stiri Braila – debraila.ro

DIICOT Brăila, EȘEC în dosarul de trafic de persoane: Din 8 persoane REȚINUTE, doar 2 au ajuns în spatele gratiilor! Restul, arest la domiciliu și control judiciar | Tribunalul Brăila A RESPINS 6 propuneri de arestare preventivă formulate de DIICOT 

Eșec în instanță pentru DIICOT Brăila după perchezițiile și reținerile de la sfârșitul săptămânii. Din cele opt persoane reținute în dosarul de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, doar două au ajuns în spatele gratiilor.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Brăila a admis, sâmbătă, doar două dintre cele opt propuneri de arestare preventivă, în cazul celorlalte dispunând arest la domiciliu sau chiar control judiciar.

Pe 29 septembrie, DIICOT Brăila a efectuat 14 percheziții domiciliare în municipiul Brăila. Potrivit procurorilor antimafia, un grup infracțional a recrutat, începând cu anul 2014, persoane de sex feminin majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străînătate, în țări precum Belgia, Italia și Spania.

Banii obținuți din activitatea infracțională ar fi fost investiți în capitalul unor firme, dar și în achiziționarea de mașini de lux și imobile în țară și străinătate.

După audieri, DIICOT Brăila a dispus reținerea pentru 24 de ore în cazul a opt persoane, șapte bărbați și o femeie. Aceștia au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorul nu a fost convins că toți trebuie să rămână în spatele gratiilor.

Astfel, Tribunalul Brăila a admis arestarea preventivă doar pentru Ioan Dinu şi Ionuț Alexandru Moroianu.

În cazul fraților Dorin și Nicu Stroe, despre care DIICOT Brăila susține că s-au impus drept „lideri locali” în Belgia, unde prostituatele le-ar fi plătit taxă de protecție, Tribunalul Brăila a dispusă măsura arestului la domiciliu, respingând propunerile de arestare preventivă.

De cealaltă parte, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Brăila i-a plasat sub control judiciar pe ceilalți patru inculpați din dosarul DIICOT, respectiv Petrică Calu, Roxana Florentina Chițoiu, Iulian Hrehorec Emilio și Cristian Dumitru.

CE a anunțat DIICOT Brăila înainte de decizia instanței:

„S-a reținut că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și ulterior în afara României, a acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. 

Din cercetările efectuate a rezultat că membrii grupului au recrutat persoane vătămate majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate (Belgia, Italia și Spania).

În Belgia, doi dintre membri (frați), care s-au impus ca lideri locali, au obținut controlul asupra persoanelor vătămate care practicau prostituția în diferite locații și le-au constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume percepute lunar  (500 euro)  pentru a-și păstra” locul în club”.

De asemenea, persoanele vătămate recrutate de membrii grupului, au fost plasate pe piața prostituției, doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului. 

Totodată, în urma cercetărilor efectuate a rezultat că cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, au exploatat direct mai multe persoane vătămate, recrutate prin metoda ”lover boy”.

Veniturile obținute din exploatarea sexuală au fost în cea mai mare parte însușite de către membrii grupului, iar în  vederea disimulării sursei banilor, aceștia apelau la intermediari care ridicau sumele primite din străinătate sau se deplasau personal, pentru a ridica banii câștigați din exploatarea sexuală.

Liderii grupului infracțional și membrii acestuia au investit sumele de bani în capitalul unor societăți comerciale, dar și în achiziționarea de mașini de lux și imobile în țară și străinătate.”

Comentarii