stiri Braila – debraila.ro

Primarul a iesit la atac, CJSU a dat inapoi: Se poate manca pe Faleza, la Festivalul Pestelui! | Dragomir: „A fost un abuz! Au modificat, deci am avut dreptate!” / Subprefectul Draghincescu: „Festivalul pestelui, nu pestilor, continua fara nicio problema”

Cea de-a doua editie a Festivalului Pestelui, eveniment finantat din fonduri europene, a starnit un razboi dur in administratia locala. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, prezidat de Simona Draghincescu, subprefect cu atributii de prefect, a emis, pe 7 octombrie, o hotararea prin care a instituit obligativitatea purtarii mastii de protectie pe Faleza Dunarii, dar si interdictia consumarii la terase a produselor cumparate.

Ulterior, Primaria Braila a atacat in instanta hotararea, cerand anularea acesteia si reclamand mai multe nereguli. Primarul Marian Dragomir a anuntat ca institutia pe care o conduce nu a fost invitata la sedinta CJSU, desi este organizatorul festivalului, avertizand, totodata, asupra faptului ca exista riscul pierderii finantarii europene si aplicarii unor penalitati.

„Am luat act cu surprindere, din presa, de emiterea de catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a Hotararii nr. 50/07.10.2020 ce urmeaza sa produca efecte din data de 08.10.2020, emisa fara o minima consultare prealabila, chiar si telefonica, cu organizatorul evenimentului. CJSU a emis Hotararea nr. 50 fara a solicita Municipiului Braila, in calitate de organizator, nici cele mai elementare informații cu privire la conditiile de organizare, amplasament, asigurarea masurilor de siguranta sanitara, program, etc., privind evenimentul. (…) Fara o minima consultare cu organizatorul evenimentului, CJSU stabileste in mod unilateral si total eronat perimetrul desfasurarii Festivalului Pestelui, ca fiind cuprins in zona delimitata de str. Imparatul Traian si Vadul Spitalului, intre malul Dunarii si taluzul superior. Asadar, aratam faptul ca evenimentul in discutie se va desfasura in fata strandului pentru copii si in zona scenei amplasata pe Faleza Dunarii. (…) Nu in ultimul rand trebuie sa subliniem faptul ca Festivalul Pestelui este un eveniment organizat prin finantare in cadrul Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020 si care trebuie sa se desfasoare timp de 5 ani consecutivi. Orice ingradire abuziva a desfasurarii evenimentului conduce la pierderea finantarii nerambursabile cu penalitatile aferente, caz in care Municipiul Braila va demara recuperarea integrala a prejudiciului de la persoanele care au generat aceasta situatie”, precizeaza Municipalitatea in cererea de chemare in judecata.

Mai mult decat atat, Primaria a facut referire si la o alta hotararea a CSJU, care arata ca „nu se impune, incepand cu data de 6 octombrie, dispunerea de urgenta a masurilor pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic generat de virusul SARS-CoV-2”, in conditiile in care rata de incidenta cumulata a cazurilor de infectare la nivelul judetului Braila este de 0,96/1.000 locuitori, deci sub pragul de 1,5.

Dupa ce situatia a fost facuta publica de primarul Dragomir, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a facut cativa pasi in spate si, in dupa-amiaza zilei de 8 octombrie, s-a intrunit din nou, venind cu o noua hotarare privind Festivalul „Pestelui”. De acesta data, CJSU a specificat ca aproba organizarea evenimentului „datorita faptului ca in judetul Braila incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica de 1,5/1.000 de locuitori”.

„S-au razgandit, nu? Nu vreau sa fac alte comentarii. Eu mi-am dorit doar sa se respecte legea. Atat! Raman la opinia ca a fost un abuz! Au modificat hotararea, deci am avut dreptate!”, a afirmat edilul.

Totodata, in Hotararea nr. 51, la articolul 2, se prevede faptul ca exceptie de la purtarea mastii de protectie fac „persoanele care servesc masa/produsele achizitionate in spatii special amenajate, care detin autorizatii sanitar-veterinare si de sanatate publica”.

„Orice persoana nemultumita de unele decizii administrative are dreptul sa se adreseze instantei de judecata. Inainte insa de a se adresa instantei de judecata, nemultumitii ar trebui sa si reciteasca si sa si reanalizeze propriile decizii, precum si documentele comunicate institutiilor abilitate, in baza carora acestea au luat decizii legale. Festivalul pestelui, nu pestilor, continua fara nicio problema, cu respectarea prevederilor legale, conform HCJSU nr. 51 din 08.10.2020, care completeaza HCJSU nr. 50 din 07.10.2020, drept pentru care Primaria nu pierde nicio finantare”, a scris subprefectul Simona Draghincescu pe o retea de socializare.

Festivalul Pestelui se desfasoara in perioada 8-11 octombrie. 

Comentarii