stiri Braila – debraila.ro

Ponta, la Braila, despre podul suspendat: „Nu s-a depus proiectul pentru finantare la Bruxelles. A fost si ambitia lui Tudose sa semneze contractul inainte sa plece”

Victor Ponta, liderul Pro Romania, s-a aflat, joi, intr-o vizita de lucru in judetul Braila, unde s-a intalnit cu activul de partid al filialei conduse de deputatul Emilia Meirosu, care a demisionat din PSD in urma cu jumatate de an.

Fostul premier a declarat ca autoritatile romane nu au depus documentatia pentru finantarea din bani europeni a podului peste Dunare, reiterand astfel spusele Corinei Cretu, comisarul european pentru politica regionala, care a solicitat recent Ministerului Transporturilor sa transmita proiecte mature, nominalizand inclusiv podul peste Dunare.

„Am reusit sa punem in Acordul de parteneriat cu Uniunea Europeana 2014 – 2020, prin acel ITI (n.r. Investitii Teritoriale Integrate) pentru Delta Dunarii, finantarea nu doar a podului pe care si-l doreste toata lumea de zeci de ani, dar si a lucrarilor de infrastructura aferente. Dupa cum stiti, domnul Tudose, in ultima zi de mandat a semnat contractul. Asta era in ianuarie si totusi nu se intampla lucrurile. Am verificat la Bruxelles, avem o situatie, eu am verificat-o de mai multe ori ca sa fiu sigur ca e adevarata, ca nu puteam sa cred. Pana azi (n.r. joi), cand sunt la Braila, la Bruxelles nu a venit niciun proiect pentru finantare. Nu exista o aplicatie pentru finantarea acestui pod. Asta inseamna ca, daca nu se misca mai repede (n.r. Guvernul), si daca nu se misca bine, si daca se apuca de lucrari, aveti doua variante, proaste amandoua: ori sa se opreasca lucrarile la un moment dat si sa ramaneti cu un inceput de pod, pentru Dumnezeu stie cati ani, ori sa se continue, sa-l finalizeze si sa dam 500 de milioane de euro din banii de buget, adica din ceea ce ar trebui sa folosim pentru sanatate, educatie si altceva, in loc sa-i luam nerambursabili de la Comisia Europeana. (…) Nu inteleg cum poti da drumul la o lucrare fara sa prezinti intai proiectul celui care finanteaza. Eu asa stiu, ca se pun boii intai, apoi caruta”, a declarat Ponta.

Totodata, sursa citata a mentionat faptul ca a inteles dorinta lui Mihai Tudose, care a fost ministru al Economiei in Guvernul Ponta 4, de a semna contractul pentru realizarea podului peste Dunare „inainte sa plece”, vorbind deaspre „o ambitie” a fostului prim-ministru brailean: „Slava Domnului! Bine ca l-a semnat.”

Comentarii