stiri Braila – debraila.ro

Gruparea lui Vasilica Puia, „inecata” de DIICOT | DETALII: Cum se facea contrabanda cu motorina la Gropeni, pe Dunare

Vasilica Puia din Gropeni (foto) si alti cinci indivizi – Fluturas Ionel, Dumbrava Danut, Lefter Marius Catalin, Alexandru Tudorel si Vlad Sorin, au ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, in spatele gratiilor, fiind arestati preventiv intr-un dosar de contrabanda calificata cu motorina, in forma continuata. Puia, capul gruparii destructurate de procurorii antimafia, este un personaj care, de-a lungul timpului, ar fi dezvoltat relatii apropiate cu politisti din diverse structuri.

In fata judecatorului de drepturi si libertati, care i-a trimis in spatele gratiilor, cei sase inculpati au refuzat sa dea declaratii.

Pentru infractiunea de „constituire a unui grup infractional organizat”, legea prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 10 ani, in timp ce „contrabanda calificata, in forma continuata” se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 15 ani.

Cand a inceput ancheta si cum „lucra” gruparea lui Puia

Bazele gruparii au fost puse in primavara lui 2019. Timp de luni bune, pana in noaptea de 2 spre 3 octombrie – cand a fost organizat flagrantul, cei sase au obtinut sume importante de bani din contrabanda cu motorina provenita din Ucraina.

In total, nu mai putin de 49 de tone de carburant au fost introduse ilegal in tara, prin descarcarea de pe nave aflate sub pavilion strain si care circulau pe Dunare, tranzitand teritoriul Romaniei. Prejudiciul, constand in accize si TVA, este de aproximativ 120.000 de lei.

„Modul de comitere a infractiunilor, masurile de precautie extrem de atent gandite si luate, demonstreaza o buna pregatire a actiunii infractionale si o perseverenta deosebita pentru atingerea scopului ilicit – obtinerea de venituri ilicite din contrabanda. Actiunea infractionala s-a desfasurat pe o perioada mare de timp, ceea ce denota perseverenta infractionala a inculpatului, comiterea infractiunii devenind un mod de viata si de obtinere a veniturilor necesare traiului zilnic”, arata procurorii DIICOT.

Ancheta a inceput pe 8 aprilie 2019 si a vizat, initial, contrabanda cu tigari. Mai exact, politistii de la Combaterea Criminalitatii Organizate s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca inculpatul Fluturas Ionel, cumnatul lui Puia, avea ca preocupare contrabanda cu tigarete din Ucraina. Apoi, in urma investigatiilor, s-a ajuns la contrabanda cu motorina.

Gruparea lui Puia stabilea cu echipajele mai multor nave aflate sub pavilion strain sa se intalneasca pe Dunare, in dreptul Insulei Calia. Indivizii se deplasau cu doua barci foarte mari, una cu o capacitate de aproximativ 25 de butoaie de motorina si cealalta de 15 butoaie, se legau de vasul respectiv si incarcau butoaiele din tancul vasului, folosind o pompa electrica. Fiecare butoi avea o capacitate de 200 de litri.

Potrivit anchetatorilor, inainte de intalnirea cu vasul strain, un membru al gruparii se deplasa cu o barca in zona denumita „Inalta Tensiune”, avand rolul de a supraveghea vizual dac in zona isi face aparitia vreo ambarcatiune a oamenilor legii si a evita astfel o eventuala prindere in flagrant. In acelasi timp, un alt membru al gruparii se pozitiona cu un autoturism in apropierea BAC-ului de la Gropeni, pe malul stang al Dunarii, tot cu scopul de „a tine de sase”.

Si pentru ca sa isi poata desfasura activitatea ilegala in liniste, membrii gruparii lui Puia blocau accesul pe digul din Gropeni, punand o bariera asigurata cu lacat in zona de la intrarea in localitate.

Butoaiele de motorina erau transportate la mal, iar apoi, pana in locul unde erau depozitate – in Gropeni, pe digul inchis cu bariera, cu ajutorul unor autovehicule tip duba. Uneori, butoaiele erau insa lasate in locuri sigure de pe Insula Calia si supravegheate de o persoana care, permanent, locuieste la cantonul de acolo.

Motorina era cumparata de pe nave cu suma de 100 de euro/butoi si revanduta de membrii gruparii cu 750 – 800 lei/butoiul, in special agricultorilor si posesorilor de autovehicule care consuma foarte mult combustibil. Chiar si cumparatorii combustibilului, martori in dosar, l-au indicat pe PuiaVasilica ca fiind liderul gruparii infractionale.

Trebuie mentionat si faptul ca gruparea infractionala era ajutat „consistent” de catre politistul Angheluta Andrei de la Serviciul Politiei de Frontiera Braila. Practic, omul legii le spunea membrilor gruparii unde erau pozitionati colegii lui, care se aflau in timpul serviciului, pe Dunare, astfel incat contrabanda sa se desfasoare in liniste.

Totodata, Angheluta accesa baza de date a Politiei atunci cand membrii gruparii solicitau informatii cu privire la diverse autoturisme considerate a fi „suspecte”.

Flagrantul

In noaptea de 2 spre 3 octombrie, procurorii antimafia i-au prins in flagrant pe Fluturas Ionel, Dumbrava Danut, Alexandru Tudorel si Vlad Sorin, in zona kilometrului 194 al Dunarii, in dreptul localitatii Gropeni, in timp ce descarcau 20 de butoaie de motorina de pe impingatorul „Kajmakcalan”, aflata sub pavilion sarbesc, care plecase din Ucraina si se indrepta spre Serbia, tranzitand tara noastra.

Marinarii de pe nava sarbeasca, conform obiceiului, i-au contactat pe braileni, anuntandu-i ca le pot vinde 4.000 de litri de motorina.

Puia Vasilica si Lefter Marius Catalin, desi erau plecati din localitate, au fost informati telefonic cu privire la operatiune, noteaza procurorii DIICOT.

La flagrant au participat si luptatorii Serviciului Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale, forta de elita a Politiei Romane. Oamenii legii au tras mai multe focuri de avertisment in timpul actiunii, intrucat contrabandistii nu s-au supus somatiilor.

Comentarii