stiri Braila – debraila.ro

MOMENT IMPORTANT pentru Brăila și Galați: S-A SEMNAT pentru AEROPORT | Studiile durează 9 luni și sunt făcute de o asociere cu experiență: Otopeni, Timișoara, Craiova – aeroporturile din portofoliu | TOATE DETALIILE contractului: UNDE va fi construit Aeroportul Internațional Galați-Brăila?

Moment important pentru Brăila și Galați: autoritățile locale din cele două județe, respectiv consiliile județene, au semnat, miercuri, la Galați, contractul pentru studiul de fezabilitate al Aeroportului Galați-Brăila.

Cei doi președinți de consilii județene, brăileanul Francisk Iulian Chiriac și gălățeanul Costel Fotea, împreună cu reprezentantul asocierii care a câștigat licitația, au semnat contractul, care are o valoare de peste 36 milioane de lei și un termen de finalizare de 9 luni.

Asocierea câștigătoare este formată din 17 entități, printre care și Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion”.

Locația aeroportului se află pe teritoriul comunei gălățene Braniștea, la aproximativ 30 km de municipiul Brăila, urmând să fie operate exproprieri.

“De ceva timp, cu toții vrem să dezvoltăm această zonă – cea mai mare aglomerare urbană după București. Este dorința noastră să punem în prim-plan și aceste mari proiecte de infrastructură. Lumea era sceptică și cu podul peste Dunăre… Mă bucur că suntem o echipă unită, împreună cu cei doi europarlamentari din Brăila și Galați, Mihai Tudose și Dan Nica. O să avem o colaborare de lungă durată pentru că nu este vorba despre proiectele brăilenilor sau ale gălățenilor, ci sunt proiectele regiunii. Sperăm că asocierea să dea documente foarte bune astfel încât acest proiect să fie pus cât mai repede în practică și să stergem cu buretele zâmbetul de pe fața cârcotașilor”, a declarat șeful CJ Brăila la evenimentul de semnare a contractului.

Chiriac și Fotea, președinții consiliilor județene Brăila și Galați

Aeroportul care va fi destinat mărfurilor și pasagerilor va avea o pistă de 4.000 metri lungime și 45 metri lățime.

Reprezentantul asocierii care a câștigat contractul a declarat că firmele componente au o importantă experiență în domeniu, realizând proiectarea la aeroporturi ca Otopeni, Timișoara sau Craiova. Totodată, unele firme fac parte din asociererea care va moderniza Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu.

După finalizarea studiilor din contract, autoritățile din Brăila și Galați vor căuta surse de finanțare pentru construcția aeroportului, luând în calcul toate variantele: bani de la bugetele locale, de la bugetul de stat sau chiar parteneriat public-privat.

Recent, în urma unor amendamente depuse de parlamentarii PSD din Brăila și Galați, Guvernul a alocat 15 de milioane de lei din Bugetul de stat pe 2023 pentru Aeroportul Galati-Brăila.

TOATE DETALIILE CONTRACTULUI:

Obiect Contract: „Servicii privind planul de investiții/master plan şi studiul de fezabilitate, necesare pentru obiectivul de investiție realizarea Aeroportului Internațional Galați-Brăila, precum și pentru pregatirea studiilor asociate fazei de proiectare SF aferente viitorului obiectiv de investiții”

Ofertant câștigător: Asocierea SC Aduro Impex SRL (lider asociere) & SC Tecno Engineering 2C SRL & SC WE Project Engineering SRL, în total sunt 17 operatori economici

SUBCONTRACTANȚII sunt:

Nr.crtDenumire societateservicii
1CORNEL & CORNEL TOPOEXIM SRL-Studiu topografic;
-Studiu de obstacolare
– alte servicii conexe.
2SPECIALIST CONSULTING SRL– studii hidrologice;
– studii de gospodarire a apelor;
-Elaborarea documentatiilor pentru obtinerea avizului/autorizatiei de gospodarire a apelor;
-Servicii de proiectare.
33TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A.-Servicii de proiectare a lucrarilor care vizeaza o parte din terminalul de cargo si pasageri
4MC GENERAL CONSTRUCT ENGINEERING SRL-Servicii de proiectare a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu (PSI);
-Servicii de proiectare a sistemelor si instalatiilor de limitare si stingere a incendiilor, sistemelor si instalatiilor de ventilatie pentru evacuarea fumului si gazelor fierbinti cu exceptia celor de tip natural-organizat;
– Servicii de proiectare instalatii electrice;
-Servicii de proiectare sisteme de alarmare antiefractie.
5ARHEO RESEARCH SRLStudiu arheologic
6PETRODESIGN SA Servicii de proiectare a lucrarilor care vizeaza depozitele de lubrifianti/carburanti
7INSTITUTUL DE CERCETARI ECO-MUZEALE GAVRILA SIMION Asistenta si verificare in elaborarea studiului arheologic
8EUROCERAD INTERNATIONAL SRLServicii de verificare documentatii pentru obtinerenavize si acorduri
9STEERFORTH CONSULT SRLServicii de proiectare
10PRO WATER ENGINEERS SRLServicii proiectare canalizare
11PROTELCO SA – Servicii de proiectare relocare/ protejare utilitati
12ALCRO TRADE SRLStudiu geotehnic;
Studiu hidrogeologic.
13UNIVERSITATEA ”DUNAREA DE JOS” DIN GALATI Studiu arheologic
14GEOSTUD SRLServicii de elaborare a studiului geotehnic, studiului de mediu si proiectare geotehnica

Valoarea contractului: 30.719.699,00 lei fără TVA    (36,556,441.81 lei cu TVA)

Perioada contractului: Durata prestării serviciilor este 9 luni de la data ordinului de începere a prestării serviciilor.

Se vor realiza următoarele studii:

1. Studiu de fezabilitate pentru Aeroport CARGO și PASAGERI

2. Studii – geotehnic, evaluarea impactului asupra mediului, topografie, de utilitari existente, de disponibilitatea materialelor, de obstacolare, PUZ, arheologic, hidrologic, hidrogeologic, de trafic, preliminar de rezistență la schimbări climatice, privind ocuparea terenurilor, identificarea proprietăților și a suprafețelor de teren afectate, analiza cost – beneficiu și modelul financiar, tronsonarea/lotizarea pentru execuția lucrarilor, estimări generale de cost și devizul general de cheltuieli, raport financiar, studii privind elementele geometrice (calculul lungimii pistei de decolare-aterizare, calculul locației, caii de rulare de degajare rapida, calculul câmpului vizual al turnului de control ATC, simulari de capacitate ale aerodromului, studiu privind conceptul de securitate aviatică) – și altele în funcție de necesitate.

3. Documentații-suport și cheltuieli pentru obtinerea de avize, acorduri și autorizații, racord de utilități și toate avizele.

Comentarii