stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Cum s-a făcut de râs DIICOT Brăila în lupta cu proxeneții orașului: i-a săltat, iar apoi i-a ajutat să se întoarcă acasă | Surse: INCOMPETENȚA procurorului din dosarul cu 14 percheziții și 8 rețineri, TAXATĂ DUR de Tribunalul Brăila | „Din probe nu rezultă că inculpații constituiau un grup organizat, nu rezultă sumele de bani expediate din străinătate de persoanele care au practicat prostituția” 

Alin CRISTEA

Incompetența procurorului de caz a dus la eșecul înregistrat în instanță de DIICOT Brăila, mai exact la respingerea de către Tribunalul Brăila a șase dintre cele opt propuneri de arestare preventivă dintr-un dosar de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Practic, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, antimafia brăileană anunța, după nu mai puțin de 14 percheziții, reținerea a opt inculpați, însă nu a putut convinge judecătorul de drepturi și libertăți că toți trebuie arestați preventiv.

Astfel, șase inculpați au stat în spatele gratiilor doar 24 de ore, Tribunalul Brăila dispunând în cazul acestora măsurile arestului la domiciliu și controlului judiciar. 

Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, judecătorul de drepturi și libertăți a respins propunerile de arestare preventivă pentru că procurorul de caz a venit cu un dosar „subțire” raportat la numărul de persoane reținute și la gravitatea infracțiunilor de care sunt acuzate.

Cel mai concret exemplu este legat de faptul că inculpații sunt acuzați și de infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, însă judecătorul a notat negru pe alb faptul că probele nu arată acest lucru.

Stenogramele din dosar, ne-au confirmat surse judiciare, nu dovedesc o acțiune coordonată a celor care ar fi plasat fete pe piața prostituției din Occident. În plus, există discuții între unii inculpați privind astfel de activități, dar nu și cu restul inculpaților.

De la dosar lipsesc, în cazul inculpaților care nu au fost arestați preventiv, și alte date esențiale într-un dosar de trafic de persoane, date care să contureze gravitatea și amploarea faptelor, respectiv sumele de bani expediate din străinătate de către fetele care practicau prostituția.

Totodată, la cele 14 percheziții nu au fost găsite bunuri de valoare și sume importante de bani, cu excepția domiciliului singurei femei din lotul reținut. De acolo, DIICOT a ridicat suma de 174.000 de euro, bani pe care tânăra ar fi declarat că i-a câștigat din practicarea prostituției în șapte țări europene.

Mai mult decât atât, instanța a făcut trimitere directă la modul superficial în care procurorul și-a făcut treaba atunci când a formulat propunerile de arestare preventivă, cel puțin în ceea ce îi privește pe inculpații care nu au fost arestați preventiv.

„De altfel, reprezentantul Ministerului Public nu a indicat în mod concret care sunt probele care dovedesc că privarea de libertate a inculpaților este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică și în ce ar consta acest pericol social, mulțumindu-se să arate că, față de împrejurările concrete ale comiterii faptei, apreciază că există probe certe că lăsarea lor în libertate ar prezenta pericol pentru ordinea publică. Această ultimă cerință a textului de lege trebuie motivată în mod special deoarece nu rezultă din pericolul social al faptei săvârșite și nici nu se confundă cu acesta, ci trebuie constatată pe baza altor împrejurări privind, în principal, persoană făptuitorului. Astfel, pericolul pe care l-ar prezenta pentru societate lăsarea în libertate a unui inculpat nu se presupune generic, ci trebuie să fie de ordinul evidenței și, mai ales, nemijlocit dovedit”, potrivit documentului obținut în exclusivitate de DEBRAILA.ro.

În cazul celor doi inculpați care au rămas în spatele gratiilor, se pare că judecătorul ar fi avut în vedere faptul că sunt singurii din lotul reținut care ar fi recrutat și minore pentru prostituție.

CE a anunțat DIICOT Brăila înainte de decizia instanței:

„S-a reținut că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și ulterior în afara României, a acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. 

Din cercetările efectuate a rezultat că membrii grupului au recrutat persoane vătămate majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate (Belgia, Italia și Spania).

În Belgia, doi dintre membri (frați), care s-au impus ca lideri locali, au obținut controlul asupra persoanelor vătămate care practicau prostituția în diferite locații și le-au constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume percepute lunar  (500 euro)  pentru a-și păstra” locul în club”.

De asemenea, persoanele vătămate recrutate de membrii grupului, au fost plasate pe piața prostituției, doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului. 

Totodată, în urma cercetărilor efectuate a rezultat că cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, au exploatat direct mai multe persoane vătămate, recrutate prin metoda ”lover boy”.

Veniturile obținute din exploatarea sexuală au fost în cea mai mare parte însușite de către membrii grupului, iar în  vederea disimulării sursei banilor, aceștia apelau la intermediari care ridicau sumele primite din străinătate sau se deplasau personal, pentru a ridica banii câștigați din exploatarea sexuală.

Liderii grupului infracțional și membrii acestuia au investit sumele de bani în capitalul unor societăți comerciale, dar și în achiziționarea de mașini de lux și imobile în țară și străinătate.”

Comentarii