stiri Braila – debraila.ro

FOTO | Ursoaica se plimbă prin județul Brăila: Mesaj RO-Alert pentru Jirlău și Galbenu | Un bărbat a văzut animalul în zona podului peste râul Buzău. Au fost găsite urme

Ursoaica văzută, în noaptea de joi spre vineri, în zona Făurei-Sat, lângă calea ferată, s-ar afla în apropiere de localitatea Jirlău, în păduricea de lângă podul peste râul Buzău.

Un bărbat a văzut animalul și a alertat autoritățile. În acel loc au fost găsite, vineri după-amiază, urme de urs, terenul fiind nămolos.

După confirmare, ISU „Dunărea” a emis, ca și în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert, însă de această dată pentru comunele Jirlău și Galbenu: „A fost semnalată prezența unor urși la pod traversare râu Buzău pe DJ 203 (loc. Jirlău)”.

Astfel, autoritățile au mutat căutările din zona Făurei-Sat, la Jirlău.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Este pentru prima oară în istorie când este semnalată prezența unui urs pe teritoriul județului Brăila, fapt confirmat pentru DEBRAILA.ro de AJVPS Brăila. Până acum, în literatura de specialitate, nu există referiri la urși în Câmpia Bărăganului.

Pompieri, jandarmi și polițiști, ajutați de angajați ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență din Făurei și Surdila-Greci, caută animalul, care ar fi împreună cu un pui, într-o acțiune fără precedent pentru județul nostru.

În același timp, locuitorii din zona unde a fost semnalată prezența ursoaicei sunt informați cu privire la modul în care trebuie să procedeze dacă observă animalul.

Un medic veterinar este pregătit să intervină și să tranchilizeze ursoaica atunci când va fi localizată.

La Prefectură, încă de la primele ore ale dimineții, a avut loc deja o ședință cu toți șefii instituțiilor cu atribuții în domeniu, fiind stabilite metodele de intervenție, așa cum cere legislația.

ISU „Dunărea” a emis, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert cu privire la „prezența unor urși”.

Totul a plecat, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, de la un apel la 112. Un mecanic de locomotivă a văzut, în jurul orei 00:30, o ursoaică cu pui în zona liniei de cale ferată dintre orașul Făurei și localitatea Făurei-Sat. Acesta a alertat autoritățile.

ISU „Dunărea” a emis un mesaj „RO-Alert: alertă extremă” în care semnala „prezența unor urși în zona liniei de cale ferată – Făurei – Făurei-Sat” și îi sfătuia pe brăileni să evite zona, să rămână în locuință și să păstreze distanță fața de animale.

În zonă, la scurt timp după apelul la 112, s-au deplasat echipe formate din pompieri și jandarmi, care au periat câmpurile, în căutarea ursoaicei cu pui. În ajutor au venit și localnici din zona, angajați ai serviciilor de urgență voluntare din Făurei și Surdila-Greci.

Echipele mixte nu au văzut animalul, iar căutările au încetat după câteva ore, fiind reluate în zorii zile de vineri.

“Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului. Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila”, ne-a declarat Florin Țarălungă, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila.

Comentarii