stiri Braila – debraila.ro

Dosarul „Dasaev”. SEMNELE DE INTREBARE | Cum s-au pierdut probe importante | Americanii vor ca procurorii de la Bucuresti sa preia cazul: „Nu e o simpla incaierare, ci o materializare a crimei organizate din Braila”

Baschetbalistii americani injunghiati pe terasa „The Music Pub” si cei care ii insoteau in noaptea sangerosului atac – colegi la „Cuza Sport”, loviti in timpul busculadei, vor sa fie protejati de oamenii legii, insa solicitarea inca nu s-a materializat.

Mai mult decat atat, Bogdan Botea (foto), avocatul sportivilor, a solicitat oficial preluarea dosarului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aratand ca „nu este vorba despre o simpla incaierare intr-un local, ci despre o materializare a crimei organizate din oras”.

De ce anchetatorii nu l-au adus la audieri pe interlopul Dasaev, aflat acum in arest preventiv, in dimineata zilei de duminica, la doar cateva ore de la injunghierea baschetbalistilor, desi, la acel moment, informatii cu privire la faptul ca ar fi fost implicat in incidentul violent circulau in presa?

Victimele si martorii il indicase la audieri, dupa ce l-au recunoscut in fotografiile care le-au fost prezentate.

Pe numele lui Daniel Gabriel Husein, ales „Dasaev”, a fost emis un mandat de aducere abia in seara zilei de duminica. Se pare ca politistii n-au reusit sa-i dea de urma, tinand cont ca barbatul s-a prezentat, insotit de avocatii Sorin Ispas si Angelica Ionel, luni dimineata, la Parchet.

Inainte de a ajunge in fata procurorului de caz, Dasaev a vorbit cu jurnalistii, in fata institutiei. Le-a povestit ca nu s-a ascuns, ci a stat acasa, privind la televizor cum numele sau aparea pe burtierele tuturor televiziunilor de stiri.

„De la televizor am aflat. Nu m-a cautat nimeni!”, a spus sursa citata.

A sustinut ca este nevinovat. Dupa doar cateva ore, procurorul a dispus retinerea barbatului pentru 24 de ore.

In tot acest timp, anchetatorii au avut in fata doar victimele si martorii. Nimeni altcineva!

„Sunt mai multe persoane implicate. Dupa film, sunt multe persoane. Nu cred ca ajungem la 10”, explica procurorul Mircea Ciutac, la cateva zeci de minute dupa ce Dasaev s-a predat.

In afara de Daniel Gabriel Husein, nimeni din grupul de agresori nu a fost inca audiat.

In „golul” de mai bine de 24 de ore, hainele pe care interlopul le-a purtat in noaptea insangerata au disparut. La fel si cutitul! In schimb, au fost prelevate probe biologice de pe imbracamintea victimelor.

Si avocatul americanilor acuza mersul greoi al cercetarilor: „In opinia mea, s-au pierdut probe importante, pentru ca nu au fost identificati si urmariti imediat cei implicati. S-au ridicat probe ADN de pe hainele tuturor persoanelor participante, mai putin de pe hainele principalului suspect. S-a actionat foarte greu, trebuiau sa fie mult mai rapizi.”

Trebuie mentionat si faptul ca in dimineata zilei de duminica, la scurt timp dupa injunghierea celor doi sportivi, procurorul a audiat ceilalti americani care se aflau alaturi de victime fara a fi prezent un translator autorizat de Ministerul Justitiei.  Martorii au asteptat ore bune pe holul Parchetului, fara ca cineva sa le comunice cat mai au de asteptat pana vor intra in biroul procurorului.

„S-au intins pe jos, nu erau intr-o stare foarte buna. Nu stiau limba romana si au crezut ca nu au voie sa iasa din sediu, ca sunt cumva retinuti. Au stat asa de la ora 02:00. Nu le-a explicat nimeni nimic pana in jurul orei 09:00, cand au inceput sa fie audiati”, au povestit persoane din anturajul sportivilor.

Si Joseph McClain, baschetbalistul internat la Spitalul Judetean, a cerut procurorului de caz sa fie protejat, afirmand ca „orice persoana” are acces in salonul unde se afla.

„Asa cum se stie in mod clar, suspectul are antecedente penale grave, fiind recunoscut ca unul dintre liderii unor grupari din acest oras si chiar cu legaturi in alte tari. Acesta a savarsit o noua fapta in termenul de incercare fara sa aiba nici o teama de consecintele jurdicie privind recidiva si posibila incarcerare a sa. In acest sens, solicitam toti supravegherea si paza locuimtei, respectiv a spitalului, pana la terminarea urmaririi penale sau pana la parasirea tarii de catre subsemnatii. De asemenea, solicitam insotirea noastra in incinta instantei si in deplasarea noastra de la instanta la resedinta din Braila”, se arata in documentul adresat Parchetului de pe langa Tribunal.

Comentarii