stiri Braila – debraila.ro

Dupa ce a aflat ca fosta sotie are un iubit, un brailean a postat pe Facebook imagini indecente cu femeia

Saptamana trecuta, o braileana, in varsta de 38 de ani, a sesizat Politia cu privire la faptul ca, in cursul lunii octombrie, afland despre relatia sa cu un alt barbat, fostul sot a postat, pe o retea de socializare, o serie de imagini care o prezentau in ipostaze intime. Oamenii legii au demarat cercetari in acest caz.

„Acest caz este doar un exemplu dintre situatiile in care fotografiile, inregistrarile video sau audio, pe care oamenii, tineri sau adulti, si le fac personal sau in care accepta sa apara ajung sa le perturbe existenta prin faptul ca o anumita persoana le face publice sau le foloseste pentru a-i santaja.  Publicarea materialelor „compromitatoare”, care pot decide asupra viitorului unei persoane, constituie o experienta traumatizanta si greu de gestionat chiar si pentru un adult, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei.

Sfaturile politistilor:

Daca protagonistul este minor, riscul ca acesta sa aleaga o solutie extrema de iesire din situatie este foarte mare. De aceea, o foarte buna comunicare parinte-copil, care sa asigure interventia timpurie in cazurile in care minorul este hartuit sau santajat cu astfel de materiale, poate reprezenta un punct de plecare in salvarea acestuia.

Pentru a evita implicarea in astfel de evenimente, care aduc atingere vietii private a unei persoane, indiferent de vârsta acesteia, politistii braileni recomanda:

– Nu acceptati, pentru nici un motiv, sa fiti fotografiati sau filmati in ipostaze intime, oricât de mare incredere ati avea intr-o persoana, la un moment dat, sau in relatia pe care o aveti cu aceasta; respectivele materiale ar putea fi folosite pentru santajarea dumneavoastra!

– Evitati sa va produceti personal astfel de materiale. Printr-un concurs nefericit de imprejurari respectivele imagini ar putea ajunge in posesia altor persoane, care ulterior le-ar putea folosi impotriva dumneavoastra!

– La petreceri, pastrati masura in ceea ce priveste consumul de alcool. Excesul v-ar putea aduce in situatia de a face lucruri care nu va onoreaza, iar persoanele prezente ar putea sa imortalizeze momentele si sa faca publice imaginile!

– Atunci când decideti sa renuntati la un dispozitiv (telefon mobil, tableta, laptop, computer), asigurati-va ca ati sters toate datele cu caracter personal (fotografii, inregistrari audio sau video, lista de contacte, numere de telefon), din memoria acestuia!

– Nu permiteti altor persoane sa foloseasca dispozitivele pe care aveti stocate informatii personale, daca nu va doriti ca acestea sa ajunga la cunostinta publicului!

– Utilizati intotdeauna functia de blocare a ecranului pentru telefonul mobil si pe cea de blocare a accesului la aplicatiile care gestioneaza informatii cu caracter personal/ confidentiale (contacte, camera foto, galerie, facebook, e-mail, gmail, mesaje, istoric apeluri etc.)!

– Instalati-va programe de securitate pe toate dispozitivele de pe care accesati internetul. Acestea va asigura protectie impotriva virusilor si viermilor informatici, dar si a programelor spion, care au capacitatea de a capta informatii despre utilizator si de a le furniza celui care le-a creat si lansat, mergând pâna la spionaj fizic, prin intermediul camerelor web ale sistemului!

– Nu neglijati instalarea unei aplicatii de securitate pe telefonul smart, intrucât o astfel de solutie de securitate asigura nu doar prevenirea infectarii dispozitivului cu programe malware (virusi, viermi) si programe spion, ci si protejarea confidenţialităţii şi funcţii antifurt!

Comentarii