stiri Braila – debraila.ro

VIDEO | GENIUL din Brăila: o fetiță de 11 ani A UIMIT România | „Ștefania bate orice inteligență artificială. A depășit orice prejudecată legată de matematică!”

Badea Ioana Ștefania are 11 ani și este din Brăila. Fata a uimit, la sfârșitul săptămânii trecute, întreaga țară. A urcat pe scena show-ului TV „Românii au talent” de la Pro TV și a dovedit că este un geniu al matematicii.

Prestația micuței brăilence în lumina reflectoarelor a generat mii de comentarii pe rețelele de socializare, mai ales că, în mod contrar „tradiției”, abilitatea prezentată ține de… matematică.

Elevă de 10 pe linie, în clasa a V-a, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Ștefania reușește să calculeze foarte rapid, utilizându-se de o metodă japoneză de calcul în care sunt folosite, în același timp, degetele și mintea.

Pe scena „Românii au talent”, această a vizualizat câte 15 numere de o singură cifră care s-au derulat pe un ecran la o distanță de jumătate de secundă, iar apoi a rostit răspunsul adunării numerelor respective. A urmat adunarea a 10 numere de două cifre la o distanță de 1,2 secunde și adunarea a 5 numere de trei cifre la o distanță de 2,2 secunde.

„Ștefania a ajuns să bată orice inteligență artificială dintr-o întâmplare. În pandemie, când totul mergea rău, s-a apucat de un curs de aritmetică „Mega Menthal Arithmetic”. A depășit orice prejudecată legată de matematică și a deslușit magia numerelor care se adună. Acum, poate să-și activeze simultan atât emisfera stânga, cât și pe cea dreaptă a creierului”, s-a precizat în prezentarea făcută elevei din Brăila la ProTV.

În mod evident, Ștefania este pasionată de matematică. Merge la o mulțime de concursuri specializate în calcule bazate pe această metodă japoneză și spune că unii colegi o consideră tocilară, însă nu o afectează deloc părerea lor.

La școală, fata de 11 ani stă în prima bancă și, deși nu vrea să se laude, este, de departe, cea mai bine pregătită din clasă.

Totuși, matematica nu este singură pasiune. Ștefania a povestit că adoră să citească și să scrie povești, iar momentan nu știe dacă, în viitor, va merge către profilul real sau cel uman.

După ce a arătat că poate să calculeze extrem de repede atunci când vine vorba de șiruri de numere cu una, două sau trei cifre, brăileanca a primit aprecieri din partea juraților show-ului TV.

Andi Moisescu: „Felicitări! E limpede! Ai trecut examenul, după părerea mea. (…) Mă bucur că ai venit să dai o mână de ajutor și să facem matematica și mai prietenoasă în ochii oamenilor!”

Andra: „Mi se pare incredibil și cred că ești un exemplu pentru toți copiii. Eu sunt sigură că, după acest moment, toți copiii vor căuta pe net cum e metoda asta. Ești un copil extraordinar și mă bucur că ne-ai călcat pragul.”

Dragoș Bucur: „Băiețelul meu este și el îndrăgostit de matematică. El când se plictisește ia o carte de exerciții și câte o oră face exerciții. Mi se pare foarte frumos ce faci, iar pentru creierul tău este o metodă de a-l ține proaspăt până la 100 de ani.”

Mihai Bobonete: „Bravo, Ioana! Din partea mea ai un DA!”

Cu patru de „DA”, Ștefania a trecut în etapa următoare a show-ului TV „Românii au talent”.

Comentarii