stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Fetele „muncitoare” ale Brailei: zeci de tinere plecate in Europa si discutiile cu iubitii care asteptau la Western Union | „Cristi, daca vrei ca doar femeia sa-ti faca vreo avere, nu sunt eu aia!”

De la discutiile purtate de tinerele care-si vindeau trupurile prin marile orase ale Europei cu cei care le-au furat inima, la sumele de bani pe care le-au trimis in tara si triunghiurile sau chiar patratele amoroase scoase la iveala in timpul audierilor, DEBRAILA.ro pune pe tapet, in mai multe episoade, detaliile unuia dintre cele mai grele dosare de proxenetism ale Brailei ultimilor ani.

Ancheta procurorilor antimafia a inceput pe 18 februarie 2013, cand la urechile politistilor de la Combaterea Criminalitatii Organizate a ajuns o informatie care i-a pus la treaba: Mihai Tudorache, zis „Ita”, ar fi capul unei grupari infractionale care obtinea sume importante de bani din exploatarea sexuala a mai multor tinere in Austria, Elvetia, Germania, Belgia, Italia si Spania. Alaturi de Madalin Antohi, Costel Cristian Bogdan, Laurentiu Catalin Bogdan – poreclit „Laly”, Ionel Constantinescu, Raimond Anghelus Gutui, Florin Iarca, Valentin Matei, Marius Alin Moldoveanu, Stefanita Cristian Moldoveanu, Valetin Sava – poreclit „Mutu”, Robert Florentin Stoinescu, Erol Cosmin Streche si Cosmin Dumitrel Vlad, „Ita” ar fi adunat munti de bani de pe urma fetelor care „munceau” peste granita.

Mihai Tudorache, sustin procurorii, a stat mereu in umbra, coordonand „afacerea”, asigurandu-le protectie subalternilor, dandu-le informatii despre locurilor unde se castiga cel mai bine si sfatuindu-i ce sa faca pentru a le convinge pe tinere sa se prostitueze. „Ita” primea o parte din bani ajunsi in tara, insa printr-o modalitate mascata: „vindea”, cu plata in rate, autoturisme second-hand subordonatilor. Astfel, proxenetii se foloseau de scadenta asa-ziselor rate pentru a le determina pe fete sa le trimita din ce in ce mai multi bani.

Toti membrii gruparii au fost, incepand cu martie 2013, supravegheati video, audio sau prin fotografiere, localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice si interceptarea comunicatiilor. In vizorul anchetatorilor s-au aflat inclusiv intrarile si iesirile din tara, dar si transferurile monetare. La dosar s-a colaborat inclusiv cu autoritatile judiciare din tarile unde tinerele practicau prostitutia.

Cei 14 barbati au fost trimisi in judecata, dupa ce in octombrie 2017 au fost saltati de mascati. Acuzatiile: constituirea unui grup infractional organizat, proxenetism – in forma continuata, trafic de persoane, spalare de bani, santaj, complicitate la santaj. Prima sentinta va fi pronuntata de Tribunalul Braila.

Vrajeala lui Cristi

Cu doar cateva luni inainte de actiunea in forta a procurorilor DIICOT, in iulie 2017, Costel Cristian Bogdan era prins cu minciuna de una dintre fetele care il intretineau, prostituandu-se in strainatate. Sorinei, careia ii declarase iubire sincera, nu ii spusese insa ca este casatorit.

Cand tanara, venita Romania pentru cateva zile, a aflat de mariaj, Cristian a fost pus in dificultate. Ii promisese ca vor intemeia o familie.

„Am fost tratat ca un copil care am primit de tigari, de motorina si de mancare”, i-a reprosat barbatul fetei intr-o conversatie purtata pe WhatsApp.

Atunci, Sorina a dat cartile pe fata. Intelesese ca relatia a fost construita doar pe interesul lui Cristian pentru a obtine bani.

„Dar tu ascunde ia si fati treburile asa cum esti invatat, ca eu cand tiam zis ca da poti sa iti cauti o femeie, trebuia sa fie vreo femeie cu care nu vorbesti, doar sa iti dea bani atat… Cristi intre noi sunt mult prea multe gropi sa le zic asa, in absolut oerice subiect si cu banii si cu tot. Si ca sa o luam si pe partea cealalta relatia asta nu a evoluat si din motivul asta dar ca trimiteam sa iti faci masina sau ca tineam un apartament in br nu se pune. Pana la urma trimiteam bani, oricat ar fi si din partea ta nu primeam nici macar o grija de mine un interes nu vedeam nimic…”, i-a replicat tanara.

Discutia a continuat, Sorina punand punctul pe „I”: „Cristi faza asta cum ca tu ai stat in loc un an de zile si eu mam ridicat ai mai spus-o. Eu de la bun inceput nu am fost de acord sa avem o discutie pe tema banilor ca nu imi place, stiu unde se ajunge. Am tacut si ieri cand ai scris tot despre asta, dar vad ca aduci mult in discutie. Daca vrei ca doar femeia sa iti faca vre avere, nu sunt eu aia. daca cauti una asa, daca vrei sa tragem amandoi sunt o posibila femeie. (…) Ca asa cum iti spuneam eu tie sa iti gasesti vreo fata macar asa pentru cheltuielile lunare, as putea fi si eu tinuta.”

