stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | #TOȚIȘTIAU și la Brăila: Mai ales STATUL! | DOVADA: Directorul AJPIS îi ÎNVĂȚA pe șefii azilelor private CUM SĂ MUTE persoanele cu handicap înainte de controale | STENOGRAME: „Și așa ai 30 peste. Vă duceți cu microbuz. Ți-i duci acolo deocamdată. Închideți subiectul!” |  DNA pentru DEBRAILA.ro: „Ancheta este în lucru. E începută urmărirea penală față de mai multe persoane”

Alin CRISTEA

„Azilele groazei”, scandalul public izbucnit acum trei săptămâni, în urma unui dosar DIICOT deschis după publicarea unor investigații de presă, a scos la iveală o complicitate criminală a statului român, prin funcționarii și politicienii săi, cu personajele care dețineau centrele unde bătrâni și persoane cu handicap au trecut prin chinuri greu de imaginat. 

Au urmat valuri uriașe de indignare în întreaga societate, demisii în Guvern, dar și controale în căminele din toată țară.

La Brăila, statul român a găsit un singur centru privat care funcționa clandestin, fără licență și autorizație de funcționare. În clădire se aflau 41 de persoane, dintre care 18 persoane cu diverse dizabilități, tineri și bătrâni, fără aparținători. 

Deși această situație, mărturiseau chiar șefii centrului-fantomă, trena de la începutul acestui an și chiar au existat și „mici controale”, instituțiile din Brăila au descoperit-o abia după ce s-au ordonat controalele la nivel național.

Niciun șef de instituție cu atribuții în domeniu nu și-a dat demisia sau a fost demis. Totuși, Poliția a deschis dosar penal pentru obținere ilegală de fonduri și exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități.

În 2017, Aura Udrea (foto), proprietarul imobilului în care funcționa centrul-fantomă, s-a aflat în centrul unor anchete penale. Mai multe cămine de bătrâni aflate sub umbrela Asociației „Aura 2010” au fost vizate de percheziții, iar două dosare penale deschise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila au fost reunite și trimise la DNA Galați. 

Atunci, la audieri a ajuns Aura Udrea, președintele ONG-ului „Aura 2010”, dar și Adrian Ritzinger, directorul de la acel moment al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Acuzaţiile vizau obţinerea ilegală de subvenţii de la stat, prin folosirea de documente false.

Acum, în iulie 2023, Direcția Națională Anticorupție a precizat pentru DEBRAILA.ro că ancheta este „în lucru la DNA Galați, fiind începută urmărirea penală față de mai multe persoane”. Una dintre aceste persoane este, conform surselor DEBRAILA.ro, chiar Adrian Ritzinger.

Director cu limbaj „deosebit de prietenos”

DEBRAILA.ro vă prezintă în exclusivitate modul în care Adrian Ritzinger discuta telefonic, în 2017, cu reprezentanții Asociației „Aura 2010”, entitate care a primit sume uriașe de bani de la statul român chiar prin semnătura directorului AJPIS.

Este vorba despre interceptări ale procurorilor din care reiese, în mod evident, faptul că Ritzinger, la acel moment cel mai puternic om al sistemului de asistență socială din Brăila și politician cu ștate vechi, avea și rolul de consultant al Asociației „Aura 2010”, mai ales atunci când existau situații limită pentru ONG-ul care gestiona mai multe cămine de bătrâni.

„La un nivel de limbaj şi de ton deosebit de prietenos”, au apreciat chiar anchetatorii.

AJPIS are, printre atribuţii, tocmai prevenirea fraudei, abuzului şi neglijenţei în sistemul de protecţie socială, în modul de acordare a beneficiilor de asistenţă socială, de furnizare a serviciilor sociale, dar şi evaluarea, monitorizarea şi controlul respectării criteriilor şi standardelor minime care au stat la baza acreditării furnizorilor şi licenţierii serviciilor sociale.

