stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Primarul Dragomir: ”Analizam oportunitatea cumpararii unor instalatii de topit zapada, pentru iarna urmatoare” – VIDEO

Televiziunile centrale au prezentat, in zilele de dupa incetarea avertismentelor meteo de viscol si ninsori, modul in care in alte tari, printre care SUA, Canada, Franta sau Germania, zapada dispare ca prin minune de pe strazile oraselor. Arma in batalia cu troienele sunt masinile sau instalatiile de topit zapada, care pot transforma in apa de la 30 pana la 500 metri cubi de nameti pe ora. Potrivit Mediafax, Gabriela Firea, primarul general al capitalei, ia in considerare dotarea Primariei cu masini de topit zapada.

Intrebat daca are in vedere achizitionarea unor astfel de utilaje, primarul Marian Dragomir a declarat pentru DEBRAILA ca a vazut pe internet instalatii de topire a zapezii, care pot fi atasate unui vehicul, astfel incat o eventuala cheltuiala sa fie eficienta. Edilul sustine ca va analiza oportunitatea investitiei si va incepe cercetarea pietei.

”Anterior declaratiei doamnei Firea, am discutat cu domnul viceprimar Jantea despre oportunitatea cumpararii unor instalatii, tinand cont ca avem foarte multa zapada pe strazi si in marile intersectii, iar costul incarcarii si transportului zapezii la iesire din oras este extraordinar de mare. Vreau sa vedem pe ce masini le putem monta, astfel incat, pe timpul verii, sa putem da jos instalatia si sa folosim masina la altceva. Cred ca ar fi necesare trei astfel de instalatii. Daca stabilim ca e o investitie avantajoasa, putem include in bugetul pe 2017 achizitionarea, a precizat Dragomir pentru DEBRAILA.

Cum functioneaza?

Conform tribuna.ro, utilajul arata ca o remorca plina cu apa calda mentinuta la o temperatura constanta de 60 de grade de sistemele speciale. Cand zapada ajunge in cuva, se topeste aproape instantaneu, dupa care este deversata in reteaua de canalizare. Dispozitivul este montat in apropierea unei canalizari, iar apa calda rezultata din topirea zapezii este eliminata imediat.

Cat costa?

In functie de capacitate, pretul unui astfel de utilaj incepe de la 35.000 de euro si poate sa ajunga la 300.000 de euro. Consumul unei masini de topit zapada nu depaseste 10 litri de motorina pe ora, mai arata sursa citata.

Comentarii