stiri Braila – debraila.ro

Spitalul Judetean NU ARE apa oxigenata | INCOMPETENTA managerului SJU | Despre dezinfectarea ranilor pacientilor: ”Am inlocuit cu spirt!”

„Am inlocuit cu alte antispetice, cu alcool sanitar, cu betadina…”, a declarat Delia Rasnoveanu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, chestionata cu privire la lipsa apei oxigenate. Se pare ca intrarea in vigoare, in urma cu aproximativ patru luni (!), a legii privind precursorii de explozivi, a lasat cea mai mare unitate spitaliceasca din judet fara unul dintre tratamentele cele mai eficiente in dezinfectarea plagilor.

Peroxidul de hidrogen a fost introdus in categoria precursorilor de explozibil si in legislatia romaneasca, pe baza unui regulament european, astfel incat producerea, detinerea sau orice alta operatiune cu precursori de explozivi trebuie raportata la Inspectoratul General al Politiei Romane. Mai mult decat atat, apa oxigenata nu mai poate fi vanduta persoanelor fizice, in farmacii.

„Trebuie sa ne inscriem pe lista unitatilor care folosesc aceste substante. Am dat lista cu persoanele care prepara apa oxigenata si asteptam avizul. De vreo saptamana, de curand, e situatia. S-a schimbat lista de curand”, a spus managerul Spitalului Judetean.

Desi legea – in care sunt precizati pasii obligatoriu de respctatat in cazul producatorilor de precursori de explozivi, a fost publicata in Monitorul Oficial pe 5 martie a.c., conducerea Spitalului Judetean de Urgenta a incetat producerea apei oxigenate abia in urma cu aproximativ doua saptamani, cand au fost si demarate formalitatile necesare.

Deci, „de curand” inseamna – in realitate, vreo patru luni.

Pana cand spitalul va putea produce din nou apa oxigenata, managerul sustine ca impotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor si protozoarelor se poate actiona si cu spirt sau betadina. Totodata, sursa citata mai afirma ca cel mai sigur si mai eficient dezinfectant natural din lume nu merita sa fie achizitionat, costurile fiind mult mai mari decat cele ale producerii in farmacia unitatii spitalicesti.

„Daca o achizitionam e cumplit de scumpa”, a conchis Rasnoveanu.

Comentarii