stiri Braila – debraila.ro

PATINOARUL „Judetul Braila”: oase rupte, ambuteiaje si masini ajunse pe camp | Sfaturile Politiei: „Folositi cu preponderenta frana de motor, …”

Ploaia inghetata a transformat, inca de la primele ore ale diminetii de joi, judetul Braila intr-un patinoar urias, traficul fiind inchis, timp de cateva ore bune, pe drumul national 2B, de la limita judetului si pana in municipiul Buzau.

Circulatia a fost ingreunata de polei pe drumurile judetene din partea central-sudica a judetului – in zona Insuratei, dar si pe DN21, intre Braila si Slobozia.

Mai multe autovehicule au derapat pe raza judetului, ajungand in afara partii carosabile. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dunarea”, o cisterna incarcata cu kerosen a iesit de pe drum cu puntea spate in localitatea Mihai Bravu.

La Faurei si Ianca, politistii au redirectionat soferii care intentionau sa ajunga la Buzau catre drumul national 22 Braila-Ramnicu Sarat, pe rutele Faurei-Galbenu si Ianca-Sutesti. In tot acest timp, 27 de utilaje au intervenit pe drumurile nationale, in timp ce drumurile judetene au fost in grija a sase sararite si doua wolle.

Si in noaptea de joi spre vineri, in intervalul orar 23:00-02:00, judetul Braila s-a aflat sub cod portocaliu de polei.

Codul galben de polei ramane valabil si in cursul zilei de vineri, pana la ora 14:00. Potrivit metorologilor, in centrul si nord-estul Munteniei si in sud-estul Moldovei vor fi intensificari ale vantului cu rafale de 50…70 km/h si se va semnala polei.

Nici in municipiu situatia nu a fost mai roz. Zeci de persoane au cazut pe gheata, ajungand la Sectia Ortopedie cu diverse traumatisme. In dupa-amiaza zilei de joi, pe holul de la intrarea in Spitalul 3 – corpul de cladire unde functioneaza sectia, peste 20 de persoane stateau la coada pentru a primi ingrijiri medicale. Pacientii au fost internati inclusiv in saloanele de spitalizare de zi. 

Politistii braileni le recomanda soferilor sa ruleze cu viteza redusa, adaptata conditiilor de drum, sa-si sporeasca atentia, sa adopte o maniera calma la volan, fara sa bruscheze comenzile si sa-si echipeze in mod corespunzator autovehiculele. Fiecare manevra in trafic trebuie sa fie efectuata numai dupa o temeinica asigurare, transmite Inspectoratul de Politie Judetean.

Pentru o calatorie lipsita de evenimente neplacute, conducatorii auto trebuie sa adopte o conduita preventiva si si sa respecte urmatoarele sfaturi:

• Inainte de a pleca la drum, informati-va temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor!
• Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara acestora, cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;
• Folositi corespunzator atat sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire,pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic. Reamintim ca legislatia rutiera prevede obligativitatea folosirii luminilor de intalnire, in afara localitatilor si in timpul zilei;
• Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta;
• Echipati autovehiculul cu pneuri corespunzatoare;
• Verificati periodic acumulatorul acestuia;
• Nu bruscati comenzile si folositi cu preponderenta frana de motor;
• In zilele cu ploi, lapovita sau ninsoare, actionati din timp stergatoarele de parbriz;
• Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Comentarii