stiri Braila – debraila.ro

Pentru ca Spitalul Judetean sa incaseze mai multi bani, brailenii devin niste cifre | Cum s-au INVENTAT spatii pentru recuperarea medicala a pacientilor, desi ele NU EXISTA | Sefa spitalului: „Nu exista fizic, exista scriptic!”

Trei sectii din Spitalul Judetean de Urgenta au compartimente pentru recuperarea medicala a pacientilor: Neurologie, Cardiologie si Ortopedie. Bolnavii sunt ajutati astfel sa treaca mult mai rapid peste sechelele lasate de boli sau interventii chirurgicale.

Pentru serviciul prestat celor care au ajuns pe patul de spital, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate da bani in plus. Bani multi!

Apare o singura problema, care, de altfel, naste numeroase semne de intrebare: cele trei compartimente nu exista fizic, ci doar pe hartie! Pacientul nu se misca din loc. Se misca doar banii!

Chiar si aproape doua saptamani stau unii pacienti internati la „Recuperare medicala”, potrivit unui document intern al Spitalului Judetean.

Practic, de om se ocupa tot personalul medical care l-a avut in grija si inainte sa ajunga la „Recuperare”, fara sa se miste macar un centimetru din locul care i-a fost oferit la internare. Din pix situatia e cu totul alta.

„Nu sunt fictive! Oficial exista compartimentele, dar cum sa va spun… nu exista fizic, exista scriptic”, afirma medicul Delia Rasnoveanu, managerul SJU.

Totodata, au existat asistenti medicali carora li s-a cerut sa se mute la „Recuperare medicala”. Ba chiar ar fi fost presati sa o faca.

„Nu am fost instiintat de catre institutia dvs. ca fac parte din personalul incadrat in acest compartiment, ci totul pare doar o presiune verbala. In data de 13 iunie, asistentul sef si medicul sef de sectie, intrand in camera de garda in jurul pranzului, prin vocea medicului sef de sectie au tinut sa mentioneze ca daca nu vreau sa lucrez in acest departament, pot sa plec, ca mai sunt si altii la poarta care asteapta pentru angajare. In acest moment, la camera de garda erau de fata si alte colege asistente. In data de 14 iunie, am fost chemat de catre asistentul sef de sectie in cabinetul sau, unde erau prezenti toti medicii din sectie, cu exceptia unuia, insa era prezenta doamna director de ingrijiri. Medicul sef de sectie a cautat sa ma umileasca in fata in fata tuturor si sa ma intimideze, ca daca nu accept sa lucrez, pot pleca acasa.” 

Nu au stat pe ganduri si au scris conducerii spitalului (n.r. fragmentul de mai sus face parte din plangerea unui angajat al spitalului), care le-a raspuns sec, cerandu-le sa vina cu probe:

„In structura spitalului nu exista compartimentul despre care faceti vorbire. Situatiile/aspectele prezentate, pentru a putea fi analizate trebuie sa fie sustinute – nu am regasit dovezi in acest sens.”

Cu sau fara probe, conducerea Spitalului Judetean linisteste „temerile” celui care s-a plans de o posibila trecere la „Recuperare medicala”:

„Conform verificarilor efectuate, nu au fost operate modificari ale contractului de munca, in ceea ce priveste locul de munca, motiv pentru care temerile dumneavoastra nu se ancoreaza in realitate”.

Deci, cele trei compartimente de recuperare medicala exista doar atunci cand vine vorba despre decontarea serviciilor medicale, despre bani.

O recunoaste tulburator de sincer chiar sefa spitalului. Pacientii ajung doar niste cifre in gura Deliei Rasnoveanu (foto):

„Da, luam mai multi bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru aceste compartimente, pentru ca pentru un pacient internat in faza acuta, CJAS imi deconteaza intre 1.500 si 2.000 lei, in functie de complexitatea cazului. Pentru pacientul care intra pe sectoarele de recuperare, Casa imi deconteaza zile de spitalizare si atunci, daca pacientul sta mai mult de 7 zile, suma e mai mare.”

Vom reveni cu detalii!

Comentarii