stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | DOSAR PENAL pentru ABUZ IN SERVICIU, in urma investigatiei DEBRAILA despre terenurile cu 30 de bani/mp/luna din statiunea Lacu-Sarat | Afacerea „Dogarescu&Cojea”, FAZA PENALA

Politistii de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila au in lucru un dosar penal cu privire la afacerea cu terenuri la pretul de aproximativ 30 de bani/mp/luna din statiunea Lacu-Sarat.

Oamenii legii s-au autosesizat in urma publicarii de catre DEBRAILA.RO a unei investigatii jurnalistice care arata cum afaceristul liberal Vasile Dogarescu a primit de la Consiliul Local Chiscani, fara licitatie, doua terenuri, in suprafata de 13.000 de mp, in statiune.

Abuz in serviciu

„Dosarul penal a fost deschis sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. La finalizarea cercetarilor, dosarul va fi inaintat unitatii de parchet competente”, a precizat IPJ pentru DEBRAILA.RO.

In acest caz, prefectul judetului urmeaza sa stabileasca daca hotararile Consiliului Local Chiscani, prin care cei 13.000 mp au ajuns la Dogarescu, sunt sau nu legale, cazul fiind in analiza juristilor Prefecturii.

INVESTIGATIA publicata pe 14 iulie

„Se aproba constituirea unui drept …, fara licitatie publica,…”

Timp de mai bine de un deceniu, in salile de judecata, Primaria Braila si Primaria Chiscani s-au batut pe dreptul de administrare a statiunii. Miza principala: incasarea taxelor si impozitelor. In cele din urma, pe 8 iulie 2016, Curtea de Apel Constanta a decis irevocabil ca statiunea apartine Chiscaniului.

In martie si aprilie 2017, consilierii locali din Chiscani au respins prin vot, de doua ori, in sedinte consecutive, asocierea cu Municipiul si Consiliul Judetean pentru dezvoltarea statiunii Lacu-Sarat. Au luat Lacu-Sarat in maini, in corul de critici venit dinspre Braila, unde mai toti jucatorii importanti de pe scena politica vorbeau despre un viitor cert: de una singura, comuna invecinata cu Braila nu va avea capacitatea financiara de a investi in modernizarea statiunii.

La trei luni de la prima respingere a asocierii, consilierii locali din Chiscani, in funte cu primarul pesedist Cojea Costica, s-au pus pe treaba. 

Pe 30 iunie, consilierii chiscaneni aproba in sedinta ordinara „constituirea unui drept de superficie cu titlu oneros, fara licitatie publica”, asupra unui teren de 6.800 mp, aflat in domeniul privat al comunei Chiscani, impadurit. Terenul fusese cerut, inca din 2016, de catre Vasile Dogarescu, care a cumparat un hotel din statiune.

In aceeasi zi, Dogarescu mai primeste 6.475 mp in statiune, aproape de lac. Tot prin vot, tot fara licitatie. Solicitase terenul anul acesta.

Cine e Dogarescu?

Vasile Dogarescu este administratorul S.C. Eldomir Impex S.R.L si fost consilier judetean PNL in mandatul 2008-2012. In 2016, Dogarescu s-a inscris, fara succes insa, in lupta interna pentru desemnarea candidatilor filialei la alegerile parlamentare. Isi dorea un post de deputat. 

Desi pe lista finala nu a prins niciun loc, pe o lista initiala pentru Camera Deputatilor, votata in interiorul organizatiei, insa apoi anulata de Centru, fusese pus de colegi pe pozitia a doua. Ulterior, actualul deputat Vasile Varga i-a luat locul.

Dogarescu si Lacu-Sarat

Liberal cu state vechi, Dogarescu nu si-a lasat niciodata afacerile pentru politica. Are benzinarii, sute de hectare de teren arabil, dar si, mai nou, un hotel in statiunea Lacu-Sarat. Fostul hotel Diana, situat la intrare in statiune, imediat dupa azilul de batrani, a intrat in reparatii capitale.

Afaceristul a vrut doua terenuri a caror suprafata totala depseste 13.000 de mp, aflate in apropierea hotelului, si le-a primit. Consiliul Local Chiscani a aprobat, in ambele cazuri,  la foc automat, dreptul de superficie pentru 49 de ani.

Cu doar 4 zile inainte de sedinta care il „improprietareste” pe Vasile Dogarescu, la Chiscani mai avusese loc o sedinta. Atunci, in mod ciudat, consilierii adopta o hotarare care modifica si completeaza Regulamentul privind INCHIRIEREA si CONSTITUIREA DREPTULUI DE SUPERFICIE CU TITLU ONEROS ASUPRA TERENURILOR APARTINAND DOMENIULUI PRIVAT al comunei CHISCANI. 

PRIMUL TEREN

Este vorba despre un teren care se afla in spatele hotelului, cu o suprafata de 6.800 mp. Aici, urmeaza sa fie ridicat „un centru balneoclimateric cu baza de tratament, spatii de cazare, restaurant, parcare auto si parc de agrement”.

Pe teren se afla insa si o padurice foarte deasa. Potrivit unor surse, Dogarescu ar fi obtinut deja autorizatia de exploatare forestiera.

Pentru cei 6.800 de metri patrati, Consiliul Local a hotarat ca Dogarescu trebuie sa plateasca suma de 21.828 lei/an. Un calcul simplu ne arata ca pentru un metru patrat se va plati lunar mai putin de 30 de bani, respectiv 0,26 bani.

Un metru patrat de teren in statiune, pe site-urile de mica publicitate, fluctueaza intre 100 si 300 lei. Pana la decizia instantei, cand se afla in „curtea” Primariei Braila, statiunea era incadrata in zona 0 a municipiului, unde un metru patrat de teren este evaluat de experti la 770 lei. Tot expertii au evaluat, pentru 2017, un metru patrat de intravilan in comuna Chiscani la 90 lei.

Doar daca luam in calcul preturile de pe „net”, chiar pe cel mai mic, de 100 lei, daca ar fi cumparat terenul de aproape 7.000 mp de la un privat, Vasile Dogarescu ar fi trebuit sa scoata din buzunar 680.000 de lei.

AL DOILEA TEREN

Cel de-al doilea teren care a ajuns la liberal are 6.475 mp si, fata de celalat, nu este „lipit” de hotelul lui Dogarescu. Terenul se afla vis-a-vis de imobil, pe malul lacului.

Intre teren si hotel se afla calea de acces in statiune: Aleea Principala. Acolo, omul de afaceri vrea sa construiasca o statie de pompare a apei din lac, pentru ca baza de tratament care urmeaza sa fie construita in spatele hotelului, pe cel de-al doilea teren, sa aiba acces la sursa naturala de apa sarat si namol.

Mai exact, fara licitatie, Consiliul Local Chiscani i-a dat unui privat un teren care nu este alaturat cladirii pe care o detine, pentru a putea motiva, de exemplu, extinderea constructiei. De exemplu, urmand procedura de la Chiscani, daca un privat ar construi un hotel pe amplasamentul actual al Colegiului National „Murgoci”, pe propriul teren, ar putea sa primeasca, fara licitatie, si terenul pe care este construit Palatul Telefoanelor, apartinand Primariei Braila.

Pentru acest teren, Dogarescu trebuie sa plateasca anual Chiscaniului 25.123 lei, adica 0,32 bani pe metrul patrat/luna.

Comentarii