stiri Braila – debraila.ro

Mihai Pascale, candidat PNL la CLM: „Vreau sa ajut la schimbarea in bine a Brailei, ca sa devina un oras in care tinerii vor sa se intoarca dupa ce termina facultatea”

Mihai Pascale are 30 de ani. Este profesor de geografie, cu un master in geografie aplicata si dezvoltare regionala. Este absolvent al unui program de excelenta in politica derulat de Fundatia Kondrad Adenauer Stiftung, pe tema politicilor sociale si de sanatate. Mihai si-a finalizat studiile la Bucuresti, insa a ales sa se intoarca la Braila, convins ca poate schimba ceva in orasul natal si ca ii poate inspira si pe alti tineri sa se intoarca acasa. El candideaza acum pentru un loc de consilier local, la propunerea presedintelui PNL Alexandru Danaila. il puteti alege daca votati lista de consilieri locali PNL, la alegerile din 27 septembrie.

– Esti unul dintre tinerii Partidului National Liberal care se afla pentru prima oara pe lista de candidati. Ce te-a facut sa te implici in politica ?

– Am 30 de ani. M-am implicat in politica pentru ca, sincer, m-am saturat de starea in care a ajuns orasul. Centrul este degradat complet, industrie aproape nu mai avem, turismul este zero, nu exista oportunitati pentru tineri . De altfel, majoritatea tinerilor aleg sa plece si nu vor sa se mai intoarca. Lista poate continua.

Am ajuns la concluzia ca eu, ca tânar, am energia sa ma lupt ca sa incerc sa schimb ceva. Nu vreau sa stau pasiv. Daca noi, tinerii, nu ne implicam, orasul acesta o sa decada si mai mult. Nu vreau ca peste ani, copiii mei sa se uite la mine si sa ma intrebe „Dar tu, tata, ce ai facut?”. Sper ca proiectele mele sa fie implementate si astfel, fostii mei colegi de liceu, oamenii din generatia mea, sa revina in oras.

Uite un exemplu: termini facultatea si ai vrea sa iti deschizi o mica afacere. Poate ai bani, poate vrei sa accesezi un start-up. Oare nu ai veni in Braila daca Primaria ti-ar oferi gratis un loc in care sa iti dezvolti afacerea? Oare nu ai fi si mai atras daca ti-ar oferi si un loc de casa? Eu cred ca da. Sau daca am avea un parc industrial. Sau facilitati pentru turism. Tinerilor trebuie sa li se ofere oportunitati pentru a se intoarce acasa.

Braila, din cauza faptului ca este – sa spunem lucrurilor pe nume – un „oras mort”, s-a depopulat. O sa va dau niste date: in 2002 eram aprox 216.000 locuitori, in 2011, 180.000, iar azi nu cred ca suntem mai multi de 130.000-140.000. in scurt timp, in ritmul acesta, Braila o sa fie un oras gol, un oras fantoma. Trebuie sa schimbam ceva! Acesta este motivul pentru care m-am implicat. Nu vreau ca Braila sa devina un astfel de oras. Vreau sa am copii si sa ii cresc aici, vreau sa ramân alaturi de cei dragi, nu sa fiu nevoit sa plec, cum m-am tot gândit in ultimii ani. Vreau sa ramân aici si sa ajut la transformarea acestui oras in bine, unul in care tinerii vor dori sa se intoarca dupa ce termina facultatea.

– Ai prezentat un proiect care se numeste Cartierul Cimbrului. Te rog sa ne explici despre ce este vorba.

– Cartierul Cimbrului este o initiativa mai veche care s-a impotmolit in stufarisul birocratic. Cimbrului se voia a fi un cartier pentru tineri. Cu terenuri oferite de Primarie in baza Legii 15 din 2003. Multi nu au putut sa isi ridice casele din cauza birocratiei. in obtinerea autorizatiilor ma gândesc ca ar fi putut fi ajutati de Primarie, dar acest lucru nu s-a intâmplat. Am inteles ca a fost si o problema cu curentul electric, alta chestiune pe care o pun tot pe seama lipsei de implicare a autoritatilor locale. Ca sa nu mai spun ca strazile si trotuarele au fost amenajate târziu. Cert este ca, in final, doar câtiva s-au incumetat sa isi construiasca acolo o casa. De aceea, in proiectul meu propun sa se reia legatura cu toti tinerii care au primit loturi de teren in acea zona si nu si-au putut construi case. Daca oamenii mai sunt interesati, acele loturi li se vor restitui si vor fi sprijiniti in intocmirea actelor si obtinerea autorizatiilor. De asemenea, zona se poate extinde. Am citit undeva ca erau peste 4000 de cereri depuse la Primarie pentru locuri de casa pentru tineri. Deci cerere este.

– Din cate stiu, acesta nu este singurul tau proiect…

– Da, am mai lucrat la un proiect, impreuna cu un coleg. Ambele se afla in Planul de Guvernare Locala al PNL. Cel de-al doilea proiect presupune o legatura rutiera directa intre Chercea si Vidin. Aceasta legatura s-ar putea face printr-un pod intre Str. Cimbrului si strada Walter Maracineanu. Daca s-ar face un pod aici, cred ca zona va fi si mai atractiva. Daca s-ar amenaja si Parcul Brailita asemenea Parcului Monument, zona ar capata un plus de atractivitate.

– Asemenea demersuri presupun existenta unor importante surse de finantare. De unde si cum pot fi atrasi bani pentru aceste proiecte?

– Zona Cimbrului este amenajata. intr-o prima faza nu mai implica costuri, ci doar un pic de bunavointa. Vorbim despre costuri doar in cazul in care se trece la faza a doua, extinderea acestei zone. Costurile nu sunt mari. Trebuie parcelat terenul, astfalt, curent, canalizare, apa. Sunt lucruri esentiale, daca vrei sa oferi ceva tinerilor. Un minim. Daca vorbim de proiectul podului, atunci vorbim de fonduri guvernamentale si fonduri europene pentru infrastructura si mobilitate.

– Cum crezi ca o sa arate orasul Braila in 2030?

– Cu PSD la putere, Braila o sa fie ca acum sau chiar mai rau. Un oras imbatrânit, un oras care nu ofera nimic tinerilor. Un oras pustiit si sarac. Cu PNL cred ca am putea vorbi despre un oras atractiv, cu un centru istoric renovat complet – cu multe terase, baruri, cafenele –, asa cum sunt centrele oraselor Sibiu sau Oradea, cu un parc industrial, cu piste de biciclisti, cu un transport eco, in totalitate electric, cu statii smart, parcuri ingrijite, un oras curat peste tot, cu lume civilizata si fericita si cu multi tineri.

INTERVIU ELECTORAL

Comentarii