stiri Braila – debraila.ro

Despre viata lui Alexandru Popa, candidat PNL pentru Camera Deputatilor

Candidatul PNL pentru Camera Deputaților Alexandru Popa are 30 de ani, este de profesie inginer agronom, este căsătorit și are două fetițe. Este absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, are două master-uri în Protecția Plantelor și în Accesarea de Fonduri europene, iar în prezent lucrează la teza sa de Doctorat, care este o cercetare tot în domeniul agricol.

Alexandru Popa a parcurs toate treptele în ceea ce privește pregătirea profesională, respectiv studii universitare, postuniversitare și acum, cele de Doctorat. Și-a pornit afacerile pe cont propriu în urmă cu 7 ani, iar în prezent conduce un grup de firme cu profil agricol cu 32 de angajați și o cooperativă de achiziții cereale, prima de acest gen din Brăila, pe care tot el a și înființat-o.

A reușit să atragă în județul Brăila fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro, 9 dintre proiecte fiind deja finalizate, iar 5 în curs de implementare. Nu a făcut niciodată afaceri cu statul și crede că principalul avantaj al Brăilei îl reprezintă agricultura, potențial care, dacă este valorificat corect, poate duce la o dezvoltare accelerată a județului.

Alexandru Popa provine dintr-o familie de întreprinzători, atât bunicul, cât și tatăl pornind în viață “fiecare pe picioarele lui” și este foarte mulțumit de ceea ce este astăzi.

“Bunicul, înainte de 1990, era unul dintre puținii particulari din județul Brăila care creșteau animale. Familia mea a fost persecutată politic de regimul trecut. Noi dintotdeauna am avut dorința de a pleca în viață fiecare pe picioarele lui și avem foarte bine dezvoltat simțul proprietății. Tot ce am astăzi îi datorez tatălui meu, pentru că tata niciodată nu mi-a dat nimic fără să mi se cuvină. La tata nu a existat: Ia fără număr, pentru că ești băiatul meu! Niciodată! A mers pe un principiu: Fă și o să ai, nu faci, nu ai! De la tata am învățat, în primul rând, să îmi respect cuvântul dat, cuvântul este cel mai de preț lucru la un om. Tot tata m-a învățat să citesc oamenii din jur și să îmi dau seama ce calitate au, plus că am înțeles că oamenii sunt foarte schimbători, cu aceeași gură azi te înjură și mâine te pupă, depinde ce interese au în acele momente. Tata este singurul om pe care m-am bazat tot timpul. Întotdeauna am fost mândru că sunt copilul lui, dar niciodată nu am vrut să fiu «băiatul lui tata». Toată lumea știe treaba asta! Eu sunt foarte mulțumit de ceea ce sunt astăzi, la cei 30 de ani pe care îi am”, spune Alexandru Popa.

”Prima mea afacere a fost la vârsta de 13-14 ani”

Alexandru își amintește că prima lui afacere a fost la vârsta de 13-14 ani, când a fost provocat de tatăl lui să îl ajute în afacerea pe care acesta o avea la acel moment, un abator, urmând să fie răsplătit în schimbul muncii prestate.

“Tata avea un abator la acea vreme, iar eu cumpăram animale împreună cu el încă de la vârsta de 12-13 ani. Dacă vedeam un animal, știam din ochi câte kilograme are, adică eram un foarte bun negustor. Prima mea afacere a fost la vârsta de 13-14 ani, când eram în clasa a VIII-a. Tata creștea câte 100 de tauri pe atunci, îi cumpăra, îi ținea 5-6 luni și apoi îi ducea spre sacrificare la abator. Tata mi-a spus atunci: «Mă ajuți să cumpăr tauri care să aibă în jur de 50 kg fiecare – pentru că eu îmi dădeam seama din ochi câte kg aveau – și îți cumpăr și ție unul». Și așa am și făcut, iar tata mi-a cumpărat un taur. Avem grijă de el și mă uitam tot timpul să fie bine. Astfel, în clasa a VIII-a, am scos primii bani din munca mea! După ce taurul a fost sacrificat și vândut, am primit cam 5.000-6.000 de lei, cum ar fi în banii de acum. Mi-am luat de îmbrăcat, dar am și păstrat din ei, pentru că de mic am fost chibzuit cu banii. Eram foarte mândru că am reușit să fac primii mei bani din munca și priceperea mea. Eu țin cont și la 1.000 de lei, pentru că eu muncesc și am copii și îmi doresc să fac pentru ei măcar jumătate din ce a făcut tatăl meu pentru mine. Dacă ajung să fac ca tatăl meu, aș fi cel mai fericit. Punctul meu de sprijin a fost întotdeauna tatăl meu, dar la acest moment tatăl meu nu are nicio treabă cu mine în ceea ce privește afacerile, eu am firmele mele, afacerile mele, de care mă ocup personal. Eu cred, însă, că banii nu sunt cei mai importanți în viață”, spune Alexandru.

