stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | ARANJAMENTE incredibile pe bani publici, la Braila: Reteta unor ANGAJARI DUBIOASE! | Directorii semneaza, directorii beneficiaza: un ban in plus pentru propriile buzunare! | DOCUMENTE

Alin CRISTEA

Ascuns in spatele luptei pentru binele sportivilor, Dumitru Aurelian Blanaru a controlat Clubul Sportiv Municipal, aflat in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, in ultimul deceniu. Cand n-a fost director, a ocupat, ca si-n prezent, fotoliul de expert sportiv, post pe care si l-a facut „cadou” in 2013, cu doar doua luni inainte de a pierde, pentru prima oara, conducerea institutiei.

Director, expert sportiv, din nou director si apoi, bineinteles, expert sportiv, Blanaru a supravietuit tuturor guvernarilor, in ciuda numeroaselor controverse, fiind conectat la „armata” de functionari din Ministerul Tineretului si Sportului. 

Conditiile de antrenament au fost mereu dificile, iar pusculita Clubului Sportiv Municipal nu a dat niciodata pe afara! Totusi, multi sportivi au facut performanta in ruine, in timp ce altii, deznadajduiti peste masura, au ajuns pe la alte cluburi sportive, in diverse colturi ale tarii.

In tot acest peisaj, Dumitru Aurelian Blanaru a ales, ca director, sa mai castige cativa banuti, pe langa salariu, punand la cale o „afacere” mai mult decat dubioasa.

Blanaru si Istrate – doi directori, doua condamnari penale

Timp de aproape un an si jumatate, in perioada 23 august 2017 – 22 februarie 2019, Dumitru Aurelian Blanaru, pe atunci director al Clubului Sportiv Municipal Braila, a fost detasat ca si expert sportiv la Clubul Sportiv Municipal Onesti.

Punandu-se in slujba sportului, dupa 8 ore de munca la Braila, harnicul director pleca la Onesti, parcurgand aproape 200 km, pentru a-si indeplini indatoririle de serviciu. O gluma proasta, care scoate la iveala un mecanism de sifonare a banilor publici.

Cum a ajuns Blanaru la Onesti?

Pe 22 august 2017, Clubul Sportiv Municipal Onesti solicita firmei „Napoli Impex SRL” (n.r. infiintata in 1994), administrata de Blanaru, sa-l detaseze pe … Blanaru la clubul din orasul bacauan. In aceeasi zi, administratorul societatii comerciale, respectiv Blanaru, semneaza un document prin care decide ca „domnul Blanaru Dumitru Aurelian, avand functia de <<administrator structuri sportive>>, se detaseaza la Clubul Sportiv Municipal Onesti”.

Obiectul principal de activitate al firmei lui Blanaru este „comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun”.

Pentru ca, potrivit Codului Muncii, detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an, reteta se repeta si in anul urmator: pe 22 august 2018, Clubul Sportiv Municipal Onesti solicita firmei „Napoli Impex” detasarea lui Blanaru, iar Blanaru, in calitate de administrator, in aceeasi zi, isi da acordul.

De ce clubul din Onesti era „innebunit” dupa directorul clubului din Braila?

Pentru ca nimic nu este gratis in lume, cum spune o vorba din popor, clubul din judetul Bacau nu a descoperit calitatile profesionale exceptionale ale lui Dumitru Aurelian Blanaru si a hotarat sa-l exploateze la maxim, cum ar crede unii. A fost vorba, in mod categoric, de o intelegere intre sefii cluburilor sportive din Braila si Onesti, perfectata in interes personal, pe bani publici.

Cu doar cateva zile inainte ca CSM Onesti sa il ceara si sa il primeasca pe Dumitru Aurelian Blanaru, mai exact pe 16 august 2017, Istrate Ingrid Vasilica este detasata la … CSM Braila, institutie condusa de Blanaru. Cine este Istrate Ingrid Vasilica? Ati ghicit: directorul Clubului Sportiv Municipal Onesti – atunci, dar si in prezent!

Expert sportiv… de la motel!

