stiri Braila – debraila.ro

Dosar de la Judecătoria Făurei: „… inculpatul Alexandru Popa” | Șeful PNL a fost inculpat într-un dosar penal pentru că a bătut un om. Judecătorul a stabilit, în 2019, că faptele au existat, însă „reprezintă un PERICOL SOCIAL REDUS” | Popa NEGASE public că a fost inculpat

Deputatul Alexandru Popa (foto stânga), președinte PNL, a avut calitatea de inculpat într-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei și ajuns, la sfârșitul anului 2019, pe rolul Judecătoriei Făurei. Acesta a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe

În urmă cu jumătate de an, liderul liberalilor afirmase că „nu a fost niciodată trimis în instanță”, cu referire la faptul că social-democratul Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, îl întrebase public „dacă a fost inculpat în vreun dosar penal”.

Dosarul penal, în care cercetările au durat trei ani, a fost deschis în urma unui incident violent petrecut în fața unui local din orașul Făurei și relatat de Ziarul Obiectiv, pe 19 aprilie 2016, într-un articol cu titlul „Fiul primarului din Cireșu, acuzat că a snopit în bătaie un tânăr din Făurei” (foto jos).

Totul ar fi plecat, potrivit sursei citate, de la faptul că bărbatul „bătut cu bâta” până a rămas „inconştient la pământ” spusese, în interiorul localului, că unul dintre candidații pentru Primăria Făurei, membru PNL și unchiul lui Alexandru Popa, „nu are vreo şansă să câştige alegerile locale pentru că lumea îi ştie că au fost implicaţi de-a lungul timpului în diverse conflicte”.

Judecătoria Făurei a stabilit că fapta săvârșită de Popa are un pericol social redus și că, în acest caz, costurile pentru un proces penal nu s-ar justifica.

„A mințit public că nu a fost inculpat”

Într-o conferință de presă, Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, l-a acuzat public pe deputatul Alexandru Popa, pe care l-a numit „bătăușul de la Cireșu”, că „a mințit” cu privire la faptul că nu a avut calitatea de inculpat.

„Este un mincinos. Un personaj dubios care s-a acoperit cu personaje și anturaje dubioase. A mințit public că nu a fost inculpat și că nu a ajuns niciodată în fața unui judecător. Omul ăsta minte cum respiră! Lucrurile acestea s-au întâmplat. A fost o problemă de campanie electorală. Nu a acceptat faptul că o persoană i-a spus că unchiul lui nu are șanse să câștige alegerile”, a declarat Chiriac.

Social-democratul a făcut public numărul dosarului de pe rolul Judecătoriei Făurei și a citit din hotărârea instanței din 11 iunie 2019. Practic, PNL-istul a fost inculpat pentru lovire și alte violențe din 2016 și până în 2019, iar apoi un judecător a admis propunerea procurorului de renunțare la urmărirea penală pentru că, deși faptele comise de Popa au fost probate, nu există un interes public în urmărirea acestor fapte, care reprezintă un pericol social redus”.

După un an de la decizia Judecătoriei Făurei, Alexandru Popa, consilier local în comună Cireșu, unde tatăl sau este primar de mai multe mandate, a intrat în politica mare: întâi, la alegerile locale din septembrie 2020, ca și consilier județean, iar apoi, câteva luni mai târziu, ca deputat.

„Persoana vătămată a ieșit în afara cafe-barului

pentru a fuma o țigară,

fiind urmat de inculpatul Alexandru Popa”

Paragraful citit de președintele Consiliului Județean din documentul instanței confirmă incidentul prezentat de Ziarul Obiectiv:

„Judecătoria Făurei. Încheiere ședință din Camera de Consiliu din 11.06.2019. Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe, la data de 04.04.2019, cu numărul 828/228/2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei a solicitat confirmarea ordonanței de renunțare la urmărirea penală în dosarul penal nr. 608/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire și alte violențe. Din cercetările efectuate și probele administrate în cauză a rezultat următoarea situație de fapt: inculpatul Popa Alexandru este fiul primarului comunei Cireșu, județul Brăila și nepotul numitului Stancu Săndel, care în perioada incidentului ce a stat la baza cercetării efectuate în cauză era candidat pentru funcția de primar al orașului Făurei.

În seara zilei de 15.04.2016, persoana vătămată a jucat fotbal împreună cu mai multe persoane în sala de sport a orașului, iar, în jurul orei 22.30, s-a deplasat la un cafe-bar din localitate, unde, ulterior, și-a făcut apariția inculpatul Alexandru Popa. La un moment dat au dat naștere discuțiilor pe tema fotbalului, dar și cu privire la alegerile ce urmau să se desfășoare în viitorul apropiat, respectiv în luna iunie 2016. Cu această ocazie, persoana vătămată a afirmat faptul că numitul Stancu Săndel nu are șanse reale să câștige funcția pentru care candidează, fapt ce a generat o serie de discuții în contradictoriu cu inculpatul Alexandru Popa.

La un moment dat, persoana vătămată a ieșit în afara cafe-barului pentru a fuma o țigară, fiind urmat de inculpatul Alexandru Popa.”

Cel care conducea Poliția Făurei în 2016,

adus în PNL de Popa și numit în funcții mari

Totodată, judecătorul a constatat faptul că „pericolul social redus” al faptei de care a fost acuzat Popa, respectiv lovire și alte violențe, „este în disproporție vădită cu eforturile necesare organelor de urmărire penală pentru desfășurarea procesului penal”.

În limbaj non-juridic, statul român a apreciat că banii cheltuiți cu desfășurarea unui proces la finalul căruia Popa să fie pedepsit nu se justifică raportat la gravitatea urmărilor faptei cu pericol social redus.

Francisk Iulian Chiriac a mai ținut să sublinieze faptul că atunci când a fost deschis dosarul penal, în 2016, la conducerea Poliției Orașului Făurei se afla comisarul-șef Florin-Sergiu Dobrescu, în prezent pensionar, pe care Alexandru Popa l-a adus în politică atunci când a ajuns președinte PNL.

La sfârșitul anului 2021, Dobrescu (foto jos – alături de Popa) a intrat în PNL și a fost numit, cu girul lui Alexandru Popa, prefect, iar apoi secretar de stat în două ministere, la Turism și, ulterior, la Muncă – funcție pe care o ocupă și în prezent.

Actualul subordonat politic al lui Popa a condus Poliția Făurei din octombrie 2007 și până în noiembrie 2016.

Ce înseamnă renunțarea la urmărirea penală?

Articolul 318, Cod Procedură Penală:

(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de conţinutul faptei, de modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit şi de împrejurările concrete de săvârşire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia.

(2) Renunţarea la urmărirea penală poate avea loc numai după punerea în mişcare a acţiunii penale şi înainte de sesizarea camerei preliminare.

Comentarii