stiri Braila – debraila.ro

FILMUL unei zile care a dat foc Brailei: TRANSFERUL PACIENTILOR din Vrancea! | „Pinocchio din Prefectura” VS. „Gasca de partid”

Un sfarsit de saptamana care a aprins spiritele pe scena politico-administrativa, la un nivel care de putine ori a fost atins, punand fata in fata cele doua tabere care s-au mai contrat in timpul starii de urgenta: prefectul Catalin Boboc si sefii administratiei locale, presedintele Consiliului Judetean – Francisk Iulian Chiriac si primarul municipiului – Marian Dragomir. 

Informatia potrivit careia 20 de pacienti infectati cu noul coronavirus vor fi transferati de la Adjud la Braila a provocat un scandal urias, generand replici dure intre reprezentantul Guvernului Orban in judet si social-democratii Chiriac si Dragomir, dar si mii de comentarii pe retelele de socializare.

Decizia transferului, care, in cele din urma, nu a mai fost pusa in practica, apartine Centrului National de Conducere si Coordonare a Interventiei, aflat in subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Erau vizate 20 de persoane asimptomatice si cu forme usoare de la Spitalul Municipal Adjud.

CRONOLOGIA unui razboi al declaratiilor

Dupa ce vestea a ajuns la urechile jurnalistilor, prefectul Catalin Boboc a pus-o la zid pe Delia Rasnoveanu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, acuzand-o ca nu s-a consultat cu toti factorii implicati in gestionarea pandemiei la nivel local. Mai mult decat atat, Boboc l-a atacat voalat si pe Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean.

„Am sunat la Directia de Sanatate Publica, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, oamenii cu care am colaborat permanent in timpul acestei crize si niciunul nu a fost consultat. Doamna manager Rasnoveanu nu s-a consultat cu nimeni din Centrul Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei. A luat decizia aseara de una singura, probabil cu seful dumneaei, domnul Chiriac”, a precizat Catalin Boboc.

Tot atunci, prefectul a subliniat faptul ca pacientii din Vrancea trebuie primiti la Braila: „Este o criza nationala, iar noi nu suntem vreo enclava. Evident ca trebuie sa-i ajutam, sunt oameni, romani de-ai nostri, doar nu o sa-i lasam pe strada! Se vor afla pe maini bune la Braila, medicii nostri s-au dovedit adevarati profesionisti!”.

De cealalta parte, managerul Rasnoveanu sustine ca nu si-a dat acordul, ci doar a fost informata de Ministerul Sanatatii ca urmeaza sa aiba loc transferul.

La scurt timp dupa reactia prefectului Boboc, si presedintele Consiliului Judetean si-a exprimat punctul de vedere, insa pe retelele de socializare. Francisk Iulian Chiriac parea de acord cu situatia, laudandu-i pe medicii braileni si indemnandu-i pe cetateni sa nu intre in panica.

„Am mare incredere in echipa medicala de la Braila, sunt convins ca va gestiona intr-o maniera profesionista aceasta situatie si ca peste 14 zile, cei 20 de pacienti se vor intoarce la casele lor. Se dovedeste inca o data ca medicii braileni merita incredere si ca pot face fata cu brio unei situatii delicate, in orice moment. (…) Haideti sa avem in continuare incredere in cadrele medicale brailene care si-au dat tot interesul si au dovedit ca ii pot vindeca pe cei infectati cu noul coronavirus. Orice om merita o sansa la servicii medicale de calitate iar acest lucru se intampla la Spitalul Judetean de Urgenta Braila”, a subliniat seful CJ.

La polul opus, cu o opinie total diferita de a lui Boboc si Chiriac, s-a aflat primarul Marian Dragomir. La fel ca in episodul internarii galatenilor infectati cu noul coronavirus in spitalele din municipiul Braila, edilul a respins categoric posibilitatea unui transfer de pacienti din judetul Vrancea, lansand o serie de atacuri extrem de dure la adresa prefectului Boboc.

„O noua mizerie facuta pe ascuns! De ce au respectat brailenii regulile? Ca sa aduceti voi virusul in Braila pe ascuns ? Ce sa spunem? Demisia sau sa va fie rusine? Spuneti, domnule prefect, de ce s-a ascuns transferul bolnavilor? De ce am afat „pe surse” de acest document (n.r. decizia Centrului National de Conducere si Coordonare a Interventiei) dupa ce pacientii erau deja pe drum? Ca sa nu va putem bloca la timp ca data trecuta cand s-a intentionat aducerea lor de la Galati? Spitalele sunt in coordonarea Ministerului Sanatatii si acum simtim din plin lipsa implicarii autoritatilor locale in luarea deciziilor. De ce nu au fost consultate Consiliul Judetean Braila si Primaria Braila? Pentru ca stiati ca ne opunem iar? Brailenii au respectat regulile, autoritatile si-au facut treaba, ne-ati dat amenzi sa stam acasa si acum ne imbolnaviti pe ascuns? Va solicit urgent sa va recunoasteti incompetenta, slugarnicia si incapacitatea de a va respecta juramantul! Si sa plecati … deja este prea mult! Stiu ca va deranjeaza atitudinea mea, dar niciodata nu o sa fiu ca voi! Niciodata!”, a mentionat primarul Dragomir, tot pe retelele de socializare.

