stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | DOSAR PENAL pentru abuz in serviciu la Spitalul Judetean, dupa investigatia DEBRAILA.ro | Se sparge buboiul ANGAJARILOR de la spital?

Spitalul Judetean de Urgenta trebuie sa puna la dispozitia oamenilor legii toate inscrisurile care au legatura cu angajarea din luna aprilie 2013 a unei ingrijitoare. Un politist a lasat solicitarea la spital in cursul saptamanii trecute.

Dosarul penal pentru abuz serviciu, in care cercetarile sunt desfasurate, cel putin deocamdata, „in rem” (n.r. cu privire la fapta), a fost deschis ca urmare a investigatiei publicate de DEBRAILA.ro pe data de 15 martie: „FANTOMA de la Spitalul Judetean | Povestea PENALA a unei angajari tinute sub pres”.

DEBRAILA.ro a relatat povestea Irinei Banu, o tanara care, in urma cu sase ani, a devenit ingrijitoare la „Recuperare, medicina fizica si balneologie”, desi nu a participat la vreun concurs, fapt ilegal. Exista suspiciuni cu privire la faptul ca a fost falsificata chiar si o fisa de examen pentru ca angajarea sa para „curata”, in contextul in care, in perioada ianuarie-aprilie 2013, la Spitalul Judetean nu a fost organizat niciun concurs pentru ingrijitoare.

Intre timp, dupa publicarea investigatiei, Banu a plecat din spital, unde ani buni a masat pacientii, in loc sa faca ce scria in fisa postului, respectiv curatenie. 

Pe la colturi, se spune ca nu este un caz singular.

……..

Despre angajarile de la Spitalul Judetean de Urgenta s-a vorbit mult – ani de zile, in ziare si pe la colturi. Fara dovezi, un sistem in care fosnetul banilor a dictat mereu a ramas in picioare, indiferent de cine s-a aflat in varf. Unii sefi au plecat, altii au ramas. Sistemul a invins zvonurile de fiecare data! 

12 aprilie 2013. Irina Banu, o tanara care atunci avea 24 de ani, devine ingrijitoare la Spitalul Judetean, de altfel cel mai mare angajator din judet. E repartizata la „Recuperare, medicina fizica si balneologie”, unde trebuia sa isi castige painea facand curatenie.

Contractul de munca nu este semnat de Delia Coman, cea care conducea Serviciul RUNOS (n.r. Resurse Umane, Normare, Organizare si Salarizare), ci de Daniela Simion (foto), o subordonata. Astazi, Daniela Simion este sefa Serviciului RUNOS! Coman nu mai lucreaza in spital.

In 2015, contractul pe perioada determinata devine contract pe perioada nedeterminata. Semneaza tot Simion!

Intorcandu-ne la ingrijitoarea Banu, incepe si partea interesanta a povestii, care dezveleste sistemul. Pana in urma cu mai putin de doi ani, tanara a masat pacientii, ajutandu-i in procesul de recuperare medicala. Vorbim de masaj terapeutic, nu de relaxare. Un fapt pe care il recunoaste atat managerul, cat si ingrijitoarea!

Cum a aflat managerul? Culmea, chiar de la ingrijitoare. Cand cineva care a avut capul pe umeri – cel mai probabil un cadru medical de pe sectie, n-a mai lasat-o sa maseze pacientii, punand-o sa dea cu matura – cum scrie in fisa postului, Irina Banu s-a revoltat si s-a dus glont la conducerea spitalului.

Cand am aflat, am transmis foarte clar sa isi faca treaba de ingrijitoare, nu de masaj. Doamna doctor (n.r. intre timp a iesit la pensie) a lasat-o sa faca masaj… Cred ca n-a mai facut masaj de atunci, eu asa am transmis. Ea avea o diploma de maseur, dar nu a fost angajata sa faca masaj, a declarat managerul Rasnoveanu pentru DEBRAILA.ro.

O scena greu de imaginat, dar reala. Pusa sa mature, ingrijitoarea a amenintat in stanga si in dreapta ca va povesti TOTUL. A scris si la Ministerul Sanatatii, relatand totul… Care tot? Acel „TOT” pe care actuala conducere a spitalului l-a trecut mult prea usor cu vederea. 

