stiri Braila – debraila.ro

DETALII din dosarul „Șpagă pentru traseu”: Instructorul NU a recunoscut că a cerut bani | În INTERCEPTĂRI spune că banii ajungeau la polițiștii examinatori | Fata care l-a denunțat a picat, inițial, traseul, nedorind să ofere bani. Dârnea a venit cu o nouă ofertă, însă, prins în flagrant, a aruncat pe jos suma de 300 euro

DEBRAILA.ro vă prezintă detalii din dosarul „Șpagă pentru traseu”, în care instructorul auto Gigi Dârnea a fost, inițial, reținut pentru 24 de ore, iar apoi trimis în arest la domiciliu.

Procurorii au contestat deja hotărârea Tribunalului Brăila, cerând Curții de Apel Galați să dispună arestarea preventivă a bărbatului.

Potrivit referatului întocmit de procurorul de caz, Dârnea, acuzat de trafic de influență, nu a recunoscut săvârșirea faptei la audieri, deși a fost prins în flagrant. Mai mult decât atât, acesta a negat că a cerut și primit bani de la o cursantă chiar și în fața judecătorului de drepturi și libertăți.

Gigi Dârnea, un apropiat al comisarului-șef Daniel Popescu – șeful de la „Permise și Înmatriculări” – i-ar fi propus unei tinere care urma școala de șoferi și promovase examenul teoretic să o ajute să treacă și de examenul practic contra unei sume de bani.

Eleva nu a fost de acord și a picat traseul pe 20 aprilie, potrivit anchetatorilor.

„Acesta i-a propus martorei-denunțătoare să facă „o combinație” în sensul că va vorbi mai departe pentru a o ajuta să promoveze examenul practic în schimbul unei sume de bani. (…) Martora nu a dat curs ofertei, a susținut proba practică și a picat”, a notat procurorul de caz.

La sfârșitul lunii mai, tânăra l-a denunțat pe instructorul auto la Direcția Generală Anticorupție și, astfel, a fost organizat flagrantul din data de 15 iunie. Gigi Dârnea îi promisese că în schimbul sumei de 300 de euro nu va avea niciun fel de problemă la proba practică.

Ofițerii anticorupție l-au prins pe instructor imediat după ce a primit de la fata care l-a denunțat 6 bacnote de 50 de euro. Atunci, Dârnea a aruncat banii pe jos.

De la momentul denunțului și până la flagrant, convorbirile telefonice ale instructorului auto au fost interceptate. Astfel, din stenograme reiese clar că bărbatul i-a transmis tinerei că cei 300 de euro vor ajunge la polițiștii examinatori, fapt pe care la audieri nu l-a mai recunoscut.

Zeci de persoane, majoritatea elevi ai școlilor de șoferi, au fost sau vor fi audiați în acest dosar, conform unor surse judiciare.

„Se deduce un mod de operare bine la pus la punct al inculpatului prin solicitarea de sume de bani candidaților la proba practică, profitând de situația în care aceștia se află și de nesiguranța lor cu privire la rezultatul examenului. (…) Prin comportamentul său, inculpatul lezează încrederea publicului în corectitudinea modului de desfășurăre a acestui examen în județul Brăila”, a mai subliniat procurorul.

O altă tânără, care are calitatea de suspect pentru cumpărare de influență, a recunoscut la audieri că, în aprilie 2023, i-a dat instructorului Dârnea suma de 1.000 de lei pentru a o ajuta să promoveze proba practică.

În toate discuțiile purtate cu elevii săi, Gigi Dârnea a lăsat să se înțeleagă că poate interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul SPRCIV Brăila pentru a-i determina pe aceştia să îi promoveze la proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere auto.

Mai mult decât atât, în cazul fetei care l-a denunțat, instructorul auto ar fi spus „că o va înscrie personal la proba de traseu, iar banii solicitați vor merge mai departe”, întărind astfel afirmațiile cu privire la influența pe care o are în cadrul Serviciului „Permise”.

Comentarii