stiri Braila – debraila.ro

PNL-istul Canciu SE COMPARĂ cu Regele Mihai. Șeful învățământului face o PARALELĂ între revolta părinților din Traian și șantajul comuniștilor la adresa regelui: „E ca povestea cu Gheorghiu-Dej când i-a spus Regelui Mihai: Majestate, dacă nu abdici, mâine în curtea Palatului vor fi un milion de oameni” | Părinții ii cer șefului ISJ să revină asupra deciziei de schimbare a directoarei școlii

Comparație deplasată a liberalului Cătălin Canciu, șeful învățământului brăilean, care aseamănă inițiativa mai multor părinți de a îi trimite o petiție cu episodul istoric din 30 decembrie 1947, atunci când comuniștii, prin liderii Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej, l-au șantajat pe Regele Mihai pentru a abdica.

Petiția care a ajuns pe biroul lui Canciu este semnată de aproximativ 200 de părinți din comuna Traian și face referire la recenta decizie a inspectorului școlar general de a o schimba din funcție pe directoarea școlii gimnaziale.

Practic, semnatarii îi cer lui Cătălin Canciu să revină asupra deciziei de înlocuire a Mirelei Gîrbă cu Cristina Cojocaru, cadrul didactic numit de liberal. 

Mai mult decât atât, părinții au protestat, joi dimineață, chiar în fața unității de învățământ, unde, avându-i alături pe copii, au scandat de nenumarate ori numele Mirelei Gîrbă și „Fără politică în școală!”.

„Vrem să știm și noi de ce a fost demisă? De ce nu s-a luat în calcul petiția? De ce domnul inspector nu ține cont și de părerea părinților? Nu ne interesează politica… nimic, ne interesează copiii noștri. Nu vrem politică în școală, a declarat unul dintre părinții prezenți la protest.

Răspunsul lui Canciu:

Se compară cu Regele Mihai, iar pe părinți cu liderul comunist Dej

În replică la petiția și protestul părinților din comuna Traian, PNL-istul Cătălin Canciu spune că stă în puterea lui, în calitate de inspector școlar general, să schimbe directorii care ocupă funcția prin detașare atunci când „consideră că nu mai este cazul”.

În același timp, într-o declarație pentru publicația Obiectiv, șeful ISJ se compară cu Regele Mihai, iar pe părinții nemulțumiți cu liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, făcând o paralelă forțată între protestul de la Traian și șantajul pe care comuniștii l-au exercitat în 1947 asupra Regelui Mihai I pentru a obține abdicarea.

Numirea prin detașarea în interesul învățământului are un început și un sfârșit. Angajatorul hotărăște când e începutul și când e finalul. Atunci când angajatorul consideră că nu mai este cazul, detașarea încetează. Deci nu e nimic ilegal aici. Și petiția aceasta e ca povestea cu Gheorghe Gheorghiu-Dej când i-a spus Majestății Sale, Regele Mihai:<<Majestate, dacă nu abdici, mâine în curtea Palatului vor fi un milion de oameni care o să-ți ceară abdicare>>. Cam așa ceva. Noi suntem mulți și vă rugăm să vă schimbați decizia și să o aduceți din nou pe doamna„, a precizat Canciu pentru sursa citată.

Mirela Gîrbă, fosta directoare a școlii gimnaziale din Traian, a fost numită la conducerea unității de învățământ pe 1 septembrie 2023 de către Elena Tudor – fost inspector școlar general – care a fost înlocuită pe linie politică de Canciu.

Comentarii