Dupa un an de zile, ca si in cazul lui Blanaru, metoda e din nou intrebuintata: pe 24 septembrie 2018, Dumitru Aurelian Blanaru, directorul CSM Braila, solicita firmei „Transfer Impex SRL” din Onesti „transferul prin detasare a doamnei Istrate Ingrid Vasilica pe norma 0,5 expert sportiv IA”. Tot pe 24 septembrie 2018, firma emite decizia de detasare. 

Pe 27 septembrie 2018, directorul Blanaru semneaza decizia prin care directorul CSM Onesti se detaseaza la Clubul Sportiv Municipal Braila, „pe o perioada de 6 luni sau pana la scoaterea postului la concurs, beneficiind de un salariu brut de 1.686 lei”„50 de ore pe luna, repartizate inegal, raportate la necesitatile clubului” – atat trebuia sa munceasca directoarea din Onesti la Braila.

Codul Muncii prevede ca „salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare”.

Desi directorul CSM Onesti trebuia sa-si faca datoria de expert sportiv la CSM Braila pana pe 26 martie 2019, se pare ca discutiile din lumea sportiva, legate de schimbul reciproc avantajos dintre Blanaru si Ingrid si facute pe la colturi, au dus la incetarea detasarii inainte de termen.

„Transfer Impex”, firma de la care a fost detasatala CSM Braila, pe postul de expert sportiv, directorul CSM Onesti, are sediul in Onesti si a fost infiintat in 1992, avand ca obiect principal de activitate „inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau in leasing”. Administratorul societatii comerciale este  Matei (Vatamanu) Maricica, nascuta in 1968.

La adresa firmei, pe strada Marasesti nr. 79, functioneaza motelul KM&GI, al carui restaurant este foarte cunoscut in Onesti. 

Ingrid Vasilica Istrate – portret

Ingrid a ajuns director al Clubului Sportiv Municipal Onesti in septembrie 2009, cu sprijinul PD-L, potrivit presei bacauane. Inainte a fost profesor la Colegiul Sportiv „Nadia Comaneci” din Onesti si secretara la o scoala generala.

La inceputul anului 2014, cand ministru al Tineretului si Sportului era Gabriela Szabo, sefa CSM Onesti a fost numita director pe politici si strategii sportive in cadrul ministerului.

In 2016, Curtea de Apel Bacau a condamnat-o pe Ingrid Vasilica Istrate la o pedeapsa de 3 luni de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, desi, in prima instanta, la Judecatoria Onesti, primise 8 luni de inchisoare cu suspendare. Faptele au fost savarsite in calitate de director al clubului sportiv.

Ingrid conduce si in prezent CSM Onesti.

Dumitru Aurelian Blanaru – portret

Blanaru si directorul CSM Onesti au in comun, pe langa functia ocupata, incalcarea legii. Dumitru Aurelian Blanaru a fost condamnat definitiv, in februarie 2018, cand era director al CSM, la o pedeapsa de 1.800 lei amenda penala, instanta amanand aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Fostul sef al CSM Braila a fost trimis in judecata pentru lovire si alte violente, dupa ce si-a batut fosta sotie. In 2015, femeia ceruse emiterea unui ordin de protectie.

Dupa condamnare, mai multe femei din politica braileana i-au cerut public demisia lui Blanaru, insa directorul CSM Braila nu a renuntat la functie.

In cele din urma, in mai 2019, Dumitru Aurelian Blanaru a demisionat, insa nu a ramas somer. Acesta ocupa postul de expert sportiv IA in cadrul CSM Braila, pe care l-a detinut si in perioada 2013-2015.

Post caldut… pentru zile reci

Cand nu a mai fost director, Blanaru a fost expert sportiv. Postul a fost infiintat in martie 2013, chiar la solicitarea lui Blanaru, care „presimtea” ca va pleca din fruntea clubului, unde a ajuns in 2011.

‘Va rugam sa aprobati transformarea postului vacant de Sef Serviciu (Consilier I) din cadrul compartimentului financiar-contabilitate-resurse umane, intr-un post de EXPERT Sportiv gradul I definitiv si mutarea postului rezultat in cadrul compartimentului Sport”

Dupa mai putin de 3 saptamani, la sfarsitul lui martie, postul este transformat, prin semnatura ministrului Nicolae Banicioiu. In mai 2013, Blanaru pleaca de la conducerea clubului… pe postul de expert sportiv, ca si in 2019!

Comentarii