stiri Braila – debraila.ro

Primarul comunei Racovița, cu 900 de locuitori, și-a „umflat” SINGUR salariul: 15.000 lei/lună | Legea prevede CLAR cum se calculează indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică | Un primar de municipiu reședință de județ, 20.000 lei brut

Tudorel Gîscă (n.r. PMP, neoficial PNL), primarul comunei Racovița, o unitate administrativ-teritorială cu aproximativ 900 de locuitori, încasează de luni bune o indemnizație lunară de 15.000 lei brut. Suma este una foarte mare ținând cont că există un mod clar prin care se calculează indemnizațiile lunare pentru primari, în funcție de numărul de locuitori al unității administrativ-teritoriale, stabilit prin lege.

Practic, edilul și-a „umflat” singur venitul, un proiect de hotărâre adoptat de Consiliul Local Racovița stabilind că, „începând cu data de 01.04.2023, indemnizația lunară a domnului Gîscă Tudorel, primarul comunei Racovița, va fi de 15.000 lei brut”.

Documentul este semnat chiar de Gîscă și, paradoxal, avizat pentru legalitate de secretarul general al comunei, Elena Iuliana Dinicu.

Un primar de municipiu reședință de județ are o indemnizație lunară de aproximativ 20.000 de lei brut.

Cazul a fost sesizat de către Instituția Prefectului la Curtea de Conturi.

Tudorel Gîscă este primar din 2016, atunci când a candidat din partea Partidului Mișcarea Populară.

Totuși, recent, deputatul Alexandru Popa (foto dreapta), președintele PNL Brăila, a anunțat racolarea lui Gîscă, care ar fi trecut în tabăra liberalilor, însă neoficial.

Gîscă, primar aflat la al doilea mandat, și-ar pierde mandatul dacă ar demisiona din PMP pentru a se înscrie în PNL.

CUM SE CALCULEAZĂ INDEMNIZAȚIILE ALEȘILOR

Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice stabilește clar valoarea indemnizației lunare a unui ales. Mai exact, este vorba despre un coeficient care se înmulțește cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.

De exemplu, primarul Capitalei are coeficientul 10, în timp ce coeficientul unui primar de municipiu reședință de județ este 9. La polul opus, primarul unei comune cu un număr de locuitori aflat între 3.001 și 5.000 are coeficientul 4,5.

În cazul lui Gîscă, coeficientul este 4, vorbind despre o comună cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

Comentarii