stiri Braila – debraila.ro

Noul MANAGER al Spitalului Județean: „Așa cum vrem noi să fim tratați, astfel de servicii de calitate aș dori să oferim pacienților”. PLANURILE lui Crintea

Didi Crintea (foto), noul manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență, și-a început, luni, prima zi de mandat cu o conferință de presă în care a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Aceasta va conduce cea mai mare unitate spitalicească din județul Brăila în următoarele trei luni cel puțin.

Este pentru prima oară în ultimii zece ani când la conducerea spitalului se află o persoană care nu este cadru medical. Economist, evaluator de spitale și auditor clinic, Crintea, în vârstă de 48 de ani, a condus, în ultimii trei ani, Serviciul Managementul Calității Serviciilor de Sănătate, fiind însă angajata Spitalului Județean încă din 2010. 

Noul manager interimar al spitalului, care nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic, a preluat mandatul de la Delia Râșnoveanu, căreia social-democratul Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, i-a cerut public demisia în urmă cazului tragic al pacientului găsit mort la doi pași de gardul spitalului. Râșnoveanu a condus spitalul din anul 2017.

„Știu că se așteaptă mult de la mine. Oamenii vor măsuri, rezolvări și soluții imediate. Am acceptat această funcție doar din considerente profesionale și din dorința de a veni în ajutor pentru bunul mers al lucrurilor din spital. Îmi asum acest mandat de manager interimar pentru o perioadă de trei luni de zile și, împreună cu echipa de conducere, vom găsi soluții pentru remedierea problemelor din activitatea curentă a spitalului. Prioritatea mea este aceea de a oferi servicii medicale de calitate pacienților, siguranța pacienților în spital și un mediu de lucru corespunzător pentru personal. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a răspunde pacienților cu empatie și profesionalism. Până la urmă, fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, ajungem pacienți în sistemul de sănătate și așa cum vrem noi să fim tratați, astfel de servicii de calitate aș dori să oferim și noi pacienților. Lucrurile pot fi îmbunătățite. Întotdeauna se poate si mai bine. E loc de mai bine!”, a declarat Crintea în debutul conferinței de presă.

Totodată, Crintea a subliniat faptul că își propune să fie „o prezență activă în spațiile spitalului pentru a mă asigura de bună desfășurare a activităților administrative și medicale”, cerând acest lucru și directorului medical și directorului de îngrijiri.

Deși Unitatea de Primiri Urgențe nu se află în subordinea Spitalului Județean, noul manager interimar a precizat că se va implica în rezolvarea problemei deficitului de medici urgentiști. La acest moment, UPU, cu tot cu medicii pensionari care lucrează prin contract, funcționează cu 6 medici urgentiști dintr-un total de 21 de astfel de posturi prevăzute.

„Mi-am propus să încercăm acoperirea deficitului de personal din structura de urgență. Personalul existent este supraaglomerat și de aici derivă mai multe probleme. (…) Intenționez să adresez o scrisoare deschisă domnului secretar de stat Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, prin care voi solicita aprobarea și suplinirea cu personal medical de specialitate în medicina de urgență. Dacă acoperim acest deficit, sigur și timpul de așteptare al pacienților va fi redus și comunicarea și atitudinea personalului va fi cea care trebuie. De asemenea, împreună cu Serviciul Resurse Umane, vom căuta personal disponibil în alte spitale, în această specialitate, pentru a ii aduce la noi prin transfer”, a mai arătat sursa citată. 

Despre lipsa unor medicamente din spital:

„Un obiectiv este asigurarea necesarului de medicamente și materiale sanitare pentru a asigura continuitatea activității medicale în spital. Știu că sunt situații în care pacienții își procură singuri medicamentele care, ulterior, sunt decontate de către spital, conform legii. Încercăm să acoperim aceste situații. Există la Registratură cereri din partea pacienților care și-au achiziționat singuri medicamente.”

Despre moartea pacientului Grozavu:

„Este regretabil ce s-a întâmplat cu domnul Grozavu. Odată cu acest eveniment nefericit, spitalul și-a identificat unul dintre punctele slabe și anume monitorizarea circuitului pacientului în spital. Deja s-au luat măsuri: finalizarea caietului de sarcini pentru încheierea unui nou contract de pază externalizat, se montează camere video perimetrale, în toate curțile spitalului, pe holurile secțiilor și, inclusiv, pe a doua cale de evacuare la incendiu. Ne propunem o supraveghere mai atentă a pacienților din partea personalului medical și ne dorim, totuși, ca și pacienții să înțeleagă că în momentul internării în spital își asumă și regulile interne. (…) Riscuri există întotdeauna, dar la acest moment se iau măsuri pentru a diminua acest risc ca pacienții să mai poată părăsi curtea spitalului.”

Despre decizia de accepta conducerea spitalului:

„Am pus un pic în balanță lucrurile. A fost o decizie destul de grea de luat. O provocare de genul acesta îți dă de gândit. Am preluat cu inima deschisă pentru că știind deja spitalul, știu că am competență să preiau acest mandat interimar și să facem ca lucrurile să meargă și mai bine. Deocamdată nu exclud categoric să particip la concursul pentru fotoliul de manager, dar nici nu iau în calcul.”

Comentarii