stiri Braila – debraila.ro

IN SFARSIT | Mall-ul Armonia, aflat la iesire din Braila, la un pas sa fie cumparat de un afacerist de origine siriana. Auchan, Cora, Delhaize sau o fabrica pentru un furnizor Dacia – variantele lui Alabdi

Dupa numeroase incercari de vanzare, fostul complex comercial Armonia, inaugurat la finele anului 2008 si inchis dupa doar 9 luni de functionare, este la un pas sa intre in proprietatea unui afacerist roman de origine siriana. Investitia pentru dezvoltarea proiectului a fost de 45 milioane de euro si a fost derulata pe baza unor imprumuturi de la Raiffeisen Bank, refinantate ulterior cu un credit de circa 40 de milioane euro de Volksbank.

Potrivit revistei Capital, Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din tara noastra, aflata in judetul Ialomita, a platit aproximativ 15 milioane de euro pentru achizitia creantei care are drept garantie mall-ul si vrea sa preia proprietatea in contul datoriei, in cadrul unei licitatii care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Gellaan Impex, firma afaceristului, a cumparat, in noiembrie anul trecut, creanta de la recuperatorul Rabon Credit Solutions Romania, cel care gestioneaza portofoliul de active neperformante al Volksbank, mai arata sursa citata.

Casa de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al mall-ului, organizeaza, vineri, 13 ianuarie, o noua licitatie pentru vanzarea proprietatii la un pret de 14,83 milioane de euro. Afaceristul de originie siriana, care acum este cel mai mare creditor, intentioneaza sa intre in posesia centrului comercial daca in cadrul licitatiei nu apar investitori care sa ofere peste 15 milioane euro. Specialistii sustin ca este mai mult decat probabil ca mall-ul sa intre in proprietatea lui Alabdi.

Cumparatorul creantei care are drept garantie centrul comercial sustine ca are in vedere doua variante de lucru: sa fie pastrata destinatia constructiei sau sa fie transformata in spatiu de productie.

”Ideal ar fi sa pastram destinatia imobilului, pentru ca dupa ce il achizitionam ar reprezenta cea mai mica investitie. Mai avem varianta transformarii lui in outlet sau in spatiu de productie. Proprietatea este aproape de unitatea de productie a Yazaki, iar unul dintre furnizorii Dacia si Ford din Taiwan, care produce pentru ei componente electrice si de iluminat, face acum o evaluare sa vada ce ar presupune transformarea in spatiu de productie. Dacă mergem pe varianta din urma, ei ar veni cu utilajele si noi cu terenul si cladirea. Ei pot cumpara sau inchiria pe minim 20 de ani. Ca sa faci un mall care sa concureze cu celalalt mall functional din Braila si cu cele din Galati mai e nevoie de investitii suplimentare de 5-7 milioane de euro. Daca semnam cu un retailer mare, mallul se poate deschide in 3-4 luni”, a declarat pentru Capital Mircea Teodorov, directorul financiar al Gellaan Impex.

Folosirea spatiului tot ca centru comercial depinde de atragerea unui retailer care sa ocupe locul lasat gol de Carrefour. Directorul financiar al Gellan Impex spune ca sunt trei companii care ar putea veni la Armonia Mall: Auchan, Cora sau Delhaize.

Mohammad Alabdi este inginer zootehnist. Firma sa a ajuns in 2015 la o cifra de afaceri de 8,45 milioane euro, bazata aproape exclusiv pe exportul de oi si tauri de carne.

Investitia in Armonia Mall a fost acoperita partial cu credite.

Comentarii