După ce a fost audiat în 2017, iar ancheta DNA Galați s-a tot prelungit, Ritzinger, acum în vârstă de 67 de ani, a rămas bine-mersi în fruntea instituției, de unde a plecat abia în vara lui 2020.

Adrian Ritzinger (foto) a fost președintele PNL Brăila la sfârșitul anilor ’90, vicepreședinte al Consiliului Județean în perioada 1996-2000 și consilier județean între 2000 și 2012. Înainte de alegerile prezidențiale din 2014, a părăsit PNL și a trecut în partidul înființat de Călin Popescu Tăriceanu. Mai recent, fostul liberal susținea public Partidul Ecologist Român.

Adrian Ritzinger

STENOGRAMELE. Șeful AJPIS, lecții despre cum să fie păcălite organele de control

Ritzinger, despre persoanele cu handicap: „Îi duci în altă parte și ți-ai rezolvat problema!”

Ritzinger, despre șefii centrelor private: „Ar fi bomboana pe colivă.. că asta-i mai lipsește”

Pe 21 aprilie 2017, la ora 07:41, directorul AJPIS este sunat, „la o oră anterioară debutului programului oficial al instituției” – cum subliniază chiar procurorii anticorupție – de către o doamnă, respectiv directoarea Asociaţiei „Aura 2010” – furnizor de servicii sociale. Nu este vorba despre Aura Udrea, care era președintele asociației.

Stenogramele intrate în posesia DEBRAILA.ro arată că femeia aflase despre un control iminent de la Ministerul Muncii care urma să aibă loc la un centru care funcționa ilegal și pe care ONG-ul îl deținea în orașul Năvodari, județul Constanța. Practic, într-o clădire erau adăpostite 23 de persoane cu handicap care, în documente, figurau ca fiind cazate la centre din municipiul Brăila.

În această situație limită, l-a sunat pe directorul AJPIS, care i-a spus că dacă acțiunea de control va fi dusă la bun sfârșit vor fi aplicate amenzi substanțiale și va fi retrasă acreditarea Asociației „Aura 2010”.

Astfel, Adrian Ritzinger a susținut planul pus la punct de ONG, respectiv mutarea persoanelor cu handicap din Năvodari la Brăila, astfel încât inspectorii de la Ministerul Muncii să găsească imobilul fără beneficiari. Mai mult decât atât, șeful AJPIS a învățat-o pe reprezentanta ONG-ului ce anume să prezinte şi să declare trunchiat echipei de control astfel încât să scape basma curată.

Paradoxal, șeful AJPIS îi oferea lecții femeii despre ce trebuie să facă pentru a cosmetiza puternic o situație în fața unor inspectori de la ministerul în subordinea căruia se afla Ritzinger.

INTERCEPTĂRI:

Ritzinger: Alo!

Director ONG: Buna dimineața! Nu te-ai trezit, te-am trezit eu? Spune-mi, te rog frumos, la ce oră vii la birou?

Ritzinger: Nu știu, că la 9 trebuie să fiu la Prefectură.

Director ONG: A… Și nu ești la birou dimineață, nu?

Ritzinger: Ba, după… Dar, nu prea. Dar de ce?

Director ONG: Ei, trebuia să vin până la tine.

Ritzinger: Păi te sun eu când ajung. E târziu?

Director ONG: Da.

Ritzinger: Zi despre ce-i vorba, ca să știu.

Director ONG: Ei, m-a sunat dimineață de la 6 jumate …

Ritzinger: Așa. Și?

Director ONG: Că… a fost făcută o sesizare la minister (n.r. Muncii) și o să vină o echipă acolo, ori azi, ori luni. Și să… ia beneficiarii ăia, care i-am dus la…

Ritzinger: Au!

Director ONG: Da. Și am sunat-o pe Aura dimineata…

Ritzinger: Asa…

Director ONG: Să facă la un fel să se ducă și să-i aducă de-acolo…

Ritzinger: Păi să-l ia pe…

Director ONG: Da!