A fost un scandal mare. A venit chiar si cu mama ei. Dupa ceva timp, toata lumea a tacut si Irina si-a vazut de treaba, dar la curatenie. Mai auzisem una alta, dar sa ajungi asa in spital, n-am mai auzit, ne-a marturisit un cadru medical de la „Recuperare, medicina fizica si balneologie”, sub protectia anonimatului.

Ce a spus cu nonsalanta conducerii spitalului Irina Banu? CA A FOST ANGAJATA FARA CONCURS! 

In perioada ianuarie-aprilie 2013, la Spitalul Judetean nu a fost organzat niciun concurs pentru ingrijitoare, desi exista un contract de angajare semnat pe 12 aprilie. NICIUN CONCURS!

Concursurile de la Spitalului Judetean, ca la oricare alta unitate spitaliceasca, sunt organizate si se desfasurate conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 497/2010. In HG, scrie clar ca Banu nu avea cum sa devina angajat al spitalului in mod legal!

Art. 7. (2) In vederea angajarii, candidatul declarat admis trebuie sa se prezinte,in termen de 5 zile lucratoare de la data expirarii termenului prevazut pentru contestatii, la institutia publica in al carei stat de functii este prevazut postul vacant.

               (4) Emiterea actului administrativ de angajare se face in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data la care candidatul a fost declarat admis

               (5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), actul administrativ de angajare poate fi emis cu acordul conducatorului institutiei publice la solicitarea scrisa si motivata a candidatului declarat admis, in cel mult 30 de zile calendaristice de la data declararii acestuia ca admis.

Deci, chiar daca luam termenul maxim prevazut de legislatie, respectiv 30 de zile, Irina Banu putea fi angajata ca ingrijitoare doar daca concursul s-ar fi desfasurat in luna martie. Insa, cum am aratat, in anul 2013 nu a fost organizat niciun concurs pentru postul de ingrijitoare!

Ingrijitoarea nu a participat niciodata la vreun concurs organizat de Spitalul Judetean. Totusi, in dosarul de angajare EXISTA O FISA DE EXAMEN!

In document este trecuta chiar si nota pe care candidata Banu ar fi obtinut-o la concursul unde nu a fost prezenta – putin sub 8. Si pentru ca situatia sa se adanceasca si mai mult in zona penala, fisa nu are trecuta data, avand insa subiectele pe care le-au rezolvat candidatele de la un concurs din anul 2012.

Eu am vazut fisa de examen. Nu m-am uitat daca e si data acolo. Sincer, eu n-am crezut-o (n.r. pe Irina Banu) cand mi-a zis ca nu a dat concurs, afirma managerul spitalului.

Fisa de examen poarta semnatura Olgutei Crivat, director de ingrijiri in 2013, cea care a fost presedinte de comisie la multe concursuri. Totusi, cand scandalul a iesit la suprafata, Crivat ar fi zis ca nu isi recunoaste iscalitura.

In mod normal, cazul „Banu” trebuia reclamat oamenilor legii, nu ingropat. Actuala conducere a spitalului a pus batista pe tambal, recunoscand ca exista „o problema” abia cand DEBRAILA.ro a cerut un punct de vedere oficial. Am primit raspunsuri verbale, nu scrise!

Nu stiu cum sa rezolv din punct de vedere juridic! O sa vorbesc la Juridic. Sunt in ceata! – Delia Rasnoveanu

In ciuda faptului ca i-am cerut managerului Rasnoveanu sa discutam cu Dorina Dobre – directorul de ingrijiri, cea care a luat la puricat dosarul de angajare cand a izbucnit scandalul sau cu Daniela Simion – sefa RUNOS, cea care si-a pus semnatura pe ambele contracte de munca, in 2013 si 2015, ne-am lovit de raspunsuri evazive: „Doamna Dobre nu este… O sa vad… Mi-ati spus acum si… o sa cer sa se verifice!”

Comentarii