stiri Braila – debraila.ro

Tudose, despre situatia economica: „In ritmul asta, liberalii se vor bucura in curand daca le dau camatarii Duduieni niste bani”

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) a publicat pe DIGI24.ro, in cadrul proiectului Agora, un editorial referitor la modul in care PNL gestioneaza situatia economica a tarii, cu referire la declaratiile recente ale lui Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.

Tudose atrage atentia asupra faptului ca Romania se imprumuta „cu cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana”, in contextul in care „Marea Britanie a intrat oficial in recesiune, pentru prima data dupa 11 ani”.

Mihai Tudose:

„Cu siguranta Florin Citu a auzit de Stiglitz. Dar nu-l baga in seama. Problema e a laureatului Nobel, ca n-a auzit de Citu. Daca auzea, trebuia sa tina cont de talentul lui de a duce o tara direct in zid, cu toata viteza.

Joseph Stiglitz si Hamid Rashid, coordonatorul departamentului ONU pentru monitorizarea economica globala, au analizat recent riscurile unei crize globale a datoriilor, pornind de la observatia ca peste o suta de tari cu venituri mici si medii trebuie sa plateasca in acest an datorii de 130 de miliarde de dolari. Din aceasta suma, jumatate se va duce la creditori privati. S-a ajuns aici in urma triplarii datoriei publice, din cauza relaxarii cantitative la care s-a recurs dupa criza financiara din 2008. „Acum a venit ziua socotelilor”, avertizeaza cei doi economisti.

De aici, dl Citu ar pierde firul. Pentru ca, impreuna cu colegii lui de guvern, e prizonierul unei logici strict electorale. O logica de un pragmatism tare cinic in vremuri de pericol medical generalizat si acut. Dar si de risc economic si social major, dupa cum atentioneaza Stiglitz si Rashid: „O criza globala a datoriilor va arunca milioane de oameni in somaj si va alimenta instabilitatea si violenta in intreaga lume”. Solutiile propuse sunt scutirea de la plata datoriilor pe timpul pandemiei si, in perspectiva, o restructurare profunda a acestor datorii excesive, printr-un program de rascumparare a lor.

Singura mea rezerva e legata de propunerea ca FMI sa gestioneze acest proces. Chiar daca si-a cosmetizat agenda, FMI ramane o sperietoare mondiala prin conditiile pe care le impune. Dar asta e o alta discutie, desi m-a pus pe ganduri asigurarea d-lui Citu ca nu vom avea nevoie de sprijinul FMI in acest an si ca ne descurcam sa luam bani de pe pietele financiare. Dar la anul? Sau dupa alegeri potopul?

Cu o ritmicitate specifica dependentilor de shopping, dl Citu ne anunta triumfator ca a mai imprumutat niste bani. Unde se duc sumele astronomice pe care le contabilizeaza falimentara guvernare PNL? La refinantarea datoriei publice si la acoperirea deficitului bugetului de stat.

Ca premier, anuntam in decembrie 2017 ca intentionez sa imprumut de pe pietele externe 8 miliarde de euro in urmatorii doi ani. 8 miliarde in 2 ani. In numai primele sase luni de mandat, actualul guvern a facut imprumuturi de peste 10 miliarde de euro. Practic, Romania e pe perfuzii!

Sigur, „PSD e de vina pentru toate”, de vreme ce PSD e aratat cu degetul pana si pentru cand ploua sau cand nu ploua ( in functie de stocul de umbrele detinut de oarece prieteni liberali), desi se face curand anul de cand PNL guverneaza singur-singurel – lux de care nu va mai avea parte vreun partid romanesc mult de acum inainte.

Dar in ce conditii „se descurca” dl Citu pe pietele financiare? Imprumutand cu cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana. Asta da performanta! In ritmul asta, liberalii se vor bucura in curand daca le dau camatarii Duduieni niste bani! Nu e gluma: zilele trecute, Ministerul Finantelor a reusit sa obtina numai doua treimi din cat si-a propus sa imprumute de la banci. Concret, la emisiunea de obligatiuni de 300 de milioane de lei, dl Citu a reusit sa ia doar 201 milioane cu imprumut, desi dobanda era de 3,96%!…

Analiza lui Joseph Stiglitz se intituleaza „Cum poate fi prevenita criza datoriei suverane”. A-i pune acest text in fata lui Florin Citu e ca si cum ai incerca sa dresezi un cuptor cu microunde sa-ti aduca dimineata ziarul….

P.S. Marea Britanie a intrat oficial in recesiune, pentru prima data dupa 11 ani…. Numai noi suntem pe val…”

Comentarii