stiri Braila – debraila.ro

Tudose, ATAC la Guvernul Orban: „O guvernare pentru sparanghel? S-a meritat?” | „O afacere umilitoare pentru conditia romanilor in UE”

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) a criticat dur Guvernul Orban, catalogand valul de romani plecati in Germania, in perioada starii de urgenta, la cules sparanghel – unde ar fi fost exploatati de angajatori, ca fiind „o afacere umilitoare pentru conditia romanilor in Uniunea Europeana”.

Fostul prim-ministru a vorbit si despre vizita recenta a Violetei Alexandru, ministrul Muncii, in Germania, unde s-a intalnit cu ministrii federali ai Muncii si Agriculturii.

„A fost nevoie de doua luni de presiuni publice ale PSD, pentru ca ministrul Muncii sa se urneasca la Berlin, ca sa-si apere compatriotii de abuzurile recunoscute, de altfel, prompt de omologul ei german. ”Trebuie sa recunosc ca mi-e rusine”, a spus luni, cu franchete, ministrul federal al Muncii, confirmand acuzatiile aduse de PSD in afacerea asta atat de dubioasa. Numai sub amenintarea comisiei parlamentare de ancheta si a protestelor sezonierilor romani la Bonn, dna Violeta Alexandru si-a asumat, intr-un tarziu, responsabilitatea ce-i revine prin fisa postului. Faptul ca Germania se apuca acum sa-si modifice legea muncii, nu mai incalzeste pe nimeni. Pentru lucratorii aflati pe plantatiile de sparanghel e prea tarziu. Proprietarii de ferme si-au facut treaba cu ei. Nemtii au depasit impasul pandemiei, exploatand o forta de munca oricum ieftina. Pe care si asa nu au platit-o conform contractului. Si careia-i asigura conditii de cazare si munca indecente si periculoase in contextul virusului. Guvernul a fost nevoit sa trimita un avion sa repatrieze un prim lot de lucratori, iar povestea asta de sclavie moderna e departe de a se fi incheiat. Persista cateva intrebari la care Guvernul trebuie sa raspunda: despre plecarea a mii de oameni, in timpul starii de urgenta, dintr-o zona in carantina; despre conditiile de la aeroportul din Cluj; despre regimul asigurat de angajatori in Germania; despre starea medicala a celor care incep sa se intoarca”, a precizat europarlamentarul Mihai Tudose.

Totodata, Tudose a adus in discutie si titlul unui articol din cunoscuta publicatie germana „Der Spiegel”, care facea referire la romanii care muncesc in fermele de sparanghel.

„Mi s-a parut relevant, in aceasta afacere umilitoare pentru conditia romanilor in UE, un titlul aparut in „Der Spiegel”: „O viata pentru sparanghel”. S-a meritat? Pentru unii, foarte putini, cu siguranta da. Daca nu vom avea urgent raspunsuri din partea celor care au promis cetatenilor romani marea cu sarea standardelor europene, s-ar putea sa dam curand Europei prilejul unui nou titlu: „O guvernare pentru sparanghel”. S-a meritat?”, a concluzionat fostul premier.

Comentarii