Ritzinger: Și ce să facă cu ei?

Director ONG: Poftim?

Ritzinger: Ce să facă cu ei?

Director ONG: Cum ce să facă cu ei? Să-i ducă înapoi la… în centrele de unde i-a luat!

Ritzinger: Păi și? Ce-a zis?

Director ONG: Păi a zis că s-o las să vorbească. „Aoleu!”… Când a auzit, cică: „Aoleu!” „Păi, stai așa, aoleu, dar de-atâta timp nu puteai? Eu mereu am bâzâit-o la cap, am făcut și dosar… la Constanța!… să angajăm ă… de ăsta, arhitect!

Ritzinger: Știi cum să spun eu? Ar fi bomboana pe colivă, că asta-i mai lipsește ei. Da? Ce spun eu… Cineva se ține de capul cuiva!

Director ONG: Da! Da!

Ritzinger: Hmmm!

Director ONG: De-abia se liniștiseră apele, știi?

Ritzinger: Dar i-am spus de o mie de ori: „Mă, înțelege, mă, și nu mai fă așa ceva!” Nu vrea, nu vrea! Ea o să piardă licența într-un final.

Director ONG: Da!

Ritzinger: Până la urmă… până la urmă i-o ia! Acuma… are o problemă acolo, e în luptă cu… Acuma a trecut de… eu am terminat povestea, acuma este el în luptă cu o șefă de serviciu care a fost directoare înainte…

Director ONG: Aha! (…) Eu voiam să te… mă sfătuiesc cu tine, că dacă Doamne ferește, e… îi găsește pe ăia acolo, ce putem să pățim?

Ritzinger: Vai de capul tău! Fără licență, fără nimic, fără… Nu știu ce să vă spun… în principiu închide centrul ăla, adică… da.

Director ONG: Da.

Ritzinger: Ți-l închide. Dar nu e bine.

Director ONG: Închide centrul și dă amendă, bănuiesc, nu?

Ritzinger: Dar bineînțeles! O, și ce amendă! Dar nu e în regulă… (…) Acuma una peste alta dacă-i iei…

Director ONG: Da…

Ritzinger: Și unde-i duci?

Director ONG: Păi în centrele de la Braila, de aici, de unde au fost.

Ritzinger: A! Și adică vii la mine cu belele.

Director ONG: Hai, măi, lasă că nu vin cu belele, vezi de treabă!

Ritzinger: Păi cum, deja ești… Trebuia să vorbim… Hai să… las, că… când ă… când termin cu Prefectura…

Director ONG: Da! (…)

Ritzinger: Și… Că și-așa ai 30 peste, nu știu cât la sfântul sau unde-i ai…

Director ONG: Da. Da.

Ritzinger: Și mai nu știu unde. Ai două depășiri.

Director ONG: Da, da, știu.

Ritzinger: Păi știu că știi, dar…

Director ONG: Dar eu n-am nicio putere, n-am ce să fac nimic.

Ritzinger: Fata asta nu vrea să-nțeleagă, de ce să-i spun eu…

Director ONG: Da.

Ritzinger: Hai că vorbim astăzi, că trebuie să rezolvați povestea. Și chiar dacă-i duci, până la urma-urmei îi duci la… la ăla, la … (neinteligibil)

Director ONG: Da.

Ritzinger: Nu la (neinteligibil), la ă… unde ai locuri multe. Și… ai 100 de locuri.

Director ONG: Da. Da. Da.

Ritzinger: Da?

Director ONG: Da.

Ritzinger: Și ți-i duci acolo deocamdată…

Director ONG: Da.

Ritzinger: Așa… Dar vezi cum e cu circuitele, că… ai capacitate, adică ai unde să-i duci.

Director ONG: Da. Am unde să-i duc, bineînțeles că am unde să-i duc.

Ritzinger: Îi duci acolo, pe Bulevard, la Edy’s.

Director ONG: Da. Bineînțeles. Acolo e trei sferturi gol.

