stiri Braila – debraila.ro

RAZBUNAREA lui Dragnea? | Dancila a impartit BANI: Braila, la coada clasamentului! | Ce comune au primit fonduri | Ce spune Opozitia

Guvernul a alocat, in sedinta din 13 decembrie, bani din Fondul de rezerva bugetara unitatilor administrativ-teritoriale pentru finantarea cheltuielilor curente si de capital. Practic, premierul Viorica Dancila a distribuit in judetele tarii bani pe care primariile ii pot folosi pentru a scapa de problemele financiare pe care inca le mai au la sfarsit de an. 

Judetul Braila se afla la coada clasamentului, alaturi de Timis, Alba, Cluj sau Sibiu, in timp ce judetele Vaslui, Giurgiu, Teleorman sau Galati conduc detasat. Opozitia, prin vocea deputatilor Vasile Varga (PNL) si Emilia Meirosu (ProRomania), acuza alocarea arbitrara a fondurilor, in timp ce presa centrala noteaza ca judetele ale caror organizatii PSD se afla in tabara anti-Dragnea in interiorul partidului au fost „pedepsite”.

De reamarcat este faptul ca judetele controlate de lideri PSD pro-Dragnea, cum ar fi Vaslui (Dumitru Buzatu), Giurgiu (Niculae Badalau), Galati (Dan Nica), Neamt (Ionel Arsene) sau Vrancea (Marian Oprisan) se afla in top 10 al repartizarii fondurilor pe judete. Coincidenta sau nu, Arges si Ialomita, fiefurile „pucistilor” Adrian Tutuianu si Marian Neacsu, exclusi din PSD pentru ca l-au criticat pe Liviu Dragnea, se numara printre judetele unde au ajuns cei mai putini bani, cu trei si, respectiv, patru locuri in spatele Brailei, unde organizatia judeteana PSD este condusa de fostul premier Mihai Tudose.

Comunele brailene carora Dancila le-a dat bani

17 comune se regasesc pe lista Vioricai Dancila, in fruntea clasamentului aflandu-se Visani (PSD), Surdila-Greci (PNL), Surdila-Gaiseanca (ALDE), Ciocile (PSD), Galbenu (PSD) si Rosiori (PSD).

La Visani au ajuns 300.000 lei, la Surdila-Greci – 200.000 lei, la Surdila-Gaiseanca – 183.000 lei, in timp ce Ciocile a primit 180.000 de lei, Galbenu – 167.000 lei, iar Rosiori – 150.000 de lei. Sume de peste 99.999 de lei au fost alocate comunelor Salcia Tudor (PNL / 120.000 lei), Movila Miresii (PSD / 100.000 lei), Ciresu (PNL / 100.000 lei).

Cei mai putini bani i-au primit comunele Mircea Voda (PNL / 3.000 lei), Unirea (PNL / 16.000 lei) Sutesti (PNL / 20.000 lei), Tichilesti (PNL / 23.000 lei), Gradistea (PNL / 50.000 lei), Viziru (PNL / 50.000 lei), Traian (PSD / 70.000 lei), Zavoaia (PNL / 70.000 lei).

Ce spune Opozitia

„Alocarea demonstreaza inca odata, ceea ce era stiut de mult: banii se acorda arbitrar, fara sa se tina cont de populatie sau de proiectele aflate in derulare, totul dupa bunul plac al PSD. Liviu Dragnea pedepseste comunitatile locale, iar banii sunt dati pe criterii politice. Judetului Braila i-au fost alocate 1,8 milioane de lei. Prin comparatie, doua judete vecine, conduse tot de PSD, au primit sume si de zece ori mai mari, cum este cazul Galatiului, cu peste 11,2 milioane de lei, sau cel al judetului Vrancea, care a primit peste 6,1 milioane de lei”, arata deputatul liberal Vasile Varga.

Totodata, parlamentarul i-a criticat si pe liderii social-democrati din administratia locala, precizand ca „ori sunt incapabili sa ceara fonduri, ori stau cu capul plecat, de teama să nu-l supere pe Liviu Dragnea, ori nu sunt, pur si simplu, bagati in seama”.

Varga i-a transmis un mesaj si lui Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean: „Avem semnale foarte clare ca aceste sume vor constitui instrumente de santaj fata de primarii nostri si vreau sa-i atrag foarte serios atentia președintelui Consiliului Judetean, Francisk Chiriac, sa aloce sumele in functie de proiecte si nu dupa culoarea politica. Sa nu imparta judetul intre primari PNL si primari PSD – ALDE si sa dea dovada de responsabilitate si echilibru”.

Deputatul Emilia Meirosu (ProRomania), colega de partid a deputatului Catalin Nechifor, cel care a realizat si publicat pe o retea de socializare un grafic al alocarii fondurilor guvernamentale (foto), precizeaza ca „singurul criteriu luat in calcul este bunul plac al lui Dragnea, un politician toxic, obsedat de control si putere”.

„Eu nu am vazut criteriile pe baza carora au fost repartizati banii, insa am observat ca, de exemplu, judetul Braila este in urma judetului Harghita. Totul e la discretia lui Dragnea, singurul criteriu luat in calcul de premierul Dancila, atunci cand vine vorba de orice, deci si in acest caz, este bunul plac al lui Dragnea, un politician toxic, obsedat de control si putere. Omul acesta face un rau imens tarii folosind institutiile statului pentru propriile interese. Este inacceptabil sa dirijezi dupa criterii doar de tine stiute bani pe care nu i-ai adus de acasa, mai ales ca atunci cand se vorbeste despre tine si clica ta se rosteste atat de tare cuvantul <<penali>>” , a declarat Meirosu.

Comentarii