stiri Braila – debraila.ro

Podul peste Dunare: platile pentru exproprieri, IN AER | Varga, deputat PNL: „O bataie de joc la adresa proprietarilor!”

Deputatul Vasile Varga (PNL) a cerut Guvernului, miercuri, in plenul reunit al Parlamentului, sa urgenteze plata contravalorii sumelor aferente suprafetelor expropriate pentru constructia podului suspendat peste Dunare. Totodata, parlamentarul brailean l-a interpelat, la inceputul saptamanii, pe Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, pe tema exproprierilor, situatia afectand sute de familii, dar si societati comerciale.

Inca de la sfarsitul anului trecut, Guvernul a aprobat hotararea privind declansarea procedurilor de expropriere necesare construirii podului suspendat, alocand peste 10 milioane lei pentru exproprierile de pe traseul podului, din care 9,87 milioane lei sunt repartizate judetului Braila si 0,478 milioane pentru proprietatile din judetul Tulcea.

„La Cabinetul Parlamentar au venit mai multi proprietari care s-au plans ca, desi au ramas fara terenuri, pentru ca pe acestea se construieste podul, nu au primit nici acum sumele aferente procedurii de expropriere. Din informatiile mele, pentru cele peste 400 de proprietati expropriate, detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, inca nu s-au finalizat formalitatile pentru plata sumelor de bani cuvenite. Mult mai grav este faptul ca exista proprietari de suprafete de teren arabil, care aveau contract cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si nu mai primesc nici fondurile de care beneficiau, tocmai din cauza ca terenurile agricole nu mai pot fi folosite in scopul productiei agrare. Nu inteleg de ce aceasta intarziere, care afecteaza atatia oameni, daca banii sunt alocati inca de anul trecut? Este o noua dovada de incompetenta si neseriozitate din partea actualului Guvern PSD-ALDE si o bataie de joc la adresa proprietarilor”, a declarat Varga.

Parlamentarul liberal i-a solicitat ministrului Teodorovici sa ia masuri pentru solutionarea problemei privind plata exproprierilor de pe traseul podului.

„In buna traditie a birocratiei romanesti, ma astept sa apara contestatii si alte litigii juridice care vor prelungi agonia proprietarilor, atat persoane fizice, cat si juridice, care au fost expropriate de terenurile lor aflate pe coridorul de utilitate publica a podului peste Dunare. Exista destule exemple similare pe santierele de infrastructura rutiera din intreaga tara, din pacate”, a mai aratat deputatul brailean.

Comentarii