stiri Braila – debraila.ro

Fimuletul care a cutremurat Romania | Un preot din Braila a transformat botezul intr-un spectacol odios. Explicatia: „Eram suparat pe dascal!” | Arhiepiscopia: „Cerem iertare familiei”

Milioane de oameni au privit scenele tulburatoare filmate in biserica „Sf. Constantin si Elena”, in timpul unui botez, condamnand, la fel ca si Patriarhia, comportamentul preotului paroh Traian Mazare, in varsta de 64 de ani.

In timp ce Arhiepiscopia Dunarii de Jos isi cere iertare de la familia bebelusului, slujitorul Domnului vine cu o explicatie care nu merita niciun comentariu: „Eram suparat pe dascal!”.

Imaginile au fost postate pe o retea de socializare, devenind virale. Mii de internauti au condamnat comportamentul preotului, mai toti fiind ingroziti de modul in care bebelusul a fost bruscat, fara vreo urma de delicatete. Practic, a fost purtat ca un sac de cartofi.

Preotul isi pierde cumpatul atunci cand bebelusul se agata de vesmintele sale, chiar inainte sa il scufunde in cristelnita.

„Vezi ca a agatat! Ce faci, dascale?”, spune Mazare, vizibil iritat.

Dupa ce il dojeneste pe dascal, incearca sa duca la capat Sfanta Taina a Botezului, insa, la un moment dat, dupa ce i se adreseaza din nou ajutorului sau cu „Ajuta-ma, dragule!”, preotul intrerupe crestinarea si duce copilul pe masa de unde l-a luat. Acolo, intr-un moment de furie, parohul trage de vesmintele sale, vrand sa le aranjeze.

Spre stupefactia celor prezenti, parintele Traian Mazare, fara sa isi ascunda in vreun fel nervozitatea, scufunda violent bebelusul, care plangea neincetat, in cristelnita, nu inainte insa de a-i acoperi cu putere gura.

Preotul nu vede nimic rau in ce a facut, spunand ca a respectat intocmai canoanele bisericesti. Il enervase dascalul!

„Eram suparat pe dascal. I-am reprosat in cuvinte, nu numai in priviri. I-am spus ca putea sa ma ajute si el…”, a explicat parohul de la „Sfintii Imparati”.

Ce spune Biserica Ortodoxa?

De cealalta parte, prima reactie din interiorul Bisericii Ortodoxe a venit de la Patriarhie, prin vocea purtatorului de cuvant. Intr-o declaratie oferita DEBRAILA.RO, Vasile Banescu descrie imaginile ca fiind „teribile si regretabile”, invitand Arhiepiscopa Dunarii de Jos sa demareze o ancheta in acest caz.

„Preotul iese in evidenta prin gesturi nepotrivite, improprii unui preot care oficiaza Sf. Taina a Botezului, gesturi lipsite de delicatete, total neadecvate cand este vorba despre un copil atat de mic. (…) Exista grade de sanctionare ale unui cleric, pornindu-se de la mustrare, care nu-i putin lucru, pana la mutarea disciplinara intr-o alta parohie si pana la trimiterea proetului intr-o manastire pentru a se pocai si, evident, caterisirea. Vom urmari cazul cu mare atentie”, a concluzionat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Dupa reactia de la varful Bisericii, Arhiepiscopia Dunarii de Jos, pastorita de IPS Casian, a transmis un comunicat de presa, in care isi exprima regretul „pentru atitudinea nepotrivita a preotului slujitor”. Totodata, superiorii lui Mazare au anuntat ca „aspectele ce decurg din materialul inregistrat video vor fi cercetate potrivit randuielilor liturgice si canoanelor bisericesti, in vederea luarii masurilor ce se impun”.

„In acelasi timp, cerem iertare familiei si credinciosilor prezenti”, mai arata sursa citata.

Si Politia s-a autosesizat, urmand ca oamenii legii sa faca verificari pentru a stabili „daca sunt indeplinite elementele constitutive ale savarsirii unei infractiuni”, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al IPJ, subinspector Laura Dan.

„Am fost martor la eveniment. Pur si simplu am ramas socata! Am mai fost la astfel de evenimente, dar nu am mai vazut un asa preot, daca il putem numi preot. Daca nu mai are rabdarea necesara sa se retraga pana nu se intampla o nenorocire”, ne-a relatat Fanica Anton, aflata in biserica in timpul botezului.

Comentarii