stiri Braila – debraila.ro

Liberalii Varga si Ionita, ATAC in cor la seful CJ | Deputatii: „Ministerul Sanatatii a alocat 860.000 de lei Spitalului Judetean. Ar fi mai onest sa va opriti un pic din jocurile politice” | Chiriac acuzase Guvernul ca „n-a alocat nici macar un leu”

Razboi politic, in plina stare de urgenta. Dupa doua saptamani de la momentul in care social-democratul Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, a facut publica o scrisoare trimisa premierului Orban, pe care l-a acuzat ca „n-a alocat spitalelor din judetul Braila nici macar un leu”, deputatii liberali Vasile Varga si Antoaneta Ionita au venit cu replica.

Intr-un comunicat de presa semnat de ambii parlamentari, se precizeaza faptul ca „Ministerul Sanatatii a alocat 860.000 de lei Spitalului Judetean de Urgenta”, bani care, mai arata sursa citata, puteau fi folositi pentru achizitionarea de „medicamente, echipamente de protectie, echipamente pentru monitorizarea bolnavilor de coronavirus, ventilatoare, materiale si consumabile pentru ingrijirea pacientilor, reactivi si materiale pentru laborator”.

„Francisk Chiriac, presedintele Consiliului Judetean Braila, a aruncat in spatiul public o serie de informatii false, fara nicio legatura cu realitatea, in incercarea de a acoperi incompetenta si managementul dezastruos de la Spitalul Judetean de Urgenta, pe care il gireaza de ani buni. S-a plans Francisk Chiriac ca Ministerul Sanatatii n-ar fi alocat „spitalelor din judetul Braila nici macar un leu”, astfel ca institutia ar fi fost obligata sa se descurce singura. Nimic mai fals! Am solicitat un raspuns oficial de la Ministerul Sanatatii, din care am aflat ca spitalele din judetul Braila au primit, la fel ca toate unitatile sanitare din tara, echipamente de protectie si materiale sanitare, imediat dupa ce pandemia a inceput sa-si faca simtita prezenta. Mai mult, prin Ordinul nr. 489/23.03.2020 al Ministerului Sanatatii, s-au stabilit o serie de masuri prioritare, iar judetului Braila i-au fost repartizate sume pentru achizitionarea de echipamente si buna desfasurare a activitatii in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva. Peste 470.000 de lei au fost alocate Spitalului Judetean pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea bolnavilor critici (inclusiv a celor infectati cu COVID-19) din sectiile si compartimentele A.T.I. adulti, copii si nou-nascuti. Alti 390.000 de lei au ajuns la Braila pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea bolnavilor critici, cu infectii emergente”, mentioneaza Varga si Ionita.

Deputatii PNL i-au cerut presedintelui Consiliului Judetean sa se opreasca „din goana electorala pe care PSD a continuat-o si in plina pandemie”, totodata, transmitandu-i ca „COVID-19 nu are culoare politica si nu alege unde sa loveasca”.

„Evident, despre acesti bani nu ati suflat nicio vorba si nici nu ati spus cum au fost folositi, in schimb, v-ati plans ca, desi Spitalul Judetean a solicitat ajutor pentru un aparat de testare a COVID-19, ar fi primit un raspuns negativ. Domnule Chiriac, este stiut ca „minciuna are picioare scurte”, iar daca pe altii reusiti sa ii prostiti, noi o sa le spunem public si deschis oamenilor ca, in realitate, Spitalul Judetean a trimis aceasta solicitare in bataie de joc, cu referate si note de fundamentare neactualizate, inregistrate in 2019. Desi Directia de Sanatate Publica a solicitat refacerea acestora, in vederea transmiterii catre minister, nici pana astazi documentele nu au fost completate, astfel ca, oficial, la Ministerul Sanatatii nu exista nicio cerere din partea SJU si CJ pentru un aparat PCR – Real Time, de depistare a cazurilor de COVID-19. Va mai plangeti, domnule Chiriac, ca achizitia de materiale de protectie pentru cei din prima linie se face la „un pret exorbitant”. Putem banui rea-vointa sau, din nou, lipsa de competenta a managementului de la Spitalul Judetean. Altfel, cum s-ar explica faptul ca cei care fac achizitii nu au aflat ca depozitele UNIFARM sunt pline cu milioane de bucati de masti chirurgicale si masti speciale FFP2, manusi de examinare, ochelari si combinezoane de protectie, iar preturile sunt cele mai mici de pe piata? Domnule Chiriac, oamenii s-au saturat de justificari si pasatul responsabilitatii! Ar fi mai eficient sa treceti la treaba si sa ii indemnati sa faca acest lucru pe toti cei care au atributii in gestionarea epidemiei in judetul Braila! Ar fi mai onest sa va opriti un pic din jocurile politice, din goana electorala pe care PSD, cu cinism fata de oameni si fara niciun scrupul, a continuat-o si in plina pandemie. Brailenii au nevoie sa ne asezam cu totii la aceeasi masa, sa vedem cu ce poate fiecare ajuta, astfel incat orice potential caz de coronavirus, dar si orice alt pacient din judet sa primeasca tratamentul de care are nevoie!”, au concluzionat parlamentarii liberali.

Comentarii