Alexandru Popa a urmat studiile liceale la Grupul Școlar “George Vâlsan” din Făurei, iar în clasele a IX-a și a X-a a fost Olimpic la Matematică, pe parte de Algebră fiind cel mai bun din liceu la vremea respectivă.

În anul în care a fost admis la facultate a semănat 26 de hectare de porumb și cum întotdeauna a fost norocos, așa cum singur mărturisește, a fost un an extraordinar din punct de vedere agricol și a reușit să obțină din munca lui 2,5 miliarde lei vechi. Din acești bani și-a cumpărat prima lui mașină, care a fost un Logan, și-a mai luat nouă hectare de teren agricol, iar cu restul de bani, în anul următor, și-a cumpărat 70 de tauri.

“Când am plecat la facultate, am pus în primul an 26 de hectare de porumb și cum întotdeauna eu am fost norocos, a fost un an extraordinar de bun și s-a făcut în jur de 90 de tone neirigat, cu un preț pe care nu l-am mai întâlnit până acum, a fost 1 leu, față de 80-90 de bani cât este acum. Am luat 2,5 miliarde lei, am plecat la facultate, după două luni de zile mi-am luat prima mașină, am avut un Logan din acei bani, am dat pe el 8.700 de euro, țin minte și acum. Tot cu acei bani mi-am cumpărat nouă hectare de teren și mi-am ținut banii, pentru că în următoare primăvară mi-am cumpărat 70 de tauri. Și de acolo a început povestea mea”, își amintește Alexandru.

În ceea ce privește studiile postuniversitare, primul masterat este făcut în Protecția Plantelor, iar cel de-al doilea în Accesarea Fondurilor Europene. Studiile de Doctorat le urmează la stat, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, unde a terminat și Facultatea de Agricultură, la zi.

“Examenul de la Doctorat a constat în trei probe: una scrisă, una orală și una cu o planificare practică, plus realizările care m-au recomandat să intru la Doctorat. Studiile de Doctorat sunt începute anul acesta, cu o lucrare de cercetare în domeniul Protecției Plantelor, mi-am luat trei culturi: ovăzul, orzul și secara, pe care le voi studia în regim de irigat și neirigat. Voi studia bolile care apar, pe unele le voi lăsa netratate, ca să văd de ce boli vor fi atacate până la maturitatea la care vor ajunge. Am luat bolile comune: făinarea, fuzarioza și rugina, boli care sunt la toate plantele și voi face un spor de producție la irigat și neirigat. Le voi studia apoi să văd cum reacționează la un mod de fertilizare agresiv, la unul mai puțin agresiv și cum se comportă fără fertilizare. Voi nota rezultatele și se va vedea și din punct de vedere macroeconomic dacă este viabilă investiția. Pentru că, de exemplu, degeaba faci la porumb 14 tone, dacă tu ai o cheltuială de 12 tone. Mai bine faci șase tone și ai o cheltuială de trei. Eu, la momentul acesta, stăpânesc foarte bine domeniul agricol, chiar dacă am doar 30 de ani. Sunt ingineri care au 60-70 de ani și care vin să mă roage să merg cu ei pe câmp și să le dau un sfat, deși ei fac agricultură de peste 30 de ani. Mă bucur că îi pot ajuta, pentru că eu nu vreau să țin pentru mine tot ceea ce am învățat în toți acești ani. De aceea îmi și doresc să merg în Parlament, pentru că eu consider că, prin pregătirea și experiența mea, pot schimba multe lucruri în bine pentru oamenii din această țară. Cred că experiența pe care o am în agricultură și în accesarea de fonduri europene poate fi benefică nu numai pentru Brăila, ci pentru întreaga țară”, spune Alexandru Popa.

”Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, îl știu din scoarță în scoarță”

“Afacerile pe care le am astăzi le-am început în urmă cu șapte ani, când m-am întors acasă după ce am terminat facultatea. Am pornit de la 800 de hectare, iar astăzi am ajuns la 2.800 de hectare. La început a fost foarte greu, terenurile erau cum erau, iar munca a fost pe măsură. Am muncit mult, dar a meritat!

Astăzi, cea mai mare parte a afacerilor mele se bazează pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, îl știu din scoarță în scoarță. Am 9 proiecte europene implementate și altele în curs de implementare. În total, am accesat fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro. Cu fonduri europene, până acum am achiziționat utilaje în valoare de 5 milioane de euro și am schimbat infrastructura subterană cu 4 milioane de euro. Acum am în derulare un proiect de construire a unei ferme, prima 100% eco din România, tot cu fonduri europene, întreaga investiție ridicându-se la 2,5 milioane euro. În prezent, conduc un grup de firme format din 4 societăți comerciale, cu 32 de angajați în total. Eu, în această perioadă grea, am făcut angajări și voi mai face, pentru că vreau să le ofer oamenilor un loc de muncă stabil, cu salarii plătite la zi”, susține Alexandru Popa.

Alexandru Popa mai spune că el nu se vede plecând niciodată din comuna Cireșu, locul său natal, iar ca planuri de viitor își dorește să ajungă să nu mai vândă niciun hectar din terenul agricol pe care îl are în proprietate.

“Eu nu mă văd plecând niciodată din Cireșu. Astăzi am 2.800 de hectare de teren agricol, iar visul meu este ca la 3.000 de hectare sau 4.000, câte voi avea, să nu mai vând nimic. Am 200 de vaci de lapte, abatorul, am o afacere și în domeniul piscicol, dețin o baltă, iar pe viitor vreau să fac și un complex de porci. Mi-aș dori ca toate produsele mele să plece prin lapte și carne și să ajung la produse semipreparate. Celor care vor să investească în agricultură le recomand să facă acest pas, dar să țină seamă de faptul că e singura afacere unde, dacă nu te implici emoțional și nu ești implicat trup și suflet, nu vei reuși”, precizează Alexandru Popa.

Alexandru Popa afirmă că a fost determinat să intre în cursa electorală pentru un mandat de deputat în Parlamentul României de piedicile pe care le-a întâmpinat în activitățile curente desfășurate la societățile pe care le conduce, în ceea ce privește accesarea fondurilor europene sau punerea în practică a unor prevederi legislative, care nu se mai potrivesc cu realitatea zilelor noastre.

“Am fost determinat să intru în această cursă electorală de piedicile pe care le-am întâlnit în activitățile curente pe care le-am desfășurat la societățile pe care le conduc, vizavi de fondurile europene, de irigații, de unele prevederi legislative care nu se mai potrivesc cu realitatea. Cred că prin experiența pe care am acumulat-o, pot aduce un puls valoare în Parlamentul României. Întreaga mea activitate, după ce am terminat facultatea și mi-am început afacerile, s-a bazat pe fonduri europene. Am reușit să accesez proiecte în valoare de 12 milioane de euro și am văzut unde sunt punctele slabe ale României în accesarea acestor fonduri. Am priceperea și dorința de a îndrepta aceste lucruri. Dorința mea este să fiu pe zi ce trece un om mai bun și mai pregătit”, a completat Alexandru Popa.

La capitolul timp liber, Alexandru Popa se declară un iubitor al fotbalului, sport pe care îl practică de la vârsta de 9-10 ani, jucând și în prezent în echipa comunei, Viitorul Cireșu, aflată în Liga a V-a.

Comentarii