stiri Braila – debraila.ro

Initiativa a trecut de Parlament: medicii vor putea profesa pana la 67 de ani | Varga (PNL): „Este o reparatie absolut necesara”

Medicii vor putea sa-si practice meseria, indiferent de specializarea lor, pana la varsta de 67 de ani. Masura este instituita printr-o lege votata de Camera Deputatilor, iar ultimul pas care mai trebuie facut este promulgarea prin semnatura presedintelui Klaus Iohannis. Pana acum, medicii erau obligati sa iasa la pensie la 65 de ani – barbatii, iar femeile la 63 de ani.

Deputatul liberal Vasile Varga, unul dintre sustinatorii initiativei de modificare a Legii privind reforma in sanatate, mentioneaza faptul ca medicii care doresc sa ramana in activitate pana la 67 de ani trebuie sa depuna o solicitare la unitatea medicala unde profeseaza, cu trei luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare.

„Este o reparatie absolut necesara, in conditiile in care stim ca exista o lipsa de medici specialisti, care se resimte in spitalele mari, dar si in cele mici. Nu putine sunt situatiile in care sectii ale spitalelor din provincie pur si simplu s-au inchis, din lipsa de specialisti. in aceste conditii, este evident ca ne confruntam si cu o diminuare a calitatii actului medical, pentru ca asupra fiecarui medic este o presiune tot mai mare, fiecaruia ii revine un numar tot mai mare de pacienti, de cazuri pe care trebuie sa le rezolve. Ceea ce aduce bun aceasta lege este inclusiv faptul ca medicul care vrea sa ramana in activitate nu mai sta la latitudinea managerului de spital, care, pana acum, ii putea aproba sau nu continuarea activitatii. acum vorbim despre o lege care trebuie doar aplicata. Chiar cred ca experienta acestor oameni si profesionalismul lor trebuie sa fie folosit intr-un sistem care si asa se confrunta cu tot felul de lipsuri”, a adaugat parlamentarul.

Potrivit sursei citate, demersul legislativ a demarat ca urmare a solicitarilor venite din partea medicilor din mai multe unitati sanitare, din diferite regiuni ale tarii, care au dorit prelungirea varstei de libera practica.

O serie de studii ale Bancii Mondiale arata ca din Romania, numai in perioada 2000-2013, au plecat peste 14.000 de medici specialisti. Practic, peste 25% din absolventii facultatilor de medicina au preferat sa profeseze in strainatate, pe fondul veniturilor salariale insuficiente, dar si a dificultatilor in a-si desfasura activitatea din lipsa de aparatura, medicamente sau materiale sanitare din spitale.

Comentarii