stiri Braila – debraila.ro

Draghincescu, consilier judetean PND: „Ar trebui sa intelegem ca Mihai Eminescu nu a murit bolnav de ceva, ci a fost asasinat”

Consilierul judetean Simona Draghincescu (PND) afirma ca poetul Mihai Eminescu ar fi fost asasinat din cauza faptului ca „vocea sa era impotriva sistemului de atunci. Oficial. poetul national s-a stins din unei maladii care l-ar fi chinuit ani de zile.

„Ar trebui sa intelegem pana la urma ca Mihai Eminescu nu a murit bolnav de ceva, ci a fost asasinat. Vedem si citim si de ce sau pentru ce. A murit pentru atitudinea sa impotriva hotiei, minciunii, a ticalosilor si ticalosiei, a murit pentru ca vocea sa o auzeau intreaga Romanie si era impotriva „sistemului” de atunci, a precizat Draghincescu pe o retea de socializare.

In presa vremii, dar mai ales dupa 1990, o serie de critici literari si eminescologi au sustinut teoria conform careia Eminescu ar fi fost asasinat, fiind otravit ani la rand cu mercur in sanatoriu. Potrivit reputatului eminescolog Theodor Codreanu, adversarii poetului doreau sa arate public ca poetul nu era in toate mintile si nu putea fi luat in serios, mai ales din cauza activitatii sale de gazetar.

Totodata, unul dintre cei mai mari adversari ai teoriei este criticul si istoricul literar Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane: „Eminescu n-a avut sifilis, dar a fost tratat pentru aceasta boala cu mercur – se obisnuia in acea perioada – iar acest lucru i-a facut foarte rau. (…) De la ce a pornit aceasta copilarie, ca sa nu-i spun altfel? Politicianul Petre Carp, satul de criticile lui Eminescu din presa acelor timpuri, a spus, la un moment dat: „Mai potoliti-l pe Eminescu!”. Si, gata, de aici s-a ajuns la „Lichidati-l pe Eminescu!”. Aiurea!”

Comentarii