specializate nu e suficienta. Conform legii, Comisia pentru protectia copilului sau instanta, dupa caz, poate sa stabileasca plasamentul copilului intr-un serviciu rezidential specializat. Ne-am adresat celorlalate DGASPC-uri din tara, in speranta ca ar exista posibilitatea protejarii lor acolo, cu suportarea costurilor de catre noi, insa raspunsurile primite au fost negative. Am discutat si cu domnul presedinte al Consiliului Judetean, in ideea de a analiza infiintarea unui astfel de serviciu. Analizam aceasta situatie, sigur, in stransa legatura cu fondurile disponibile”, a explicat Cimpoae.

Contactat telefonic, Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, s-a aratat de acord cu implementarea unui astfel de serviciu in judet, aratand ca trebuie analizat „foarte atent”, pe langa finantarea proiectului, „modul de functionare al centrelor care exista in tara”.

„Eu cred ca institutiile trebuie sa inceteze in a mai arunca vina de colo colo, mai ales cand este vorba despre subiecte sensibile, si sa se puna la aceeasi masa, pentru a fi gasite cele mai bune solutii. Eu m-as fi bucurat ca la discutiile anterioare de la Prefectura sa fie invitat si Consiliul Judetean, daca domnul prefect a mentionat acum de DGASPC, institutie din subordinea CJ. Trebuie ca fiecare institutie sa dea ce are mai bun si astfel sa gasim modurile cele mai eficiente de rezolvare a problemelor„, a conchis Chiriac.

Prefectura

Prefectul Catalin Boboc a avut o singura iesire publica dupa producerea incidentului de pe 7 februarie, cand a anuntat ca va avea o discutie cu reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Dupa prima talharie, in ianuarie, prefectul a comunicat intens, solicitand Politiei si Jandarmeriei intensificarea activitatilor de patrulare in zona scolilor, dar venind si cu o propunere adresata primarului Marian Dragomir, care a fost insa respinsa de edil, respectiv asigurarea pazei in unitatile de invatamant de catre politistii locali.

Contactat telefonic, Boboc a evitat sa ofere o declaratie ampla, mentionand ca nu vrea sa faca „spectacol” cand vine vorba despre „o tema sensibila”. Totusi, prefectul a facut cateva precizari.

„Urmaresc tot ce se intampla, dar vreau intai sa fac niste lucruri si apoi sa vorbesc. E usor sa faci spectacol, mai greu e sa gasesti solutii  viabile. Am discutat inclusiv cu mama agresorilor minori, dar si cu institutiile implicate. Maine (n.r. marti), la sediul Institutiei Prefectului, va avea loc o sedinta cu toti actorii implicati, unde vom analiza situatia si, apoi, imi voi exprima public pozitia”, a precizat prefectul

Mama copiilor

De cealalta parte, mama copiilor se declara depasita de situatie, povestind ca a apelat de mai multe ori la spijinul institutiilor statului. Baiatul de 12 ani ar fi intrat, in urma cu doi ani, intr-un anturaj dubios, ajungand inclusiv la Spitalul de Psihiatrie din cauza consumului de droguri.

In acelasi timp, femeia sustine ca minorii sunt pusi de alte persoane sa savarseasca infractiuni, amanunte pe care le-ar fi relatat si politistilor.

„Au facut o greseala foarte mare. Eu am cerut ajutor, sa ii bage intr-un centru, ca nu am ce face. Am explicat la comisie ca repeta greseli si infractiuni, ca pot pune viata oamenilor in pericol, dar ei au zis mereu ca n-au ce sa faca, ca n-au putere. Cel de 12 ani nu se duce la scoala, iar eu am incercat sa fac tot ce am putut. Am devenit prietena lui, nu mama lui, dar degeaba. Au zis meru sa asteptam. Ce sa asteptam, sa taie pe cineva? Acum 1 an, a furat o bicicleta. Am depus o cerere si la domnul Dan de la Carpati (n.r. Piata Carpati – DGASPC), i-am explicat situatia si au zis ca n-au ce sa le faca pana la 14 ani. Pe el il luau niste baieti mai mari si il drogau. A fost internat la Spitalul 1, dupa ce l-am gasit drogat, acum 2 ani. A luat-o pe un drum gresit si mi l-a stricat si pe cel de 10 ani. Eu daca il bat prea tare, se zice ca sunt rele tratamente, daca nu il bat, eu sunt vinovata… Eu vreau sa fie reeducati. Cand l-a injunghiat pe elev, l-a luat unu mai mare de la scoala, i-a dat o tigare si un energizant si i-a zis „Hai sa-ti arat cum se fac bani!” si i-a dat cutitul”, a spus mama minorilor.

Comentarii