Ritzinger: Păi! Și te-ai dus și ți-ai rezolvat problema, adică, deocamdată.

Director ONG: Da.

Ritzinge: Că ă… acuma, decât să stea ăla golo și să nu faci nimic decât să… și să-i perzi pe ăștia, nu e în regulă să-i pierzi pe ăștia, nu?

Director ONG: Da. (…) Ei, și dacă vin ăștia (n.r control de la Ministerul Muncii) și dacă nu găsește pe nimeni acolo, ce poate să facă?

Ritzinger: Păi cum… A, nu găsește pe nimeni? Nu știu. S-a rezolvat, adică în sensul că au fost ă… Voi ați spus, acolo e casă de respiro, nu?

Director ONG: Da, da.

Ritzinger: … nu era centru. I-ați dus în… (neinteligibil). Da.

Director ONG: La socializare și petrecerea timpului liber.

Ritzinger: Așa. Și așa se pune problema. Nu… n-aveți ă… n-aveți centru acolo.

Director ONG: N-avem centru permanent, da.

Ritzinger: Nu. Dar așa puneți problema și… c-așa este în acte, așa am văzut eu în acte.

Director ONG: Da, da, da.

Ritzinger: … plimbare, la socializare, na, bun. Și-acuma e sezon mort, nu mai este! Îi fa… îi duceți vara.

Director ONG: Hai că ne mai auzim astăzi. Hai că să mă țin de capul ei să se ducă să-i aducă.

Ritzinger: Obligatoriu, nu că te ții de capul ei.

Director ONG: Da. (…)

Ritzinger: Cati aveți acolo?

Director ONG: Douăzeci și… douăzeci și trei de… douăzeci și trei de bene…

Ritzinger: Ei, încap într-un microbuz, nu?

Director ONG: Ei, cum să nu? Da, cum să nu.

Ritzinger: Vă duceți cu microbuz, îi luați frumos de-acolo…

Director ONG: Da.

Ritzinger: Închideți subiectul… închideți cu totul…

Director ONG: Da.

Ritzinger: Așa, vi-i aduceți aici, la Edy’s, îi luați și pe ăia de la sfântul… că dacă se întâmplă acolo (n.r la Navodari), o să vină și-aici în control.

Director ONG: Da?

Ritzinger: Sigur! … știi că oricum, lucrurile sunt inflamate.

Director ONG: Hm! Da… haide că vedem ce mai facem.

Ritzinger: Da. Îți mai dau și o amendă, ca să fii liniștită pe ălea trei (n.r. centre)…

Director ONG: Ce?

Ritzinger: Îți dau și eu amendă, ca să fii acoperită…

Ritzinger: I-auzi! Ce-o să se bucure când o auzi!

Ritzinger: Păi… păi și eu ce să-i fac?

Director ONG: Da.

Ritzinger: … și pe ăla vă dau amendă și vă dau termen. (…) Da?

Director ONG: Hai!

Ritzinger: Hai! Pa

Director ONG: Pa.

La câteva ore după discuția dintre directoarea de la „Aura 2010” și directorul AJPIS, cele 23 de persoane cu handicap aflate la Năvodari, în locația fără autorizație de funcționare, au fost preluate cu autocarul și aduse la Brăila, fiind cazate în unul dintre centrele ONG-ului.

Pe 24 aprilie 2017, în clădirea din Năvodari ajunge și echipa de control de la Ministerul Muncii, iar acolo, bineînțeles, nu au fost găsiți beneficiari. Mai mult decât atât, așa cum a sunat și sfatul lui Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila, conducerea Asociației „Aura 2010” le-a comunicat inspectorilor, în mod fals, faptul că locația este utilizată numai pentru activitățile recreative ale beneficiarilor din centrele existente pe raza județului Brăila, iar în locație beneficiari nu au mai fost de aproximativ o lună.

În realitate, cei 23 de beneficiari fuseseră aduși la Brăila cu doar trei zile înainte.

Comentarii