stiri Braila – debraila.ro

Spitalul Judetean Braila, intr-un mega-scandal national. Ministrul Sanatatii: „Desi acreditat pentru prelevarea de organe, spitalul nu detine aparatura necesara declararii mortii cerebrale”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a afirmat, miercuri, ca va sesiza Agentia Nationala de Integritate, dupa ce Corpul de control al ministrului a identificat existenta unor posibile stari de conflict de interese si incompatibilitate la nivelul conducerii Agentiei Nationale de Transplant. Mai multe nereguli, multe presupuse a fi penale, au fost descoperite in urma controalelor cerute de ministru.

Au fost verificate patru spitale, acreditate pentru prelevarea de organe, printre care si Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Pe lista mai apar unitati spitalicesti din Alba-Iulia, Ploiesti si Resita.

„Niciuna din unitati nu detine aparatura necesara declararii mortii cerebrale, motiv pentru care nu s-a desfasurat nicio o actvitate de prelevare de organe pana in prezent, a spus ministrul intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.

Alte declaratii ale ministrului Vlad Voiculescu:

„Exista suspiciuni cu privire la modul in care au fost cheltuiti bani publici. De exemplu, pentru achizitia unui studiu de fezabilitate, referatul de specialitate a fost semnat de soferul institutiei, care are jumatate de norma la Achizitii. Un domn care in fata Corpului de control a declarat in scris ca nu a inteles ce a semnat. Avem dubii serioase legate de modul in care s-a facut activitatea de coordonare a transplantului. (…) Consiliul Stiintific al Agentiei de Transplant nu si-a indeplinit atributiile, o parte dintre membrii nu mai sunt, din pacat, in viata. In urma acestui control vor fi sesizate organele abilitate pentru posibile fapte de natura penala. Si in legatura cu modul de acreditare a unitatilor sanitare pentru desfasurarea activitatilor in domeniul transplantului, cerem o reevaluare a tuturor dosarelor de acreditare.”

In 2013, Ministerul Sanatatii a acreditat 39 de institutii spitalicesti pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, printre care si Spitalul Judetean de Urgenta Braila. La Braila, conform Agentiei Nationale de Transplant, coordonatori intraspitalicesti de transplant sunt doi asistenti medicali, Adrian Mosescu si Nicoleta Bajenica.

Comentarii