stiri Braila – debraila.ro

Marele dosar de CORUPTIE din invatamantul brailean, PRIMA SENTINTA | Danielescu, fostul sef al ISJ, ACHITAT | Ce pedepse au primit profesorii si eleva careia i s-a schimbat nota la purtare

Fostul sef al Inspectoratului Scolar Judetean, Iulian Danielescu (foto stanga), in prezent director al Colegiului National „Nicolae Balcescu”, a fost achitat in prima instanta. Danielescu a fost acuzat de abuz in serviviu intr-un dosar de coruptie. Decizia Tribunalului Braila nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Galati.

DNA Galati a trimis in judecata, in urma cu mai bine de trei ani, zece persoane, in cel mai greu dosar de coruptie din invatamantul brailean: Danielescu, doi fosti inspectori scolari din cadrul ISJ, trei profesori din Braila, un jurist de la Inspectoratul Scolar Judetean, un consilier din cadrul Ministerului Educatiei, un cadru didactic pensionar din Constanta si o fosta eleva de la Liceul „Iorga”. Acuzatiile procurorilor anticoruptie: abuz in serviciu, instigare la abuz serviciu, luare de mita, instigare la dare de mita, dare de mita si uz de fals.

Doi dintre inculpati au fost condamnati la inchisoare cu suspendare, respectiv Adrian Simion (foto dreapta) – fost inspector de limba si literatura romana si Petre Purcarea, profesor pensionar, sapte achitati, iar tanara, fosta eleva la „Iorga”, a primit avertisment. „Fapta nu este prevazuta de legea penala”, a constatat judecatorul in cazul achitatilor.

Potrivit DNA, in iunie 2014, Andrada Bianca Baciu, pe atunci eleva la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” si-a sunat verisoara, care era iubita lui Mircea Dragos Dumitru, consilier superior in cadrul Directiei Minoritati din Ministerul Educatiei Nationale, plangandu-se de faptul ca diriginta refuza sa-i motiveze zecile de absente, riscand astfel exmatricularea. Mircea a pus mana pe telefon si i-a cerut lui Danielescu, seful ISJ, sa o scoata basma curata pe ruda partenerei sale.

Fostul inspector scolar general a dispus constituirea unei comisii de solutionare a contestatiei depuse de tatal elevei, care solicita recalcularea notei la purtare, astfel incat sa nu se ajunga la exmatriculare. Din comisia care „a albit” situatia, omitandu-se consemnarea in actul de control a faptului ca numarul absentelor nemotivate, respectiv 55 pe semestrul II al anului scolar 2013-2014, atragea exmatricularea, cu drept de reinscriere in anul scolar urmator, au facut parte Adrian Simion – inspector de limba romana, Veronica Picus – inspector de informatica si Constantin Ciprian Mandreanu – consilier juridic in cadrul ISJ. Dupa cercetarea comisiei, Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant a recalculat nota la purtare de „2”, iar Andrada Bianca Baciu a promovat anul scolar.

Veronica Picus si Constantin Ciprian Mandreanu, acuzati de abuz in serviciu, au fost achitati, iar fosta eleva, trimisa in judecata pentru uz de fals, a primit un avertisment, judecatorul renuntand la aplicarea pedepsei. Andrada Bianca Baciu folosise doua adeverinte medicale false pentru motivarea unor absente.

Cu achitare a scapat si Mircea Dragos Dumitru, consilier in Ministerul Educatiei.

Fostul inspector de limba romana, Adrian Simion, a fost condamnat la 2 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita, fiind achitat pentru instigare la abuz in serviciu si abuz in serviciu. 

Simion, sustin anchetatorii, ar fi primit diverse sume de bani, dar  si alimente, printre care branza de vaci si oua, pentru a divulga unui candidat la un post de profesor subiectele de la examen, pentru a ajuta doi elevi sa obtina note de promovare in urma contestatiilor depuse la examenul de Bacalaureat si pentru „a umbla” la media la engleza a unei eleve, care ramasese corijenta pe ambele semestre – deci, repetenta.

Judecatorul a constatat  ca Adrian Simion, care si-a recunoscut faptele, nu poate presta o munca neremunerata in folosul comunitatii din cauza starii de sanatate.

Profesorul pensionar Petre Purcarea din Constanta ar fi intervenit la Simion pentru doi elevi si a intermediat spaga. Purcarea a fost condamnat la 2 ani si 2 luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare si luare de mita si la 80 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii.

Profesorii Mocanu Stefania Madalina (n.r. profesor de engleza la Liceul de Arte), Aldea Carmen Lacramioara (n.r. profesor de limba romana la Liceul Pedagogic) si Plopeanu Petrica (profesor de limba romana la Liceul „Cerna”), la care Simion a apelat pentru „a aranja” notele, au fost, de asemenea, achitati. Cei trei au fost acuzati de abuz in serviciu.

Comentarii