stiri Braila – debraila.ro

OFICIAL | Politia Braila: „Schita masinii NU ESTE OBLIGATORIE” | Ce spune ISU despre schita si cum raspund politistii la „vanatoarea” de truse, stingatoare, triunghiuri si veste

In ultimele saptamani, retelele de socializare au fost invadate de informatii cu privire la controalele intense ale politistilor braileni, care verifica existenta in autoturisme a trusei de prim-ajutor, stingatorului de incendii, triunghiului reflectorizant si vestei reflectorizante.

Mai mult decat atat, unii soferi sustin ca ar fi fost intrebati si despre schita masinii, denumita oficial „cartea de salvare”, existand dezbateri intense pe aceasta tema. Este obligat sau nu conducatorul auto sa aiba schita in masina? (de AICI puteti descarca schita pentru orice model auto)

Desi unii coductori auto sustin ca a fost declansata „o vanatoare” a truselor, stingatoarelor, triunghiurilor si vestelor, Inspectoratul de Politie Judetean precizeaza, intr-un punct de vedere solicitat de DEBRAILA.RO, ca nu exista un plan in acest sens.

„Trusa medicala, stingatorul, vesta si triunghiul sunt prevazute de OUG 195/2002, fiind obligatorii. In trecut, cat si in prezent, politistii rutieri au actionat pentru prevenirea incalcarii normelor rutiere. Nu exista un plan”, ne-a transmis IPJ Braila, prin vocea purtatorului de cuvant subinspector Laura Dan.

Despre „schita masinii”, Politia raspunde clar, mentionand ca un astfel de document nu este prevazut in lege: „Neexistand o prevedere legala, un sofer nu poate fi amendat pentru lipsa cartii de salvare. Politistii nu au solicitat niciodata cartea de salvare a masinii.”

De cealalta parte, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” recomanda ca soferii sa aiba sub parasolar cartea de salvare, foarte utila in cazul interventiei Descarcerarii.

„Cartea de salvare la bord este doar o recomandare si este utila pentru ca cei de la Descarcerare, in cazul unei interventii, sa identifice sistemele de siguranta, ranforsarile sau conductele de combustibil. Repet, este doar o recomandare”, ne-a comunicat lt. col. Stefan Stoian, purtatorul de cuvant ISU „Dunarea”.

Potrivit statisticilor, existenta cartii in masina poate reduce cu 30% durata de descarcerare a victimelor in cazul unui accident rutier.

Comentarii