stiri Braila – debraila.ro

Pandemia nu sperie si munca la negru: doar in municipiul Braila, amenzi de aproape 350.000 de lei!

Ilegalitatile in campul muncii continua chiar si pe perioada starii de urgenta, in plina pandemie de COVID-19. In perioada 27 aprilie-7 mai, Inspectoratul Teritorial de Munca a intreprins o serie de controale la angajatorii din municipiu, in urma unor sesizari primite la sediul institutiei.

Potrivit ITM, verificarile au scos la iveala mai multe nereguli, pentru care au fost aplicate amenzi in valoare totala de 345.500 lei. 29 de persoane au fost depistate in timp ce prestau activitati fara forme legale de incadrare la 3 angajatori: un magazin, o fabrica de confectii si o societate care se ocupa cu instalatii electrice.

Cei 3 angajatori au primit amenzi in valoare totala de 320.000 lei.

Mai mult decat atat, in urma controalelor au iesit la iveala si alte nereguli care, de asemenea, au fost sanctionate de inspectorii in munca. ITM anunta ca au mai fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 25.500 lei pentru: nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal; nerespectarea prevederilor legale privind timpul de munca; neprezentarea documentelor solicitate de catre inspectorii de munca pentru control si neducere la indeplinire a masurilor dispuse prin procesele verbale de control incheiate anterior.

Totodata, ITM a tinut sa readuca in atentia angajatorilor ca sunt obligati sa incheie in forma scrisa contracte individuale de munca cu lucratorii inainte de inceperea activitatii si de a nu presta activitate cu salariatii aflati in perioada de suspendare (somaj tehnic).

„Recomandam salariatilor care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor sa se adreseze Inspectoratului Teritoral de Munca, precizand ca, desi controalele au fost suspendate in aceasta perioada, reclamatiile/petitiile de acest gen vor fi luate in considerare”, mai arata sursa citata.

Comentarii