stiri Braila – debraila.ro

VIDEO | Legaturile dintre Braila si Regele Mihai | Suveranul si-a dat Bacalaureatul in fata a doi profesori braileni | Doua vizite in Braila, in 1932 si 1998

Pe 23 mai 1932, la primele ore ale diminetii, in Gara Braila oprea trenul regal, avandu-i la bord pe regele Carol al II-lea si pe fiul sau de 10 ani,  Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba-Iulia, titlu purtat ca mostenitor al tronului. Desi era doar un copil, fusese deja rege timp de trei ani. In iunie 1930, Carol, care se casatorise cu Elena Lupescu, se intoarce in tara si urca pe tron.

Dupa 66 de ani, purtand in spate povara unui exil de mai bine de patru decenii, Regele Mihai ajunge din nou la Braila, insotit de Regina Ana, intr-o vizita de mai multe zile.

In 1932, Mihai si Carol al II-lea sau au fost intampinati de autoritatile locale, regele interesandu-se de pagubele cauzate de inundatii in zona. Din port, cei doi pleaca, la bordul iahtului Stefan cel Mare, spre Sulina, la serbarile organizate pentru aniversarea a 50 de ani de existenta a Comisiei Europene a Dunarii. La intoarcere, in drum spre capitala, suita regala face mici popasuri in Tulcea, Galati si Braila.

In iunie 1940, cu doar cateva luni inainte de a fi incoronat pentru a doua oara rege, principele Mihai sustine examenul de Bacalaureat, comisia de examinare fiind condusa de Petre Andrei, ministrul Educatiei. Sociologul, filozoful si politicianul Petre Andrei, nascut in 1891, era brailean, absolvent al Liceului „Nicolae Balcescu”. Din comisie, ca examinator la limba romana, mai facea parte un profesor brailean, eminescologul, istoricul si criticul literar Perpessicius, pseudonimul lui Dumitru S. Panaitescu, de asemenea absolvent al Liceului „Balcescu”.

Perpessicius i-a fost si profesor de limba romana, intre ’39 si ’40, principelui.

„Ba chiar se petrece un incident de haz, deoarece vorbind de Pseudokinegeticos la intrebarea profesorului Panaitescu, personal Regele il intrerupe si ii cere sa spuna alta scriere mai importanta decat aceasta, dintre operele lui Odobescu. Marele Voevod enumera scrierile sale, dar Regele nu e multumit si il intreaba de n’a cetit Alexandru Lapusneanu, la care Mihai da sa răspunda «Da, dar nuvela aceasta e scrisa de Costachi Negruti, nu de Odobescu». Regele tace atunci”, se arata intr-o relatare a lui Petre Andrei, seful comisiei de examinare.

Mihai a obtinut diploma de bacalaureat nr. 21.545 din 27 iunie 1940.

In primul an de liceu, la Clasa Palatina, clasa special creata pentru fiul regelui Carol al II-lea, care a invatat alaturi de copii care proveneau din toate mediile sociale si din toate regiunile tarii, Mihai l-a avut ca profesor de psihologie pe filozoful Vasile Bancila, nascut tot la Braila, in 1897.

La 60 de ani de la casatoria regelui cu principesa Ana de Bourbon-Parma, pe 18 iunie 1998, cuplul regal ajunge in Braila. Suveranii se opresc la fabrica de confectii „Braiconf”, ca apoi jeep-ul visiniu marca „Maverick”, condus de insusi regele, sa se indrepte spre localitatea Valea Calmatuiului (n.r. in trecut Rubla), de langa Insuratei, locul unde au fost deportati opozanti ai regimului comunist, printre care si taranistii Corneliu Coposu si Ion Diaconescu. Regele Mihai si regina Ana au impartit saocse de alimente batranilor din Rubla.

A doua zi, regele si regina viziteaza Casa Memoriala „Perpessicius” din Centrul Vechi, locul unde s-a nascut profesorul Majestatii Sale, semnand in cartea de oaspeti.

Apoi, regele a tinut un discurs in fata studentilor de la Universitatea „Constantin Brancoveanu”.

„Nu poti sa traiesti o viata privata stramba, cu gandire stramba, si sa iesi in public si sa faci o linie dreapta. Unii mi-au spus ca viata publica si cea privata nu se pot amesteca. Ba se amesteca foarte mult. Stiu ca e foarte greu moralmente, dar fara asta nu se poate curata societatea romaneasca, bolnava nu numaidecat din cauza romanilor, cat a celor 50 de ani de poluare mintala”, le-a spus regele Mihai tinerilor, potrivit presei vremii.

Regele si regina Ana au mai trecut pragul popasului de la Padurea Viisoarei, fermei Chiciu (Insula Mare a Brailei) si sediului Comunitatii elene.

Comentarii