stiri Braila – debraila.ro

Județul Brăila, PRIMUL LOC pe țară la capitolul JUSTIȚIE PE AVARIE: 59% dintre posturile de judecător de la Judecătoriile Brăila și Făurei sunt VACANTE

Judecătoriile din cinci județe funcționează cu mai mult de jumătate dintre posturile de judecător efectiv vacante. Pe primul loc se situează județul Brăila, unde 59% dintre posturile de judecător de la cele două judecătorii, respectiv Brăila și Făurei, nu sunt ocupate.

Situația a fost prezentată public de judecătorul Alin Ene (foto), membru al Consiliului Superior al Magistraturii – reprezentant al judecătorilor. Acesta a vorbit despre „Justiție pe avarie”, în contextul în care, „la nivelul întregii țări, doar 67% dintre posturile de judecător la judecătorii sunt efectiv ocupate”.

Potrivit situației la 1 noiembrie, cel mai afectat județ este Brăila – unde 59% dintre posturile de judecător la judecătorii sunt efectiv vacante, urmat de Botoșani (54%) și Gorj (54%).

La polul opus, situația cea mai bun se găsește în Covasna (11%), București (14%) și Timiș (19%).

„La nivelul întregii țări, 28% dintre posturile de judecător la judecătorii sunt vacante, în realitate însă doar 67% dintre posturi sunt efectiv ocupate, diferența fiind dată de posturile temporar vacante”, a explicat magistratul din CSM.

Sursa citată a mai subliniat faptul că unele „situații punctuale stringente” pot fi rezolvate prin sesiunea de transfer a judecătorilor din perioada imediat următoare.

„(…) Prin „împărțirea sărăciei” resurselor umane între instanțe, sesiune pentru care s-au formulat 236 de cereri de transfer pe orizontală (între judecătorii), dintre care 105 solicită transferul la judecătoriile de sector din municipiul București”, a mai adăugat Alin Ene.

Comentarii