stiri Braila – debraila.ro

Gripa aviara confirmata la 70 km de Braila, in judetul Galati | In zona focarului exista o ferma cu 400.000 de pasari

12 localitati din judetul Galati, pe o raza de zece kilometri, sunt in alerta, aflandu-se sub restrictiile impuse de autoritati, dupa ce au fost confirmate doua cazuri de gripa aviara in zona comunei Ivesti, unde a fost declarat focarul. Virusul nu a ajuns si in judetul Braila.

Analizele, efectuate la Laboratorul zonal de la Braila, dar si la Bucuresti, la cel al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, au confirmat prezenta virusului H5N8 la doua lebede negre gasite moarte pe un fond de vanatoare, pe albia raului Barlad, la Ivesti. Exista suspiciuni si legate de comuna Liesti, unde mai multe pasari salbatice au murit.

Pentru ca maladia se poate transmite si la om, toti medicii veterinari, dar si cei de familie, au fost atentionati sa identifice imediat primele semne ale raspandirii virusului.

Conform procedurilor, s-au delimitat doua zone, una de protectie, pe o raza de trei kilometri in jurul focarului si una de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului, in cele doua zone fiind incluse 12 localitati galatene, respectiv: Ivesti, Bucesti, Torcesti, Umbraresti, Condrea, Salcia, Silistea, Umbraresti-Deal, Barcea, Podoleni, Liesti si Calmatui.

Potrivit sefului Direcţiei Sanitar Veterinare Galati, Vasile Stefan, citat de presa din judetul vecin, in aceste zone se afla gospodarii individuale in care sunt crescute pasari si o ferma de pui de carne si gaini ouatoare, Avicola Bucesti, unde exista 400.000 de pasari. Deocamdata activitatea fermei nu s-a oprit, dar se desfasoara doar sub monitorizarea si cu avizul inspectorilor veterinari.

Comentarii