stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Cladirea-monument istoric „Scoala 3”, sediu pentru Parchet si DIICOT, in locul parcarii din spatele Palatului Agriculturii | Inspectoratul Scolar nu e de acord: „E un simbol al invatamantului brailean”

Ministerul Public a pus ochii pe Scoala nr. 3, care ar urma sa fie sediu pentru trei unitati de parchet: Parchetul de pe langa Tribunal, Parchetul de pe langa Judecatorie si Biroul Teritorial DIICOT. Primaria ar fi de acord cu propunerea, in conditiile in care se renunta la ideea construirii sediului in parcarea din spatele Palatului Agriculturii. Inspectoratul Scolar nici nu vrea sa auda de propunerea ministerului.

Cladirea, construita in 1923-1925, este monument istoric si se afla de ani buni cu lacate pe porti. Mai mult decat atat, se degradeaza pe zi ce trece. Lucrarile de reabilitare au fost suspendate in 2009.

Pentru ca procedura de transfer a imobilului, care se afla acum in administrarea Scolii „Alexandru Ioan Cuza”, sa mearga mai departe, consiliul de administratie al unitatii de invatamant trebuie sa-si dea avizul. Pe 4 iulie ar fi avizat pozitiv propunerea, insa trei zile mai tarziu a revenit cu un raspuns nefavorabil. Acum, lucrurile sunt blocate.

”Cladirea e un simbol al invatamantului brailean, un monument istoric. Eu nu o sa fiu de acord niciodata cu o astfel de initiativa. Eu nu pot, ca profesor, in primul rand, sa fiu de acord”, a declarat pentru DEBRAILA Catalin Canciu, inspector scolar general.

Nici sindicalistii din educatie nu ar gira o astfel de situatie. Cladirea, in opinia lor, ar trebui sa ramana legata de invatamant.

De cealalta parte, primarul Marian Dragomir afirma ca propunerea Ministerului Public ar putea salva Scoala nr. 3 de la a ajunge o ruina. Daca Scoala nr. 4 (n.r. Alexandru Ioan Cuza) nu e de acord, nu se poate merge mai departe, mai spune edilul.

„Parchetul renunta la terenul din spatele Casei Agronomului si inchidem acel subiect neplacut. Daca stam asa, Scoala 3 risca sa ajunga o cladire-simbol in paragina. Cladirea poate fi reabilitata si poate fi salvata”, a mentionat Dragomir.

Dragomir a mai adaugat faptul ca Municipalitatea va da cladirea Ministerului Public daca, in cele din urma, de la Scoala 4 va veni un aviz pozitiv.

Comentarii