De la „totul va fi frumos si minunat”, la batai crunte si program 6-18 „la vitrina”

Silvia l-a cunoscut pe Robert Florentin Stoinescu in martie 2014, cand era eleva in clasa a XII-a, prin intermediul unei retele de socializare.  La scurt timp, cei doi au hotarat sa inceapa o relatie amoroasa. A vrajit-o cu situatia financiara foarte buna pe care o afisa: „avea doua autoturisme, un BMW seria 6 si un Mercedes”. Mai mult decat atat, Stoinescu ii dadea tinerei bani de cheltuiala si se comporta ireprosabil.

Initial, fata a ascuns relatia de parinti, pentru ca apoi sa intrerupa orice legatura cu cei care i-au dat viata. Stoinescu ii promisese ca „totul va fi frumos si minunat”, ca o iubeste si isi vor intemeia o familie.

Silvia le-a povestit procurorilor infernul prin care a trecut.

„Parintii o sunau uneori, iar Stoinescu ii permitea sa raspunda la telefon, in prezenta lui. Parintii o invitau la ei acasa, insa Stoinescu a refuzat sa o lase sa mearga singura ori impreuna cu el. Parintii au cautat-o si au gasit-o in clubul „Bellagio” din Mamaia, unde au fost insotiti de un politist, pentru a discuta cu fiica lor. Silvia a decis sa plece cu parintii sai acasa, insa in momentul in care au urcat in autoturism, tatal ei a lovit-o, i s-a facut frica si a refuzat sa mai mearga cu ei”, noteaza anchetatorii.

In iulie 2014, barbatul i-a propus sa plece impreuna in Anglia, „in vacanta, la niste prieteni”, insa la destinatie scopul calatoriei s-a schimbat, cerandu-i sa se prostitueze. A convins-o sa isi vanda trupul, povestindu-i ca, in paralel, mai are o relatie – cu o anume Oana, care practica prostitutia in Austria si din banii careia traiesc amandoi. Va renunta la Oana doar cu o singura conditie: ca Silvia sa aduca in casa banii necesari traiului zilnic! Fata a acceptat intelegerea.

Dupa ceva timp, Silvia a aflat ca Stoinescu nu a intrerupt relatia cu Oana, cerandu-i explicatii. A primit in schimb pumni!

„Pentru ca realiza ca tanara incearca sa se revolte si sa refuze sa mai castige din prostitutie, Stoinescu ii tinea la el cartea de indentitate si certificatul de nastere, pentru a se asigura ca nu poate pleca din Anglia. Fara cartea de identitate, Silvia nu se putea caza la niciun hotel, iar atunci cand Stoinescu o batea, pleca si statea pe strazi. (…) Cand se aflau in Anglia, Stoinescu ii cerea Silviei sa il sune pe tatal ei. Convorbirile aveau mereu loc in prezenta lui Stoinescu, care o invata ce sa spuna: ca era bine, ca il iubea pe Stoinescu, ca nu se prostitua, ca nu voia sa se intoarca acasa, ca era insarcinata”, mai arata procurorii DIICOT.

Cand era in Anglia, tanara a aflat, din discutiile purtate de Stoinescu si Mihai Tudoarche – zis „Ita”, ca cei doi se foloseau de dorinta tatalui ei de a o vedea intoarsa acasa pentru a obtine bani: „A inteles ca Tudorache ii cerea tatalui ei suma de 5.000 de euro pentru a o aduce acasa. Tatal ei platise de buna voie suma de 2.000 de euro, iar diferenta i-a dat-o pentru ca Tudorache s-a dus la el acasa si l-a speriat. A reusit sa ramana singura cu telefonul, astfel incat si-a sunat tatal si i-a spus sa nu mai dea bani <<la niciun smecher>>, pentru ca ea oricum nu se intocea acasa. A vrut sa se asigure ca Tudorache nu mai profita de banii tatalui ei. Din discutiile celor doi a aflat ca intentionau sa il lase pe tatal ei doar sa o vada si nicidecum sa ii permita ei sa revina acasa.”

In decembrie 2014, Stoinescu si Silvia au ajuns in Belgia, la Madalin Antohi si la concubina lui, Elena, care se prostitua. Acolo au locuit intr-un apartament inchiriat pe numele fetei. Silvia a inceput sa lucreze „la vitrina”, pe celebra Rue d’Aerschot din Bruxelles, unde avea un program de 12 ore. Stoinescu a adus-o si pe Oana, celalata iubita, in Bruxelles, facand in asa fel incat cele doua sa nu se intalneasca: doua apartament si program diferit de „munca” – una ziua, alta noaptea.

„Programul in Belgia era urmatorul: 6-18 era la vitrina, iar dupa ce revenea la apartament era agresata de Stoinescu din orice motiv, pana la 4 dimineata. Dupa violente, o trimite la magazin pentru cumparaturi sau o punea sa gateasca, o lasa sa doarma maxim o ora, iar la ora 6 revenea din nou la vitrina”, potrivit spuselor fetei.

In februarie 2015, Silvia nu a mai suportat viata cu cel care ii promisese ca „totul va fi frumos si minunat” si a plecat cu un client. L-a amenintat pe Stoinescu ca il va reclama la Politie, stiind ca autoriatile belgiene erau foarte aspre cu proxenetii. Initial, barbatul a facut doi pasi inapoi, insa dupa doar o luna de zile a asteptat-o in apropierea apartamentului si a batut-o, insistand sa se impace.

De frica lui Stoinescu, Silviu a apelat la un anume Florin din Braila, un prieten al verisoarei sale Anca – o fata care, de asemenea, apare in dosar, pentru a ii cere ajutorul. Florin l-a sunat pe Stoinescu, cerandu-i sa o lase in pace pe fata, fapt care s-a si intamplat.

Comentarii