Cert este ca iesirea publica a edilului i-a schimbat radical parerea si presedintelui Consiliului Judetean. De data aceasta, Francisk Iulian Chiriac nu numai ca nu a mai sustinut transferul pacientilor, ci a anuntat chiar faptul ca vrancenii nu vor mai ajunge la Braila.

Totodata, Chiriac l-a numit „Pinocchio din Prefectura” pe prefectul Boboc, subliniind faptul ca „stia despre decizia Ministerului Sanatatii de a trimite la Braila 20 de pacienti din judetul Vrancea”.

„Veste buna pentru braileni, veste proasta pentru prefect… Cei 20 de pacienti care urmau sa ajunga la Braila, nu mai vin, vor fi redirectionati catre alte spitale din tara, la cerinta mea ca si presedinte al Consiliului Judetean, pentru a proteja brailenii. Coordonatorul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, la Braila, este insusi prefectul judetului Braila. Dansul este posesorul tuturor informatiilor, dansul este primul care afla despre deciziile de la nivel national. Astfel ca acesta stia despre decizia Ministerului Sanatatii de a trimite la Braila 20 de pacienti din judetul Vrancea. Oameni buni, spitalul este coordonat de Ministerul Sanatatii in aceasta perioada, deci sub nicio forma eu nu am fost instiintat de aceasta decizie iar Spitalul a primit informatia oficiala pe fax in timp ce pacientii erau in drum spre spitalul din Braila. Afland prea tarziu de aceasta decizie, am crezut ca nu am timpul necesar sa intervin, insa dupa o discutie cu factorii de decizie de la nivel national, am spus raspicat ca la Braila se vor trata de COVID-19 doar cetatenii judetului. Acest <<Pinocchio din Prefectura>> nu a facut pe timpul pandemiei decat sa anunte cazurile confirmate si vindicate. Restul greului l-au dus oamenii responsabili care au stiut sa finanteze si sa puna in aplicare intocmai ordonantele militare: cetatenii judetului, politia, jandarmeria, armata, cadrele medicale si ceilalti implicati in combaterea acestui virus. Domnul prefect vorbeste de comunicare si echipa… care? De o luna si jumatate nici macar telefonic nu am fost contactat. Guvernul Orban, luati-va prefectul care in ultima perioada, in loc sa-si faca datoria si sa informeze corect populatia, a transformat sediul prefecturii in sediul Partidului National Liberal”, a arata presedintele CJ.

Din nou, pe scena a reaparut prefectul, care, pe retelele de socializare, a raspuns, la fel de dur, atacurilor lui Chiriac si Dragomir. Boboc a vorbit despre „o mascarada politica” si „o gasca pentru care conteaza doar interesul de partid”.

Potrivit prefectului Boboc, managerul Spitalului Judetean, „colega de partid a presedintelui CJ”, avea cunostinta de transferul pacientilor „de aseara” (n.r. joi seara), la fel ca seful CJ.

„Niste politicieni, respectiv presedintele Consiliului Judetean si primarul municipiului, fac un joc toxic, in care nu mai conteaza nimic altceva in afara de propriul interes. Cel electoral! Am aflat azi dimineata de transferul pacientilor din Vrancea. Azi dimineata! (…) N-au stiut cum sa iasa din situatie si au zis ca cel mai bine e sa dea vina pe prefectura. Nu ma sperii, duc! O gasca pentru care conteaza doar interesul de partid spune minciuni si jigneste doar ca sa dea bine la public. Brailenii sa nu uite acest teatru absurd, jucat in vremuri cand alte lucruri sunt importante! Repet, nu stiam despre acest transfer! Dar domnul Chiriac stia. Nu e vina mea ca nu si-a anuntat colegul de partid, pe primarul Dragomir. Si este foarte grav ca nu a anuntat niciun membru al echipei care a gestionat criza COVID la Braila, DSP, ISU, Institutia Prefectului. Initial, domnul Chiriac a spus ca e de acord, apoi s-a razgandit. Nu asa se gestioneaza o criza in care e vorba de sanatatea oamenilor, asa se gestioneaza problemele gastilor de partid. Inteleg ca am devenit o tinta pentru cei care au stat cu mainile in san in timpul pandemiei si si-au batut joc de tot ce s-a facut bine!”, a concluzionat sursa citata.

In cele din urma, 16 dintre cei 20 de pacienti de la Spitalul Municipal din Adjud au fost transferati in judetul Buzau, la Spitalul Municipal din Ramnicu-Sarat.

Comentarii