stiri Braila – debraila.ro

Piateta „Ivan Patzaichin” din Braila! | Primarul: „Un gest simbolic pentru un simbol al Romaniei, un prieten al Dunarii si al Brailei!” | Ce zona va purta numele legendarului sportiv

Zona din fata clubului RaAy, situata intre Portul de ambarcatiuni si Adapostul Pescaresc, va fi denumita Piateta „Ivan Patzaichin”, in memoria celui mai mare canoist roman. Propunerera ii apartine primarului Marian Dragomir si va fi supusa votului consilierilor locali municipal in sedinta din septembrie.

Edilul vorbeste despre „un gest simbolic pentru un simbol al Romaniei si un prieten al Dunarii si al Brailei, pentru un sportiv si un om urias”, amintind de faptul ca Primaria Braila si o asociatie condusa de Patzaichin au incheiat, in anul 2013, un parteneriat concretizat in traditionala cursa a canotcilor dintre echipa braileana si cea galateana – care a avut loc, aproape in fiecare an, de Ziua Mariei. Startul era dat chiar de marele sportiv.

„Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi romani ai tuturor timpurilor, intrat in istoria sportului mondial drept „Campionul cu pagaia rupta”, multiplu campion european, mondial si olimpic, a fost nu doar o legenda a canotajului, ci si un om remarcabil, care a crezut mereu in forta pe care o are puterea exemplului. Pornind de la ce a facut cel mai bine toata viata, Ivan Patzaichin a infiintat Asociatia Mila 23 si a lansat „Rowmania” pentru a promova turismul lent, neinvaziv, infratit cu natura, dar si ca model de turism pentru Romania, in general.

Aproape in fiecare an de Ziua Marinei, doua echipaje, unul din Braila si unul din Galati, s-au duelat in traditionala cursa de 20 de kilometri a canotcilor, echipajul CSM Braila castigand detasat fiecare competitie sportiva. Canotca, o combinatie intre lotca si canoe, denumita si „bicicleta apelor”, unica in Europa, a fost gandita de Ivan Patzaichin.

Startul a fost dat, in fiecare an, pe 15 august, chiar de marele sportiv Ivan Patzaichin, alaturi de oficialitatile locale, de la puntea vasului care gazduia desfasurarea evenimentelor dedicate Zilei Marinei Romane si Zilelor Brailei. Pentru municipalitatea braileana acest parteneriat a reprezentat si primul pas spre scrierea, castigarea si implementarea proiectului de construire a unui adapost pentru ambarcatiunile pescarilor braileni, pe Faleza Dunarii”, a precizat Marian Dragomir prin intermediul unui comunicat de presa.

Ivan Patzaichin a murit, pe 5 septembrie, la 71 de ani. Cel mai mare canoist al Romaniei, originar dintr-un sat al Deltei Dunariim, suferea de o boala incurabila.
Comentarii