stiri Braila – debraila.ro

RAZBOI in invatamantul brailean: „Ii vorbeste gura fara creier. Aberant agramat” / „O lipsa de total interes si respect fata de oameni” | Canciu (PNL), fostul sef al ISJ si Botea (PMP), actualul inspector scolar general, LA CUTITE

Razboi deschis intre actualul si fostul inspector scolar general. Aflati in partide care colaboreaza la nivel parlamentar si guvernamental, Viorel Botea (PMP) si Catalin Canciu (PNL) se ataca fara menajamente in spatiul public. Trebuie precizat si faptul ca, in ciuda „aliantei” de la Centru, PMP sustine PSD la nivel local, in Consiliul Judetean.

Canciu, care a plecat din functie in august 2019 – la expirarea mandatului, l-a numit „aberant agramat” pe Botea, dupa ce seful invatamantului l-a atacat voalat pe liberal, acuzandu-l ca a lasat in urma „o situatie dezastruoasa” si a avut „o lipsa de total interes si respect fata de oameni”.

Totul a plecat de la decizia lui Viorel Botea de a organiza concursuri pentru ocuparea unor posturi de personal nedidactic si didactic auxiliar, mai exact pentru posturile celor care au fost angajati din mediul privat, prin detasare. Guvernul Orban a interzis recent, prin ordonanta de urgenta, detasarile salariatilor din mediul privat in sectorul public.

„Acum, cineva, unii, cel putin de patru ani, dar si de sapte ani, au angajat din privat in public, fara sa se gandeasca ca acesti oameni, intr-o zi, nu vor mai putea fi angajati. Cred ca in toti acesti cel putin patru ani, un manager al unei institutii care se numeste inspectorat trebuia sa se gandeasca, indiferent ca avem bani sau nu – cunosc acest subiect… poate 10-20 de concursuri pe an si nu se mai punea problema situatiei dezastruoase… 154 de oameni au ramas fara locuri de munca si nu din cauza Ordonantei 1 sau a Ordonantei 114, ci din cauza faptului ca nu ne-a interesat si nu ne intereseaza viata oamenilor. (…) Am rugat-o pe doamna ministru sa ne permita sa demaram putin mai devreme, dar conform legii, concursurile. Doamna ministru a fost intru total de acord si acest lucru se intampla si in celelalte judete. Sunt 154 de colegi care au ramas fara post. Pentru mine este un lucru foarte grav. A fost o lipsa de total interes si respect fata de colegi, fata de oameni”, a declarat inspectorul scolar general Viorel Botea, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei conferinte de presa.

Replica lui Catalin Canciu nu a intarziat, fostul sef al ISJ mentionand, pe o retea de socializare, ca Botea „bate campii permanent in lipsa cunoasterii legislatiei ce guverneaza educatia”. In viziunea la Canciu, inspectorul scolar general „este mentinut in functie doar dintr-un calcul politic de moment”.

„Nu mi-as fi consumat energia sub nicio forma daca persoana mea nu ar fi fost acuzata de neprofesionalism, indiferenta si chiar neglijenta in activitatea manageriala de inspector scolar general al judetului Braila, din perioada 2015-2019, de un aberant agramat, in prezenta unor ziaristi, cel putin unul cu intrebari servite. Cine este aberantul agramat care vorbeste? Actualul inspector scolar general al judetului. (…) De ce agramat? Pentru ca are o exprimare defectuoasa si de-a dreptul jenanta pentru un profesor-presedinte de partid-consilier judetean PMP, sustinatorul PSD-ului in Consiliul Judetean Braila, in legislatura 2016-2020. (…) Contesta activitatea mea, spunand ca din nepasare si neglijenta nu am organizat, in cei patru ani de mandat, concursuri pentru ocuparea posturilor vacante pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, astfel ca in prezent exista un deficit de 154 de posturi, la circa o suta de scoli. La nivelul scolilor s-au organizat concursuri, atatea cate s-au solicitat, iar Inspectoratul Scolar Judetean Braila le-a avizat (in anii 2015, 2016, 2017, 2018) mai putine in 2019, pentru ca legislatia s-a modificat (aparitia OUG 114) si ne-a limitat foarte mult activitatea, ocuparea unui post vacant nu putea fi realizata fara incadrarea in bugetul aprobat, iar o incalcare a fi condus la sanctionarea cu amenzi ce ajungeau pana la suma de 100000 lei. In conditiile in care doar doua scoli dintre cele o suta cu personalitate juridica s-au incadrat in bugetul aprobat, pentru anul 2019, niciun director nu si-a asumat incalcarea legii, mai putin eu, ca inspector scolar general. (…) Cu aceasta ocazie atrag atentia domnilor directori sa nu se ia orbeste dupa aberant pentru ca si in prezent pentru a organiza un concurs pentru ocuparea unui post vacant trebuie sa se respecte incadrarea in bugetul aprobat, iar incalcarea acestei prevederi conduce la sanctiuni drastice. Totodata sunt convins ca pentru posturile ce vor fi scoase la concurs inspectoratul a si gasit ocupantii”, a aratat Canciu.

Totodata, fostul inspector scolar general considera ca Botea are „un complex de inferioritate” fata de persoana sa, dar si „frustrari si probleme personale nu foarte usoare”.

Comentarii