stiri Braila – debraila.ro

SENTINTA GREA, dar CIUDATA in cazul crimei din Gradistea | 28 de ani de inchisoare, insa ucigasii vor astepta in libertate sentinta finala | Judecatorii n-au fost de acord cu procurorii: Marcela nu a fost ucisa „prin cruzimi”

Dupa mai bine de doi ani si jumatate de la uciderea Marcelei Stoian, mama a doua fetite, pe o ulita laturalnica din localitatea Gradistea, judecatorii au dat prima sentinta. La sfarsitul saptamanii trecute, Tribunalul Braila i-a condamnat pe cei patru tineri acuzati ca au lovit-o pe femeie cu o scandura pana au lasat-o fara suflare si i-au furat 100 de lei la cate 28 de ani de inchisoare pentru omor calificat si talharie calificata.

Totusi, pentru ca hotararea instantei nu este definitiva, Radu Baboi, Valentin Ciprian Mocanu, Marcel Mocanu si Ionut Mocanu se vor bucura in continuare de libertate. Vor astepta sentina finala in casele lor. Paradoxal, desi judecatorii braileni i-au gasit vinovati si i-au condamnat la ani grei de puscarie, au mentinut masura controlului judiciar fata de cei patru.

In iunie 2015, la doar cateva luni de la oribila crima, ucigasii au scapat din spatele gratiilor, un judecator de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Galati dispunand inlocuirea masurii preventive cu masura controlului judiciar. Astfel, Radu Baboi, Valentin Ciprian Mocanu, Marcel Mocanu si Ionut Mocanu s-au intors acasa, in satul unde a avut loc nenorocirea, la doi pasi de sotul si fetitele Marcelei Stoian.

Cei patru criminali au primit cate 25 de ani de inchisoare pentru omor calificat si cate 9 ani pentru talharie calificata. Prin contopirea pedepselor principale, vor urma sa execute pedeapsa cea mai grea de 25 ani inchisoare, la care se va adauga un spor de pedeapsa de 3 ani de inchisoare, reprezentand o treime din cealalta pedeapsa aplicata.

Trebuie mentionat si faptul ca judecatorii au schimbat si incadrarea juridica facuta de procuror. Astfel, magistratii au decis ca femeia nu a fost ucisa „prin cruzimi”, cum prevede litera art. 189 alin.1 litera h) din Codul Penal.

Din pedepsele de 28 de ani, celor patru li se va deduce perioada de patru luni, 26 februarie-26 iulie 2017, cat au stat in Arestul Politiei.

DESPAGUBIRI MORALE DE 500.000 de lei

Magistratii Tribunalului Braila i-au obligat in solidar pe Radu Baboi, Valentin Ciprian Mocanu, Marcel Mocanu si Ionut Mocanu sa ii plateasca sotului Marcelei Stoian 20.000 lei despagubiri pentru daune materiale, respectiv cheltuielile facute cu inmormantarea si cu pomenirile facute potrivit traditiei crestin-ortodoxe, si 200.000 lei despagubiri pentru daune morale.

Si cele doua fete ale victimei vor primi cate 150.000 de lei despagubiri morale. Pentru perioada de la data crimei si pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti (23.02.2015 – 20.10.2017), vor trebui sa le plateasca copilelor sumele de 272 si, respectiv, 304 de lei, diferenta dintre prestatiile periodice si pensia primita de la Casa Judeteana de Pensii.

Pana la implinirea varstei de 18 ani, in 2020 si 2023, judecatorii au stabilit ca ucigasii trebuie sa le achite lunar fetelor cate 8,5 si 9,5 lei.

Radu Baboi, Valentin Ciprian Mocanu, Marcel Mocanu si Ionut Mocanu vor mai trebui sa scoata din buzunare cateva sute de mii de lei pentru cheltuielile judiciare si onorariile avocatilor din oficiu.

Sursa foto: obiectivbr.ro

Comentarii